Deszczówka, instalacja,odprowadzenie,zbiorniki,łańcuchy itp. rozwiązania
- Jagodzianka
- 100p
- Od: 16 sie 2006, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też jestem zainteresowana tematem.
Czytałam, o zbiornikach na deszczówkę podączanych do rynny za pomocą specjalnych rozgałęzień z zabezpieczeniami przelewowymi. Takie zbiorniki można stawiać pojedynczo, lub łączone po kilka. Można je także zakopać. Niestety nie udao mi się znaleźć ani producenta, ani dystrybutora takich zbiorników. Z autorem tekstu też nie udało mi się skontaktować - podejrzewam, że był to przedruk z jęz. niemieckiego. To, co udawało mi się znaleźć to były wyłącznie przydomowe oczyszczalnie i odzysk deszczówki do wykorzystania w domu (cała 'maszyneria' do umieszczenia np. w piwnicy).
Może ktoś wie coś więcej na ten temat, albo potrafi skonstruować coś takiego z dostępnych materiałów i mógłby podzielić się wiedzą?
Czytałam, o zbiornikach na deszczówkę podączanych do rynny za pomocą specjalnych rozgałęzień z zabezpieczeniami przelewowymi. Takie zbiorniki można stawiać pojedynczo, lub łączone po kilka. Można je także zakopać. Niestety nie udao mi się znaleźć ani producenta, ani dystrybutora takich zbiorników. Z autorem tekstu też nie udało mi się skontaktować - podejrzewam, że był to przedruk z jęz. niemieckiego. To, co udawało mi się znaleźć to były wyłącznie przydomowe oczyszczalnie i odzysk deszczówki do wykorzystania w domu (cała 'maszyneria' do umieszczenia np. w piwnicy).
Może ktoś wie coś więcej na ten temat, albo potrafi skonstruować coś takiego z dostępnych materiałów i mógłby podzielić się wiedzą?
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niestety Krysiu nie mam stawu a tym bardziej oczka wodnego. Priorytetem na przyszłą wiosnę dla mnie jest wyszukanie sposobu jak gromadzić tą deszczówkę. Nie mam pojęcia jak i gdzie o te pojemniki pytać. Mietek sugeruje betonowe z pewnością ma rację jak zwykle ale nie wiem czy one są z dnem czy bez dna. Bardzo zależy mi na tym. Wstępnie szukałam w sklepie internetowym ale jak na razie bez rezultatów. Przepięknie upalny lipiec skłonił mnie do podjęcia takiej decyzji. Ostatecznie wspólnymi siłami forumowiczów / bez tego ani rusz-są niezastąpieni / coś wymyślimy- mamy całą jesień i zimę do dyspozycji. Kiedyś znajomy mego małżonka coś o takich pojemnikach wspominał -muszę go tylko przyhaczyć.KaRo pisze:Czy stosujesz u siebie jakąś metodę zatrzymywania wody deszczowej
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.
;:84
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
Jeżeli wygospodarujesz trochę miejsca przy budynku, to zachęcam do wkopania kręgu betonowego z pokrywą. W środek najlepiej wsypać otoczaków. Do kręgu doprowadź rynnę, bądź rurę a zniknie Tobie problem z nadmiarem wody.
Natomiast w razie suszy po prostu wyściełasz krąg mocną folią. Deszczówkę tam zgromadzoną wykorzystasz do celów ogrodowych.
Natomiast w razie suszy po prostu wyściełasz krąg mocną folią. Deszczówkę tam zgromadzoną wykorzystasz do celów ogrodowych.
Jakub . . . . .
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Deszczówka
Pomysł Jakuba z kręgami jest bardzo dobry tylko nie wyobrażam sobie tego "wyścielenia" folią tak, aby woda nie wyciekała. Może do tych kręgów od razu dorobić szczelne dno ( np.z betonu), a nadmiar deszczówki odprowadzć poprzez drenaż rozsączający. Na odpowiedniej wysokości zrobić w kręgach otwór i rurką odprowadzać wodę do zrobionego obok kręgów dołu wypełnionego drobnymi kamykami. Wtedy woda w kręgach będzie zawsze do dyspozycji a jej nadmiar będzie samoczynnie odpływał. Oczywiście dopływ wody też musi być zapewniony np. z rynny.
