Ziemia

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A koniecznie chcecie mieć piwnicę?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-Fionka-
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sie 2008, o 10:41

Post »

Nalewka piwnic nie będzie na pewno, są nam one zbędne, cały dom będzie stał też na podwyższeniu, drenaż oczywiście będzie, ale nawieść ziemię i tak chcemy, żeby nie musieć po deszczu chodzić po ogrodzie w kaloszach (mimo, że bardzo je lubię :wink: ) Ziemię chcemy nawieść jeszcze w tym roku, gdyż byćmoże na wiosnę 2100 roku uda nam się wystartować z budową.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To świetnie, bo jeśli macie pod przyszłym domem dużo źródełek albo bardzo wysoki poziom wody podskórnej, to mielibyście tam basen, a nie piwnicę. Ja to przetrenowałam i gdybym wiedziała kiedyś to, co wiem teraz, nigdy nie budowałabym domu z podpiwniczeniem.

W wypadku takim jak wyżej drenaż jest konieczny i to nie tylko dookoła fundamentów (opaska), ale też jakiś metr, półtora odsunięty od murów, czyli już w okolicy przyszłego trawnika. Jeśli dom będzie stał na stoku skierowanym do rzeczki, to nad domem, powyżej na stoku tez trzeba będzie zrobić odwodnienie, żeby woda z deszczu czy roztopów nie spływała z góry prosto na dom.

Podwyższanie terenu - dom musi być posadowiony stabilnie na słupach, czy na pełnych fundamentach, a czy podsypiecie mało czy dużo ziemi, to nie ma znaczenia, bo podstawa domu musi sięgać głębszych warstw niż ta nowa nasypana na wierzch. Ta warstwa też kiedyś zwiąże się ze "starą" glebą macierzystą, ale minie pewnie ładnych parę lat, zanim stanie się stabilna. Szczególnie na nierównym, opadającym terenie. Tak więc pod samym domem nie musicie nic podsypywać, bo i po co? A ogród dookoła owszem, należy podsypać, albo tylko zdrenować, żeby woda nie stała. Bo jeśli wiosną stoi kałużami, to po podsypaniu ziemi nadal woda będzie stała, ale na warstwie nieprzepuszczalnej gliny, a pod warstwą nowej ziemi. A rośliny nie wiedzieć czemu będą zamierały (gnijąc od korzeni, czego nad ziemią nie będzie widać).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
magangs
100p
100p
Od: 20 sie 2008, o 12:45

Co z ziemią do zagospodarowania za rok?

Post »

Dom w trakcie budowy, przede mną ok. rok prac wykończeniowych. Niedawno usunąłem z całej działki chwasty, nawiozłem ziemi, przeorałem i zabieram się do sadzenie trawy i drzew tam gdzie można. Jest jednak kawałek, przez który przejdą jeszcze tabuny wykończeniowców i sadzenie roślin docelowych nie ma tam sensu. Co zrobić z tym kawałkiem, żeby za bardzo nie porosło chwastami i żeby łatwo tam w przyszłości posadzić jakiś żywopłot, kwiatki oraz robić chodniki?
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę, że posiać jakiś poplon. Poniżej cytat ze strony http://podszarotka.republika.pl/index1. ... elony.html
"Wszędzie tam, gdzie nie planujemy już późnych upraw, puste miejsca na zagonach można przeznaczyć na nawozy zielone.
Dlaczego warto stosować

* wzbogacają glebę w próchnicę, przez co zwiększa się jej zdolność do magazynowania wody i składników pokarmowych,
* poprawiają strukturę gleby,
* są źródłem składników pokarmowych w tym azotu (rośliny bobowate),
* przedłużają pokrycie gleby roślinnością, przez co zmniejszają erozję i wypłukiwanie składników pokarmowych,
* zwiększają liczbę gatunków w zmianowaniu, ułatwiając dobór właściwego następstwa roślin po sobie
(...)
Ważną rolę spełniają też nawozy zielone przy zagospodarowaniu działki po budowie domu. Zanim przystąpimy do jakichkolwiek zabiegów uprawowych, przez pierwszy rok powinniśmy uprawiać na niej rośliny na zielony nawóz, kosząc je przed zakwitnięciem. Pokos można przeznaczyć na kompost lub wykorzystać jako ściółkę na przyszłej powierzchni uprawnej. Martwa gleba dzięki takiemu nawożeniu ożyje, zostanie rozluźniona na większej głębokości i jej właściwości znacznie się poprawią.
(...)
Rośliny na poplon ozimy wysiewa się późnym latem lub na początku jesieni po zbiorze głównym i przekopuje wiosną następnego roku. Na poplon ozimy można stosować żyto, mieszankę żyta z wyką ozimą (120 + 30 g/10m2) lub mieszankę landsberską (wyka ozima, życica wielokwiatowa i inkarnatka: 20 + 20 + 20 g/10m2)."
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Magangs, z doświadczenia wiem, ze cokolwiek zrobisz, to robota zbędna. Mój dwuletni remont wykazał, że fachowcy kochani potrafią zniszczyć wszystko, chyba, że postawisz jakiś płotek, siatkę i zapowiesz, że tam nie wolno niczego wrzucać, składować, ani nawet zaglądać, a i tak znajdziesz jakieś "skarby".
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Może wsiej jakieś motylkowe na zielony nawóz?
Awatar użytkownika
bozydar16
100p
100p
Od: 27 cze 2008, o 23:41

Ziemia

Post »

kurcze, czy torf ogrodniczy moze byc stosowany jako uniwersalna ziemia ogrodnicza?
czy lepiej kupic ziemie ogrodnicza?
Żyjemy w kraju cudownych metafor..
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Są różne torfy..
Np. wysoki ma zero składników pokarmowych.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Poza tym roślin nie radzę wsadzać w samym torfie. Mając torf można sobie samemu przygotować podloże w zależności od tego jaką masz glebę.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lepiej kupic ziemi ogrodniczej, torf szybko wysycha i jest wywiewany przez wiatr.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
bozydar16
100p
100p
Od: 27 cze 2008, o 23:41

Post »

ale wysoki jest kwaśny, miałem na myśli niski torf
przygotowanie samemu masz na myśli mieszanie z ziemia z ogrodu?
Żyjemy w kraju cudownych metafor..
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Torf ogrodniczy to nie jest ziemia uniwersalna :D A jeśli tak, to nie można tego używać zamiennie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”