Jak zabezpieczyć 80 tui?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
micik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 mar 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jak zabezpieczyć 80 tui?

Post »

Witam! Posadziłem w wczoraj 80 tuj, takich na 30cm w odleglejszych 80cm, jako że jest to działka na etapie budowy domu, to trawa od początku, czyli tamtego roku nie była koszona, wiadomo, kto by się tym przejmował jak koparka ciągle przewracana ziemię do góry nogami.
Podobno wysoka trawa zadusi niewielkie tuje, jak się można zabezpieczyć przed taką niespodzianką.
Druga sprawa to wybór podkaszarki na te nieproszone zielska, znalazłem w sieci taką ofertę: GARDENA Podkaszarka żyłkowa ProCut 1000
http://www.gardenashop.pl/pilegnacja-tr ... 85201.html
czy to jest sprawdzony produkt, czy zaproponujecie coś lepszego, jako że tego zielska nie jest za wiele, to nie chcę wchodzić w spalinówki.
Pozdrawiam
werdy90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak zabezpieczyć 80 tui?

Post »

Pod tuje daje się agrowloknine lub agrotkanine ja mam 2 warstwy tej 2 na to kora i trawa nie przebije
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

i gnije potem jak mokry rok :roll:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Caparzo
50p
50p
Od: 28 kwie 2013, o 20:40

Post »

agrotkanina to nie folia w której się wszytko gotuje i kisi, ja też mam tak zrobione :wink:
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Na glinach, iłach i przy mokrych sezonach ja różnicy nie widzę . dosyp jeszcze keramyt czy inny kamień czy inne pierdoły i zapraszamy do sekcji chorobowej.
:wit
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tu można poczytać jak to w teorii i praktyce wygląda: http://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mat ... w-chwastom
micik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 mar 2012, o 11:31

Post »

Witam! Jak to na budowie, nie miałem czasu tu wejść i kupiłem sześć rolek tego badziewia, no trudno się mówi.
Naprawdę nie znam się na tym, a co do plewienia, to jak na razie nie mam czasu na to, chyba że dopiero na przyszły rok, na razie idzie kafelkowanie, a jest tego sporo.
Czy na początek dobrym posunięciem było by wykoszenie podkaszarką wokół tui na całej jej długości i wysypanie kory? Czy można spryskać po bokach trawę środkiem przeciw chwastom?
Podłoże jest gliniaste, jak dobrze poleje to woda raczej stoi.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Jak masz paragon a jest możliwość to oddaj to cholerstwo.Masz gline , położysz agro i po ptokach
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jeśli będziesz opryskiwać, to osłaniaj krzewy podczas pracy ekranem, albo walcem np. z grubego kartonu, bo wystarczy lekki podmuch i może łatwo uszkodzić krzewy.Na to kora i powinno być względnie dobrze.Jakieś chwasty w przyszłości wyrwiesz ręcznie, albo skosisz podkaszarką.Jednoroczne nie odrastają tak skutecznie jak wieloletnie i trawa.
Ja niczego nie sypałam, nawet kory, kosiłam między tujami kosiarką, z czasem gdy rosły, trawa była coraz słabsza i sama zginęła.Ale ja mam 10 tuj w żywopłocie.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Przy takich maluchach to nic bym nie robiła poza podlewaniem, ale nie zalaniem korzeni. Nawet dobrze jak zielsko bedzie wokół, bo trochę wilgoci utrzyma. Ewentualne zabiegi dopiero w przyszłym roku.
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42

Post »

Micik,
powiem ci jak bylo u mnie. Tez mam gline i gdy bylo sucho chlopaki musieli kopac doly pod tuje kilofami. Doly zostaly zasypane ziemia a tuje (Brabant) posadzone co 80 cm. Przez kilka miesiecy po posadzeniu podlewane co jakis czas, potem zostawione na pastwe losu. Na wiosne uschly im dolne galezie, ale od tamtego czasu tuje rosna bardzo fajnie, geste, ladna zielen, zadnych chorob, nie padla ani jedna z 70. Jedyny moj gest wobec nich to garsc nawozu na wiosne, poza tym nic przy nich nie robie.

Problemem jest jedynie trawa i chwasty ktore wyrastaja pomiedzy nimi. Nie mam pomyslu co z tym robic, kora i roundup to tylko rozwiazania tymczasowe. Ale mysle ze Robert ma racje ostrzegajac przed agrowloknina na gliniastym podlozu. Na logike rzecz biorac, jeśli teraz tuje rosna jak trzeba bez niczyjej pomocy, to istnieje ryzyko, ze pod agrowloknina pojdzie zgnilizna.

pozdrawiam

H.
werdy90
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2013, o 16:20

Post »

A ja nie rozumiem przeciwników agrotkaniny. A już na pewno nie odważył bym się na użycie roundupa pod tujami.

Ja postaram się przestawić zalety agrotkaniny dodam, że ja mam glebę piaszczystą.
1. utrzymuję wilgoć
2. zapobiega rozwojowi chwastów itp
3. roślina szybciej rozwija system korzeniowy
4. kora nie miesza się z piaskiem przez co starcza na dłużej.

Agrotkanina: 1. oddycha 2. przepuszcza wodę

Ja stosuję ją tylko przy nowych nasadzeniach dorosłe tuje mają już rozbudowany system korzeniowy i trawa czy chwasty im nie przeszkodzą.

A co do zgnilizny korzeni i innych chorób grzybowych to ja stosuję saprol marki substral pryskam co miesiąc zapobiegawczo i jest ok.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Każdy z nas ma wolny wybór :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”