Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 2cz.
Kasiu jeśli kupowałaś z allegro bez dokładnego opisu odmiany na której i jaką zostało zapylona to marne szanse.
Sprowadzałam nasiona od selekcjonerki i wszystko było dokładnie opisane i ciekawe co z tego wyjdzie
Kasiu mój 1 nasiennik dojrzewał w piwnicy i wiem że u kolegi tak właśnie dojrzewają .
Jak chcesz prześle Ci zdjęcia moich z allegrowskich nasionek .
Moje staruszki z piwnicy dopiero teraz zakwitły
Sprowadzałam nasiona od selekcjonerki i wszystko było dokładnie opisane i ciekawe co z tego wyjdzie
Kasiu mój 1 nasiennik dojrzewał w piwnicy i wiem że u kolegi tak właśnie dojrzewają .
Jak chcesz prześle Ci zdjęcia moich z allegrowskich nasionek .
Moje staruszki z piwnicy dopiero teraz zakwitły
- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
To ja widocznie nie mam szczęścia..... A nasiona kupowałyśmy razem, selekcjonowane i ta ze zdjęcia jest z nich. Jeszcze tydzień, a może będzie się czym chwalić
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lip 2013, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Mam wielką...ale to naprawdę wielką prośbę... od 5 lat mam datury...czytam na forum co mogę robić źle...ale już zgłupiałam..wszędzie gdzie widzę datury mają liście skierowane ku górze,ciemno zielone i obsypane całe kwiatami...moje są blado zielone,liście maja do góry tylko te najmłodsze a kwiaty...mało...(bez względu czy uformuje w krzew czy drzewko) jak mi zakwitnie to puści ze dwa-trzy kwiaty..potem ze dwa trzy tygodnie czekam na następne i znów ich jest mało... możecie mi napisać co robicie..czym nawozicie lub może po prostu wiecie czego im brakuje. Bardzo proszę o pomoc
Mam wielką...ale to naprawdę wielką prośbę... od 5 lat mam datury...czytam na forum co mogę robić źle...ale już zgłupiałam..wszędzie gdzie widzę datury mają liście skierowane ku górze,ciemno zielone i obsypane całe kwiatami...moje są blado zielone,liście maja do góry tylko te najmłodsze a kwiaty...mało...(bez względu czy uformuje w krzew czy drzewko) jak mi zakwitnie to puści ze dwa-trzy kwiaty..potem ze dwa trzy tygodnie czekam na następne i znów ich jest mało... możecie mi napisać co robicie..czym nawozicie lub może po prostu wiecie czego im brakuje. Bardzo proszę o pomoc
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Na początek wklej zdjęcia .Nie bardzo rozumiem o co chodzi z liśćmi w górę ?
Jasne liście to brak azotu....a może robactwo ?
Już wiele osób pytało o ten sam problem i wszystko jest w tym wątku ....
Jasne liście to brak azotu....a może robactwo ?
Już wiele osób pytało o ten sam problem i wszystko jest w tym wątku ....
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Grazka_1983, może za mało nawozu
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
POMOCY !! Chyba spaliłem moją daturę
Przesadziłem z nawozem . Dziś zauważyłem, że nowe listki zasychają . Czy da się ją uratować ??????
Przesadziłem z nawozem . Dziś zauważyłem, że nowe listki zasychają . Czy da się ją uratować ??????
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Wyjmij z doniczki, opłucz korzenie i wsadź do nowej ziemi. Ewentualnie podlej dużą ilością czystej wody, żeby wypłukać nawóz. Trzymam kciuki za roślinkę
Witam,
mam ogromny problem
Moja datura miała się super dobrze, nawóz dostawała, wody nie brakowało, nawet ją przestawiłam w inny kąt tarasu, żeby słońce jej nie paliło.
Od kilku dni wygląda tak i nie wiem jak jej pomóc.
Jak zdarzyło mi się przelać wodę to w spodku woda była czysta. Teraz jest prawie czarna ( a może taka ma być ?)
Pomocy
Wyglądała tak
Od kilku dni wygląda tak ...
mam ogromny problem
Moja datura miała się super dobrze, nawóz dostawała, wody nie brakowało, nawet ją przestawiłam w inny kąt tarasu, żeby słońce jej nie paliło.
Od kilku dni wygląda tak i nie wiem jak jej pomóc.
Jak zdarzyło mi się przelać wodę to w spodku woda była czysta. Teraz jest prawie czarna ( a może taka ma być ?)
Pomocy
Wyglądała tak
Od kilku dni wygląda tak ...
może z nawozem przesadziłeś i trzeba przelać wodą żeby przepłukać albo ziemię wymienić
Właśnie nawozu od dwóch tyg nie dałam bo też już myślałam, że przesadziłam.
Wstrzymałam się ale kurka wodna, w tej samej ziemi cudnie zaczęła rosnąć i nagle trachhhhh
Wstrzymałam się ale kurka wodna, w tej samej ziemi cudnie zaczęła rosnąć i nagle trachhhhh
poczekajmy niech się specjaliści wypowiedzą, ale ja bym zmieniła ziemię, bo ten kolor wody niepokojący, jakby przegnite wszystko było
Pytanie do adrianica - czy twoja tygodniowa rozpiska nawożenia obowiązuje od wsadzenia na miejsce stałe w maju do gruntu? Czym nawozisz po posadzeniu do doniczki po zimowaniu aż do połowy maja do wysadzenia?
Ponawiam prośbę o pomoc
Dzisiaj mam już zwłoki w donicy
Może faktycznie zmienię ziemię, opłuczę korzeń i na nowo wsadzę ?
Dzisiaj mam już zwłoki w donicy
Może faktycznie zmienię ziemię, opłuczę korzeń i na nowo wsadzę ?