Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
SERNIK PUSZYSTY
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
12 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 żółtka (zależy od wielkości jajek)
cukier waniliowy
szczypta soli.
Ze składników zagnieść szybko ciasto , uformować kulkę , owinąć w folię alum.i do zamrażarki.
W tym czasie przygotować masę serową:
1kg sera mielonego w wiaderku
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru (jeśli ktoś woli ,słodki sernik można dać całą szklankę cukru)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser i wymieszać .Do sera dodać :
olej, mleko,powoli wsypując budynie , mieszać delikatnie.
Masa jest bardzo płynna (i taka ma być), proszę tylko uważać bo mikserem można zachlapać pół kuchni .
Następnie wyjąć ciasto , wykleić dno blachy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia)
Na to wlać masę serową i do piekarnika na 50 minut , Temperatura 180 stopni.
Zostało nam tylko przygotować białka na wierzch i tak:
Przed upływem w/w 50 minut ubijamy białko z 5-6 jajek , do piany dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru i jeszcze chwilkę ubijamy . Wyjmujemy ciasto , smarujemy białkiem całą powierzchnie i posypujemy gość gęsto wiórkami kokosowymi (około 10 dag).
I do piekarnika naokoło 15 minut .Wyciągamy sernik wtedy, gdy się ładnie przyrumieni.
Najlepsze do spożycia na drugi dzień.
Składniki zaznaczyłam na niebiesko ,dla ułatwienia zakupu potrzebnych produktów.
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
12 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 żółtka (zależy od wielkości jajek)
cukier waniliowy
szczypta soli.
Ze składników zagnieść szybko ciasto , uformować kulkę , owinąć w folię alum.i do zamrażarki.
W tym czasie przygotować masę serową:
1kg sera mielonego w wiaderku
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru (jeśli ktoś woli ,słodki sernik można dać całą szklankę cukru)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser i wymieszać .Do sera dodać :
olej, mleko,powoli wsypując budynie , mieszać delikatnie.
Masa jest bardzo płynna (i taka ma być), proszę tylko uważać bo mikserem można zachlapać pół kuchni .
Następnie wyjąć ciasto , wykleić dno blachy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia)
Na to wlać masę serową i do piekarnika na 50 minut , Temperatura 180 stopni.
Zostało nam tylko przygotować białka na wierzch i tak:
Przed upływem w/w 50 minut ubijamy białko z 5-6 jajek , do piany dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru i jeszcze chwilkę ubijamy . Wyjmujemy ciasto , smarujemy białkiem całą powierzchnie i posypujemy gość gęsto wiórkami kokosowymi (około 10 dag).
I do piekarnika naokoło 15 minut .Wyciągamy sernik wtedy, gdy się ładnie przyrumieni.
Najlepsze do spożycia na drugi dzień.
Składniki zaznaczyłam na niebiesko ,dla ułatwienia zakupu potrzebnych produktów.
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
I jeszcze jeden serniczek bardzo łatwy a przy tym smaczny
Składniki do ciasta:
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego(niekoniecznie)
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną.
Dodajemy pozostałe składniki z zagniatamy dość sypką kruszonkę (gdyby za bardzo się kleiła podsypać mąką).
Na blaszkę (uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia) wysypać połowę kruszonki .
Ser:
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1/2 kostki margaryny lub masła
1 budyń jasny (waniliowy lub śmietankowy bez cukru np.Dr Oetker)
5 serków homogenizowanych waniliowych lub (ser w wiaderku ,ale odjąć dużą łyżkę).
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną.Dodajemy po jednym serku ciągle mieszając.
Na koniec dodać budyń.Ubić białko z 6 jaj i łyżką połączyć z serem.
Wyłożyć na blachę z kruszonką.Posypać pozostałą częścią kakaowej kruszonki .
Piec 45 minut w temperaturze około 200 stopni.
Polecam
Składniki do ciasta:
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego(niekoniecznie)
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną.
Dodajemy pozostałe składniki z zagniatamy dość sypką kruszonkę (gdyby za bardzo się kleiła podsypać mąką).
Na blaszkę (uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia) wysypać połowę kruszonki .
Ser:
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1/2 kostki margaryny lub masła
1 budyń jasny (waniliowy lub śmietankowy bez cukru np.Dr Oetker)
5 serków homogenizowanych waniliowych lub (ser w wiaderku ,ale odjąć dużą łyżkę).
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną.Dodajemy po jednym serku ciągle mieszając.
Na koniec dodać budyń.Ubić białko z 6 jaj i łyżką połączyć z serem.
Wyłożyć na blachę z kruszonką.Posypać pozostałą częścią kakaowej kruszonki .
Piec 45 minut w temperaturze około 200 stopni.