A jeszcze jedno: na pokrywie można ustawić taką "staroświecką" pompę do pompowania wody, albo drewnianą studnię i będzie piękne z pożytecznym.
Pozdrawiam.Lila.
A jeszcze jedno: na pokrywie można ustawić taką "staroświecką" pompę do pompowania wody, albo drewnianą studnię i będzie piękne z pożytecznym.
Pozdrawiam.Lila.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Na Allegro jest tego więcej:
Usunięto nieaktywne linki do allegro.Moder 6
Po co to wklejam? Bo sprzedający są z różnych rejonów Polski, może znajdzie się jakiś z Waszych okolic, będzie taniej, łatwiej i przed kupnem można dotknąć własnym palcem, a nie kupować kota w worku
Usunięto nieaktywne linki do allegro.Moder 6
Po co to wklejam? Bo sprzedający są z różnych rejonów Polski, może znajdzie się jakiś z Waszych okolic, będzie taniej, łatwiej i przed kupnem można dotknąć własnym palcem, a nie kupować kota w worku
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Kupiłem dwie takie beczki 60 litrowe na Allegro. Super sprawa. Przesyłka expresowa. Nawet jeszcze pieniążki nie doszły do sprzedającego a już listonosz dostarczył mi przesyłkę.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Re: Deszczówka
Z tymi kręgami to naprawdę dobry pomysł. Można nawet 2 kręgi wkopać ,a wyścielić folią do oczek wodnych - są mocne!lila31 pisze:Pomysł Jakuba z kręgami jest bardzo dobry tylko nie wyobrażam sobie tego "wyścielenia" folią tak, aby woda nie wyciekała. Może do tych kręgów od razu dorobić szczelne dno ( np.z betonu), a nadmiar deszczówki odprowadzć poprzez drenaż rozsączający. Na odpowiedniej wysokości zrobić w kręgach otwór i rurką odprowadzać wodę do zrobionego obok kręgów dołu wypełnionego drobnymi kamykami. Wtedy woda w kręgach będzie zawsze do dyspozycji a jej nadmiar będzie samoczynnie odpływał. Oczywiście dopływ wody też musi być zapewniony np. z rynny.
Pozdrawiam.Lila.
U mnie jest tak wysoki poziom wód gruntowych ,że w ogóle zamierzam zrobić studnię na 3 kręgi ( oczywiście bez foli!),do tego pompa - i podlewamy!
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ja mam, ja mam
Jak zamknę drzwi do piwnicy, to mogę sobie zrobić basen. Tylko przez wywietrznik trudno się do niego wcisnąć, więc raczej chyba akwarium, albo terrarium
Pan geodeta przy badaniach gleby wykrył tylko dwa źródła wody (miejsca na studnię), w których tej wody potem nie było!, ale nie wykrył siedmiu (7!) źródeł wody płynących prosto na ścianę naszego domku. Folia, smoła, silikon, opaska, dreny, nic nie pomogło, dopiero pan od osuszania ścian za grubą kasę zrobił nam Kryształowy Pałac - ściany nastrzykali jakąś chemią tak, że zmieniły swoją strukturę na szklaną Piwnica wysycha powoli, może nawet kiedyś zrezygnuję z opcji basenowej, ale na razie wciąż jeszcze o niej myślę. Jezioro, jeziorem, ale własny basen! W domku na działce! To brzmi dumnie!
Jak zamknę drzwi do piwnicy, to mogę sobie zrobić basen. Tylko przez wywietrznik trudno się do niego wcisnąć, więc raczej chyba akwarium, albo terrarium
Pan geodeta przy badaniach gleby wykrył tylko dwa źródła wody (miejsca na studnię), w których tej wody potem nie było!, ale nie wykrył siedmiu (7!) źródeł wody płynących prosto na ścianę naszego domku. Folia, smoła, silikon, opaska, dreny, nic nie pomogło, dopiero pan od osuszania ścian za grubą kasę zrobił nam Kryształowy Pałac - ściany nastrzykali jakąś chemią tak, że zmieniły swoją strukturę na szklaną Piwnica wysycha powoli, może nawet kiedyś zrezygnuję z opcji basenowej, ale na razie wciąż jeszcze o niej myślę. Jezioro, jeziorem, ale własny basen! W domku na działce! To brzmi dumnie!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."