Pozdrowienia
W.

Przesadzaj na jesieni jak opadną liście możliwie jak najwcześniej, mocno przytnij, staraj się pobrać jak najwięcej korzeni. Porzeczki czerwone i agrest mogą nie owocować w przyszłym roku, ale czarna zaowocuje. Jak tak przesadzałem i nie było problemów. Na wiosnę podlewaj czasem i porządnie wyściółkuj glebę wokół nasady.A-ta pisze:Witajcie:)
Jestem kompletnie zielona i początkujące w temacie uprawy czegokolwiek poza kwiatkami na parapecie
Od niedawna mam działkę;
ponieważ doprowadzanie działki rod (ok.8 lat nikt nic na niej nie robił) to nie tylko czas, wysiłek ale i finanse, nie mam już za wiele kasy, a chciałbym w tym roku posadzić krzewy owocowe (drzewka owocowe zostawiam na wiosnę);
dostałam kilka smętnych patyczków malin z drobnym korzonkiem; część istniejących listków uschła, ale nie poddaję się, podlewam, pilnuję; może się przyjmą;
mam znajomą, która z chęcią odstapi mi kilka krzaków czarnej porzeczki wraz z bryłą ziemi przy korzeniach; twierdzi, ze powinna się przyjąć;
jednak są to już stare krzewy; mają bardzo mocno zdrewniałe grube gałęzie przy ziemi;
inna znajoma mówi, zebym po owocowaniu nie brała krzewów tylko zdrewniałe gałązki, użyła ukorzeniacza i jeszcze tej jesieni wczesnej posadziła własnie gałązki;
czy w ten sam sposób mozna pobrać i posadzić u siebei agrest o którym marzę?
czy w tym roku zasadzone w ten sposób rosliny, dadzą mi owoce w przyszłym roku?
co radzą mi doświadczeni działkowicze???
Sadzonki tak jak napisał ogrod12 robisz wiosną w okolicy marzec/kwiecień - zależnie od pogody. Po prostu wycinasz stare nieowocujące już pędy a z ich zielonych młodych tegorocznych końców robisz sobie sadzonki. Wystarczy obciąć je na 20-30 cm długości patyczki, przekopać kawałek ziemi gdzieś w rogu ogrodu i wetknąć je na 10-15cm w tą przekopaną ziemię. Ukorzeniają się bardzo dobrze. Ja mam 12 sadzonek z czarnej porzeczki zrobionych końcem marca właśnie w taki sposób. Tylko jeden patyczek usechł więc metoda jest dość skuteczna.A-ta pisze:dziękuję
a co sądzisz o tym,żeby jednak z tych starych krzewów pobrać tylko gałązki i posadzić teraz jesienią?