Polecam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Niedawno jadłam u koleżanki pyszniutkie ciasto . W domu jednak go nie zrobię , ze względu na uwielbiające słodkości dzieciaczki .
"Pocieszek"
Upiec jasny biszkopt cienki lub kupić gotowy spód biszkoptowy .
Masa jabłkowa Składniki i Wykonanie
1 kg jabłek
3-4 łyżki cukru kryształu
1 galaretka czerwona
1 łyżka masła
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce . Masło podgrzać , dodać jabłka i cukier . Chwilę prażyć , dodać sucha galaretkę . Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut .
Masa kokosowa Składniki i Wykonanie
25 dag kokosu
1 szklanka czystej zwykłej wódki
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kaszy manny sypkiej i drobnej
1 masło
1 żółtko
Kokos zalać wódką i zostawić pod przykryciem na 2 godz. Masło utrzeć z uckrem , dodać żółtko , kaszę mannę i kokos .
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ( nasączyć go wódką ) - masa jabłkowa - masa kokosowa - polewa
"Pocieszek"
Upiec jasny biszkopt cienki lub kupić gotowy spód biszkoptowy .
Masa jabłkowa Składniki i Wykonanie
1 kg jabłek
3-4 łyżki cukru kryształu
1 galaretka czerwona
1 łyżka masła
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce . Masło podgrzać , dodać jabłka i cukier . Chwilę prażyć , dodać sucha galaretkę . Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut .
Masa kokosowa Składniki i Wykonanie
25 dag kokosu
1 szklanka czystej zwykłej wódki
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kaszy manny sypkiej i drobnej
1 masło
1 żółtko
Kokos zalać wódką i zostawić pod przykryciem na 2 godz. Masło utrzeć z uckrem , dodać żółtko , kaszę mannę i kokos .
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ( nasączyć go wódką ) - masa jabłkowa - masa kokosowa - polewa
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Michale poczęstować Cię mogę ale czym innym (też z przepisu koleżanki ) , do ręki weź sobie tylko a do drugiej kawałek ciasta .
Czekoladowa Zefiryna
Składniki i Wykonanie
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
15 dag masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
Zagnieść ciasto i włożyć do lodóki naokoło 30min.
Ciastem wyłożyć spód i boki blaszki.
**************************
16 średnich jabłek
1l mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2-3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 mały słoik marmolady
Jabłka obrać , przekroić na połówki, wydrążyć gniazda . Układać na cieście , środek wypełnic marmoladą .
Z mleka , cukrów i budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka . Ja jabłka wygdrążałam okrągłą łyżeczka do robienia dekoracji. Pieczemy w 180* około 70 minut .
***************************
1/2l śmietany kremówki
3 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku
Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl wody . Śmietanę ubić , dodać cukier puder , pod koniec ubijania letnią żelatynę . Śmietanę rozprowadzic po powierzchni upieczonego ciasta . Gdy zastygnie polac polewą czekoladowa . Ja tylko nią pociapałam ciasto .
Smacznego
Czekoladowa Zefiryna
Składniki i Wykonanie
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
15 dag masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
Zagnieść ciasto i włożyć do lodóki naokoło 30min.
Ciastem wyłożyć spód i boki blaszki.
**************************
16 średnich jabłek
1l mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2-3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 mały słoik marmolady
Jabłka obrać , przekroić na połówki, wydrążyć gniazda . Układać na cieście , środek wypełnic marmoladą .
Z mleka , cukrów i budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka . Ja jabłka wygdrążałam okrągłą łyżeczka do robienia dekoracji. Pieczemy w 180* około 70 minut .
***************************
1/2l śmietany kremówki
3 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku
Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl wody . Śmietanę ubić , dodać cukier puder , pod koniec ubijania letnią żelatynę . Śmietanę rozprowadzic po powierzchni upieczonego ciasta . Gdy zastygnie polac polewą czekoladowa . Ja tylko nią pociapałam ciasto .
Smacznego
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6512
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
A może by tak pięknie ozdobić nasze ciasta? A może wyrzeźbić z nich coś ciekawego?
Oto szkółka robienia róż i innych wzorków z marcepana, ozdób z czekolady, pokrywania tortu płachtą kremu i inne ciekawe filmiki.
- How to make a sculpted dog cake
- Planet Cake Decoration Video: Covering a cake
- Cream Rose
- Learn Cake Decorating
- How to do drop strings
- Decorative Frosting Borders
- How to make buttercream roses
- Cake Decorating Ideas, Tips & Techniques: An Essential Guide to Cake Decorating : Making Rose
- Cake Decorating-"Sugar Orchids"-Scott Clark Woolley
- The Making of Sculpted Baby Cake
- Making chocolate decoration
- Pulled Sugar Table Decoration
- How to Decorate a "Gift Box" Cake : How to Make a Bow on Top of a Cake
- Marzipan Candy & Cake Decorating Recipes : Marzipan Rose Dessert Recipe
- Marzipan Candy & Cake Decorating Recipes : Marzipan Strawberry Dessert Recipe
Jedyna wątpliwość, to skąd wziąć marcepan na kilogramy? Z cukierni? To może od razu cały tort już ozdobiony kupię
Oto szkółka robienia róż i innych wzorków z marcepana, ozdób z czekolady, pokrywania tortu płachtą kremu i inne ciekawe filmiki.
