Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
Ebabka, nie wiem czy 100 K tak wygląda, ale pomidorki są cudne. Zbierz nasionka, bo na pewno na Akcji będą miały wzięcie.
Cyganka77, jestem ciekawa Twoich Megagronków, może to jakiś nowy typ.
Cyganka77, jestem ciekawa Twoich Megagronków, może to jakiś nowy typ.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałam megagrona w zeszłym roku, owoce były podłużne i pyszne, choć wielkość gron nie powaliła mnie na kolana, więc nasion nie zebrałam.cyganka77 pisze: A moje megagronki mają podłużne owoce. Czy to normalne?
Comcia, u kilku forumków na zdjęciach widać takie skromne Megagronki ale u innych grona są potężne. Postaram się zebrać nasiona z moich b. słodkich mega i namawiam do tego innych.
Mnie trafiły się kiepskie 131 i dopiero po wysianiu innej partii nasion jestem z nich zadowolona.
Mnie trafiły się kiepskie 131 i dopiero po wysianiu innej partii nasion jestem z nich zadowolona.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja podtrzymuje swoje zdanie, że ten Twój pomidor nie przypomina krzyżówki k100 - mam ją od 3 sezonów i jest zdecydowanie żółtopomarańczowa o jednolitym zabarwieniu. Jak bym miała po tym zdjęciu rozpoznać odmianę to wydaje mi się bardzo podobna do Striped Cavern ( też je miałam) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2762498 .Ebabka pisze:Nowe foto - może to inne pomidorki?
Jeśli chodzi o megagrona to kolejny sezon mam go z własnych nasion i nadal ma grona mega ale i owoce są stosunkowo duże o kształcie takim jak zwykle czyli gruszkowate.
Mnie ten pomidor też się od razu skojarzył ze Srtiped Cavern. Przekrój tego pomidora mógłby to potwierdzić.
Pozdrawiam,Małgorzata
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Dzięki chudziak i Małgorzato
Striped Cavern ?
Mam foto krzaczka z czerwca, z opisu podobny - sztywnołodygowy, niezbyt silnie rosnący, ładnie wiąże nieduże owoce, też zgodne z opisem - w środku puste, nasionka przy szypułce ale jak na mój gust - niezbyt smaczne, no i więcej żółtego koloru niż czerwonego, ale zobaczymy później, pozostałym pozwolę dojrzeć na krzaczkach - mam dwa.
Dzisiaj zrobię zdjęcia jeszcze raz i porównam dokładniej.
Foto czerwcowe
Striped Cavern ?
Mam foto krzaczka z czerwca, z opisu podobny - sztywnołodygowy, niezbyt silnie rosnący, ładnie wiąże nieduże owoce, też zgodne z opisem - w środku puste, nasionka przy szypułce ale jak na mój gust - niezbyt smaczne, no i więcej żółtego koloru niż czerwonego, ale zobaczymy później, pozostałym pozwolę dojrzeć na krzaczkach - mam dwa.
Dzisiaj zrobię zdjęcia jeszcze raz i porównam dokładniej.
Foto czerwcowe
Pozdrawiam Eugenia
No , to chyba " jesteśmy w domu". Taki pusty jest właśnie Striped Cavern. Sam w smaku jest rzeczywiście średni , ale spróbuj go czymś nafaszerować, np serkiem białym , albo pastą z jajek - pychota.
Pozdrawiam,Małgorzata
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Mój Megagron pierwsze grono ma potężne, drugie i trzecie niestety słabsze, w dodatku poważnie ogołocone przez szarą pleśń, na którą widzę jest dość podatny. Też to zaobserwowaliście?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
U mnie czyściutki, zero oprysków, poza mleczanem wapnia w ogrodzie.
Mam dwa, jeden w ogrodzie, drugi w warzywniaku ale posadzony samotnie w dość przewiewnym miejscu z dala od innych pomidorów. W warzywniaku potężniejsze grona, może ziemia lepsza.
Mam dwa, jeden w ogrodzie, drugi w warzywniaku ale posadzony samotnie w dość przewiewnym miejscu z dala od innych pomidorów. W warzywniaku potężniejsze grona, może ziemia lepsza.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
To jak rzepa i miód w wierszu Brzechwybasow@ pisze:No , to chyba " jesteśmy w domu". Taki pusty jest właśnie Striped Cavern. Sam w smaku jest rzeczywiście średni , ale spróbuj go czymś nafaszerować, np serkiem białym , albo pastą z jajek - pychota.
Coś wymodzę, bo jest sporo tych pomidorków na dwóch krzaczkach
Pozdrawiam Eugenia
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
W gruncie mam trzy krzaczki Megagrona, miały piękne dorodne kwiatostany, które szara pleśń porządnie przetrzebiła. Krzaczek pod folią miał mniej kwiatu, za to "szara" mu odpuściła. I u mnie w tym roku szara pleśń jest większym problemem niż ZZ.zdravko pisze:Tak, u mnie to samo (grunt), znaczy nie jest źle, pleśń atakuje, ale owoców ma masę.W ogóle w tym roku zero ZZ, za to szara pleśń to moje utrapienie.Yvona pisze:Mój Megagron pierwsze grono ma potężne, drugie i trzecie niestety słabsze, w dodatku poważnie ogołocone przez szarą pleśń, na którą widzę jest dość podatny. Też to zaobserwowaliście?
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.