Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Anielka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 mar 2013, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek gruntowy - urawa z rozsady.

Post »

Do tej pory zebrałam ok.3 kg ogórków (4 litrowe słoiki i trochę na surowo). Idą po sznurkach, więc najpierw obrywałam kwiaty teraz skracam pędy itd.itp. o jakim końcu Wy tu piszecie? To ja się jeszcze nie rozpędziłam. Potrzebuję chociaż 30 słoików na zimę i mizerię raz w tygodniu :lol: idę się do moich ogórków modlić, bo jak mam już kończyć sezon to mnie mąż śmiechem zabije za te konstrukcje.
Słomiany zapał to nie wada :-)
nowicjuszek
50p
50p
Od: 3 cze 2013, o 06:59

Post »

kasia82 pisze:nowicjuszek u mnie na ogródkach mówią, że jak dużo kopru rośnie to ogórków mało i sąsiedzi w tym roku narzekają. Narzekają ale wciąż je zbierają :)
Ja do tej pory zebrałam więcej niż u ubiegłym roku.
Z tym koprem to chyba prawda bo mam piękny jak nigdy dotąd ;:oj
Malinka877
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2013, o 11:26

Post »

Witam. Chyba nie w temacie ale chciałam zapytać czy mogę już chore ogórki opsyskać Amistarem? Tylko taki środek był u nas na wsi w sklepie i miedzian. Moje ogórki prawdopodobnie zaatakował mączniak. Liście niektóre zżółkły i schną. Czy jak oberwę chore liście i opryskam to coś uratuje? To mój pierwszy rok jak robię warzywniak. Pierwsze ogórki zjadły mi ślimaki, te wysadziłam ok 20 czerwca i już kwitną. Odmiana Polan. Proszę o odpowiedź.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Malinka877 musi być przede wszystkim interwencyjny, no i karencja :? popatrz w ŚOR http://ochronaroslin.agro.pl/
Jeśli chemia to raczej Curzate M 72,5 WP http://ochronaroslin.agro.pl/index.php? ... rat&id=676
Chyba, że ktoś ma inny pomysł, bo ja ogórków nie opryskuję
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Polan, choć to mieszaniec, to można go uznać za historyczną odmianę. Kiedyś, kiedyś uprawiałem go. To była jedna z pierwszych odmian F1. Na tamten czas był super. Ale to były czasy gdy nikt nie znał nazwy " mączniak rzekomy ". Odmiana ta ma niska tolerancje na mączniaka. Jest wiele dostępnych odmian o wysokiej tolerancji i takie należy uprawiać by uniknąć konieczności oprysków. Zresztą oprysk na małej powierzchni jest bez sensu.
Malinka877
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czyli jak oberwałam chore liście i opryskam tym środkiem to nic nie da? Odmiany nie wybierałam bo mama kupiła w jakimś sklepie. Mam ich około 40m kwadratowych w rozstępach ok 40/50cm, więc nie tak mało :( jak dla własnych potrzeb. Cóż najwyżej w następnym sezonie dobiorę jakąś dobrą odmianę. A jaką polecacie? Głównie chodzi mi o to aby była plenna i dobra do kiszenia i konserwowania.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Malinka877 przede wszystkim wszystko co chore wytnij i zbierz liście, które już zaschły lub zasychają. Musi być czysto. Zerwij ogórki, nawet takie 3cm.

Amistar 250 SC, substancja czynna azoksystrobina, dawka/ha w uprawie polowej 0,5-0,8 l, stężenie środka 0,1%, karencja 3 dni
WOJEWÓDZKI INSPEKTORAT OCHRONY ROŚLIN I NASIENNICTA w KATOWICACH ODDZIAŁ W GLIWICACH
KOMUNIKAT Z DNIA 15.06.2006
Malinka877
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

Liście zebrałam, mało co zostało:( i czy liście rwać przy łodydze czy można w połowie? Te zebrane trzeba zebrać i spalić? Zebrałam i spale jutro. Mam pare metrów od ogórków pomidory w gruncie, pryskane kiedyś Ridomilem, moge je opryskać teraz tym Amistarem? Są małe do ok metra bo po gradobiciu, mają zielone pomidorki, ale mimo zwijania liści nic innego im dolega. U nas w okolicy ziemniaki zaraza wzięła wszystkie, czy pryskane czy nie. U mnie np Atole nie były pryskane ani na stonke ani na zaraze, ale gnojówką z pokrzywy i jeszcze nie są takie zeschnięte jak te co obok były opryskane środkiem.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie już po ogórkach ale jestem bardzo zadowolona z Octopusa.
Zdecydowanie większy plon miałam w tym roku niż w poprzednim. Zrobiłam 150 słoików z ogórkami w occie i po meksykańsku, słoiki różnej wielkości 0,3l do 1l i 2 butle 5l kiszonych. Sporo ogórków też rozdaliśmy po rodzince, więc naprawdę ten rok był bardzo dobry. Ogórki już na fajrant dopadł mączniak, liście z mszycami, latały też jakieś białe muszki myślę, że to był mączlik. Nie pryskane, bo bez sensu było robić oprysk jak co drugi się zbierało po parę kilo.
Czy ktoś uprawiał odmianę Alhambra?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

kasia82, dużo tego Octopusa wysiałaś?
Mam na imię Ilona...
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

anabelka23 robiłam rozsadę, nie siałam bezpośrednio do gruntu. W sumie razem ze szklarnią to ok 50 krzaków.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Ja w tym roku prócz octopusa , którego sieję już parę lat , miałam odmianę Julian, z której też byłam zadowolona i odmianę Izydor - dla mnie beznadziejna ( krótkie , grube kulki).
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mając wolną szklarnię posadziłem ogórki odmiany gruntowej śremianin Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”