- How to make a sculpted dog cake
- Planet Cake Decoration Video: Covering a cake
- Cream Rose
- Learn Cake Decorating
- How to do drop strings
- Decorative Frosting Borders
- How to make buttercream roses
- Cake Decorating Ideas, Tips & Techniques: An Essential Guide to Cake Decorating : Making Rose
- Cake Decorating-"Sugar Orchids"-Scott Clark Woolley
- The Making of Sculpted Baby Cake
- Making chocolate decoration
- Pulled Sugar Table Decoration
- How to Decorate a "Gift Box" Cake : How to Make a Bow on Top of a Cake
- Marzipan Candy & Cake Decorating Recipes : Marzipan Rose Dessert Recipe
- Marzipan Candy & Cake Decorating Recipes : Marzipan Strawberry Dessert Recipe
Jedyna wątpliwość, to skąd wziąć marcepan na kilogramy? Z cukierni? To może od razu cały tort już ozdobiony kupię
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1004
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pdk
Naleweczko , a może by tak zamiennik marcepanu zastosować .
Niedawno czytałam o ciekawej masie do pokrywania tortów http://www.smaczny.pl/forum/Biala-Masa- ... t6425.html , jeszcze nie robiłam tego , czekam na jakieś urodzinki
Niedawno czytałam o ciekawej masie do pokrywania tortów http://www.smaczny.pl/forum/Biala-Masa- ... t6425.html , jeszcze nie robiłam tego , czekam na jakieś urodzinki
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- aconitum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1278
- Od: 30 lip 2008, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
zrobiłam, PYCHA goście zeżarli w sekundzie!!!miluck pisze:Sezon na papierówki więc podam prosty
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
3/4 kostki margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
cukier waniliowy
1 i 1/2 kg jabłek (winnych)
troszkę zmieniłam
- dodałam jedna żółtko do ciasta
- resztę ciasta z lodówki na jabłka starłam na tarce;)
oto efekt;)
dziękuje za przepis, czekam na dalsze kruche / półkruche ;)
Anka
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
Pyszne ANDRUTY
Półtora szklanki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
3 całe jajka
1/2 szklanki mleka
20 dkg masła
15 dkg wiórek kokosowych
10 sztuk listków wafli (2 opakowania)
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki (oprócz wiórek i masła) włożyć do garnka i wymieszać .
Włożyć masło i gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Gdy masa się zagotuje ,zdjąć z gazu ,dodać wiórki i wymieszać.
Przekładać gorącą masą wafle ,smarując bardzo cienkie warstwy.
Zawinąć w papier lub ściereczkę bawełnianą i przycisnąć.
(na wafle kładę dużą deskę kuchenną ,a na to ciężarek syna 10 kg.
Można postawić duży garnek wypełniony wodą.)
Po około 2-3 godzinach do lodówki, a potem pokroić i jeść.
Smacznego:!:
Półtora szklanki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
3 całe jajka
1/2 szklanki mleka
20 dkg masła
15 dkg wiórek kokosowych
10 sztuk listków wafli (2 opakowania)
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki (oprócz wiórek i masła) włożyć do garnka i wymieszać .
Włożyć masło i gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Gdy masa się zagotuje ,zdjąć z gazu ,dodać wiórki i wymieszać.
Przekładać gorącą masą wafle ,smarując bardzo cienkie warstwy.
Zawinąć w papier lub ściereczkę bawełnianą i przycisnąć.
(na wafle kładę dużą deskę kuchenną ,a na to ciężarek syna 10 kg.
Można postawić duży garnek wypełniony wodą.)
Po około 2-3 godzinach do lodówki, a potem pokroić i jeść.
Smacznego:!:
- Haniafrania
- 50p
- Posty: 61
- Od: 1 paź 2008, o 18:05
- Lokalizacja: trojmiasto
Składniki Przepis
- 200- 300g serka mascarpone (może też być zwykłytwaróg, trzykrotnie mielony)
- 3 jajka
- 20- 30 podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki cukru
- 2 filiżanki mocnej kawy
- 3 łyżki alkoholu (najlepszy jest likier Amaretto, Grand Marnier ale może też być zwykła wódka zmieszana z zapachem migdałowym)
-szczypta soli
-gorzkie kakao
Przepis
1. Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser.
2. Z białek i szczypty soli ubić pianę na sztywno i dodać do masy żółtkowo- serowej.
3. Wymieszać alkochol z kawą, dodać 2 łyżki wody
4. Moczyć biszkopty w kawie z alkoholem krótko
5. W pucharkach do deserów kłaść warstwy: biszkopty- masa serowa- biszkopty- masa serowa
6. Całość posypać przesianym przez sitko kakao i chłodzić 6- 12 godzin
Robilam raz tez takie z paczki Otkera gosciom tez smakowalo
- 200- 300g serka mascarpone (może też być zwykłytwaróg, trzykrotnie mielony)
- 3 jajka
- 20- 30 podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki cukru
- 2 filiżanki mocnej kawy
- 3 łyżki alkoholu (najlepszy jest likier Amaretto, Grand Marnier ale może też być zwykła wódka zmieszana z zapachem migdałowym)
-szczypta soli
-gorzkie kakao
Przepis
1. Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser.
2. Z białek i szczypty soli ubić pianę na sztywno i dodać do masy żółtkowo- serowej.
3. Wymieszać alkochol z kawą, dodać 2 łyżki wody
4. Moczyć biszkopty w kawie z alkoholem krótko
5. W pucharkach do deserów kłaść warstwy: biszkopty- masa serowa- biszkopty- masa serowa
6. Całość posypać przesianym przez sitko kakao i chłodzić 6- 12 godzin
Robilam raz tez takie z paczki Otkera gosciom tez smakowalo
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2491
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Police
Przepis na keks bardzo smaczny i prosty.
30 dag mąki
kostka margaryny
20 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek
5 dag suszonych śliwek
5 dag suszonych moreli
5 dag migdałów
Rodzynki namoczyć na 5 minut w gorącej wodzie i osączyć.
Śliwki i morele pokroić na kawałki .Migdały sparzyć i obrać ze skórki,osuszyć posiekać.
Wszystkie owoce i bakalie oprószyć mąką.
Umyć jajka i oddzielić białko od żółtek.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.Dodać mąkę,proszek do pieczenia,
bakalie i dokładnie wymieszać.Z białka ubić sztywną pianę i delikatnie, łyżką połączyć z ciastem.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia,wlać ciasto i wyrównać powierzchnię zwilżoną łyżką.
Piec 1h w temperaturze 190 stopni C. Ciasto po upieczeniu zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku.
Lekko przestudzony keks wyjąć z blaszki, usunąć papier.
Można posypać cukrem pudrem.
30 dag mąki
kostka margaryny
20 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek
5 dag suszonych śliwek
5 dag suszonych moreli
5 dag migdałów
Rodzynki namoczyć na 5 minut w gorącej wodzie i osączyć.
Śliwki i morele pokroić na kawałki .Migdały sparzyć i obrać ze skórki,osuszyć posiekać.
Wszystkie owoce i bakalie oprószyć mąką.
Umyć jajka i oddzielić białko od żółtek.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.Dodać mąkę,proszek do pieczenia,
bakalie i dokładnie wymieszać.Z białka ubić sztywną pianę i delikatnie, łyżką połączyć z ciastem.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia,wlać ciasto i wyrównać powierzchnię zwilżoną łyżką.
Piec 1h w temperaturze 190 stopni C. Ciasto po upieczeniu zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku.
Lekko przestudzony keks wyjąć z blaszki, usunąć papier.
Można posypać cukrem pudrem.
Jabłka w cieście
10 jabłek
słoiczek żurawin lub jagód(dżem)
1/2 kostki masła lub Kasi
3 jajka
1/2 szklanki cukru
12,5 dkg mąki
aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1/2 cytryny
Jabłka obrać,wydrążyć gniazda nasienne,miejsce gniazd wypełnić żurawiną i ułożyć dość ciasno w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Masło utrzeć na pianę i nie przerywając ucierania,kolejno dodawać żółtka,cukier, aromat i przesianą mąkę. Na końcu masę połączyć z pianą ubitą z białek.
Ciasto rozłożyć na jabłkach i zapiec na złoty kolor. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Pyszny podwieczorek niskokaloryczny. Smacznego!!!
10 jabłek
słoiczek żurawin lub jagód(dżem)
1/2 kostki masła lub Kasi
3 jajka
1/2 szklanki cukru
12,5 dkg mąki
aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1/2 cytryny
Jabłka obrać,wydrążyć gniazda nasienne,miejsce gniazd wypełnić żurawiną i ułożyć dość ciasno w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Masło utrzeć na pianę i nie przerywając ucierania,kolejno dodawać żółtka,cukier, aromat i przesianą mąkę. Na końcu masę połączyć z pianą ubitą z białek.
Ciasto rozłożyć na jabłkach i zapiec na złoty kolor. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Pyszny podwieczorek niskokaloryczny. Smacznego!!!
Pozdrawiam wiosennie