Świerk kłujący nierośnie,nie kłuje itd
- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niekłujący świerk kłujący
Marek docenisz ten dopisek (niekłujący) gdy przypadkiem np. po ogrodowym będziesz miał z nim bliskie spotkanie trzeciego stopnia a następnie wpadniesz w objęcia typowego picea pungens (świerk kłujący)
krótka forma ulotki wymaga czasami takich niedoskonałości stylistycznych
krótka forma ulotki wymaga czasami takich niedoskonałości stylistycznych
Świerk srebrny wolno rośnie
Kupiłem 3 lata temu tego świerka w doniczce o wysokości około 25 cm i wsadziłem do gruntu. Przyjął się, ma zielone przyrosty, ale mało co ruszył w górę- prawie nic. Czy przesadzić go w inne miejsce(rośnie w słonecznym i jest podlewany)?
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Re: Świerk srebrny wolno rośnie
A możesz dodać zdjęcie miejsca gdzie rosnie ? Nawozisz go czyms ?
Miesiąc temu podsypałem go nawozem do iglaków. Rośnie koło garażu, ziemie ma raczej dobrą.
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Świerki zazwyczaj rosną na początku wolno potem jak się rozpędzi to ci garaz przestawi
Cierpliwości.
Nigdzie go tam nie przesadzaj.
Po latach mniejszy, ale ladniejszy, bo gęsty a nie taka szczotka na kiju
Nigdzie go tam nie przesadzaj.
Po latach mniejszy, ale ladniejszy, bo gęsty a nie taka szczotka na kiju
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: świerk kłujący
Mam do Was pytanie odnośnie świerka kłującego.
Wiem, że jest to roślina wysoce światłolubna, ale czy on rzeczywiście nie ma szans w cieniu? Zostały mi dwa małe świerki z którymi nie mam co zrobić - jedyne miejsce jakie ewentualnie dla nich mam, to miejsce w cieniu domu sąsiadów - dom jest położony ok. 2 m od południowej strony mojej działki. Światło słoneczne dociera tam maksymalnie do godziny 12. W tej chwili rosną tam dwie stare, mocno przerzedzone wiśnie. Czy sadzenie tych świerków w takim miejscu ma jakiś sens? Nie liczę na kompletnie na wysrebrzone igły - zależałoby mi tylko na tym, żeby dawały sobie tam jakoś radę - czyli rosły w górę ;)
Wiem, że jest to roślina wysoce światłolubna, ale czy on rzeczywiście nie ma szans w cieniu? Zostały mi dwa małe świerki z którymi nie mam co zrobić - jedyne miejsce jakie ewentualnie dla nich mam, to miejsce w cieniu domu sąsiadów - dom jest położony ok. 2 m od południowej strony mojej działki. Światło słoneczne dociera tam maksymalnie do godziny 12. W tej chwili rosną tam dwie stare, mocno przerzedzone wiśnie. Czy sadzenie tych świerków w takim miejscu ma jakiś sens? Nie liczę na kompletnie na wysrebrzone igły - zależałoby mi tylko na tym, żeby dawały sobie tam jakoś radę - czyli rosły w górę ;)
Urośnie , mam tak samo w wielu miejscach jest cień.Ewentualnie półcień.
Rosną obok siebie dwa jeden ma więcej słońca to praktycznie jest biały a nie to co srebrny a drugi no cóż...........ale rośnie. ale też nie brzydki
Rosną obok siebie dwa jeden ma więcej słońca to praktycznie jest biały a nie to co srebrny a drugi no cóż...........ale rośnie. ale też nie brzydki
Zamiast mercedesa kupa zielska
Urosną i w cieniu, ale w młodości igły mogą być słabo wybarwione, dopiero jak urosną wyżej to lepiej.Barwa jednak zależy od konkretnego egzemplarza, jedne są bardziej srebrne, inne bardziej zielone.Odradzam jednak, posadź lepiej serbski.Mam na swojej działce kilka ponad 20- letnich.Są bardzo podatne na choroby i szkodniki, 2 już uschły jako duże okazy
Srebrne chyba najlepiej rosną na piaszczystych glebach.Bardzo dobry drenaż to najważniejszy czynnik
prawidłowego rozwoju w przypadku tej odmiany świerka.Na glebach zbyt ciężkich i wilgotnych jest podatny na gnicie korzeni i wiele różnych chorób i szkodników.Tam gdzie mam działkę są wszechobecne i często dobrze rosną prawie w samym piachu.Na gliny zdecydowanie lepsze są serbskie.U mnie żaden nie rośnie bo mam ich dość wszędzie wokół a po za tym serbskie dużo bardziej mnie się podobają .
prawidłowego rozwoju w przypadku tej odmiany świerka.Na glebach zbyt ciężkich i wilgotnych jest podatny na gnicie korzeni i wiele różnych chorób i szkodników.Tam gdzie mam działkę są wszechobecne i często dobrze rosną prawie w samym piachu.Na gliny zdecydowanie lepsze są serbskie.U mnie żaden nie rośnie bo mam ich dość wszędzie wokół a po za tym serbskie dużo bardziej mnie się podobają .
Racja, na glinach lepiej ich nie sadzić, z początku mogą nawet rosnąć w miarę dobrze, ale potem poziom wód gruntowych je załatwi.Nie mają też zbyt ładnego pokroju, ani wybarwienia na takich glebach.
U mnie nie ma żadnej gliny - czysty piach, gleby chyba najgorszej kategorii, bo jedyne co w sumie fajnie rośnie to sosna i chwasty ;)
Mam 4 małe świerki. Dwa to 5-letnie kaibaby, które mają może ze 40 cm - posadzone w lepszej glebie, w pełnym słońcu cały dzień, podlewane, troszkę nawożone i nie bardzo chcą rosnąc. No i te dwa srebrne, o kórych napisałam - albo je posadzę w cieniu, albo całkowicie sie żegnamy, bo nigdzie indziej nie mam dla nich miejsca. Jak dla mnie, to moga być i zielone, byle tylko chciały rosnąć.
Serbskie już mam - chodzi o to, że nie chcę tych 2 srebrnych wyrzucać, a północna ściana to jedyne miejsce jakie jeszcze mam.
Mam 4 małe świerki. Dwa to 5-letnie kaibaby, które mają może ze 40 cm - posadzone w lepszej glebie, w pełnym słońcu cały dzień, podlewane, troszkę nawożone i nie bardzo chcą rosnąc. No i te dwa srebrne, o kórych napisałam - albo je posadzę w cieniu, albo całkowicie sie żegnamy, bo nigdzie indziej nie mam dla nich miejsca. Jak dla mnie, to moga być i zielone, byle tylko chciały rosnąć.
Serbskie już mam - chodzi o to, że nie chcę tych 2 srebrnych wyrzucać, a północna ściana to jedyne miejsce jakie jeszcze mam.
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Świerk srebrny, świerk kłujący ( Picea pungens )
Patryk, znalazłam zdjęcie naszej jodły - rok po posadzeniu (latem 2012)
Przyjrzałam jej się dzisiaj - ma na pewno już ok. 190-200 cm. Mam jakieś (kiepskie) aktualne zdjęcie, tylko muszę zrzucić...
Przyjrzałam jej się dzisiaj - ma na pewno już ok. 190-200 cm. Mam jakieś (kiepskie) aktualne zdjęcie, tylko muszę zrzucić...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lis 2014, o 21:56
Jodła to czy coś innego?
Ładny okaz Mandragora ale zadziwiająco duże przyrosty ma Zasilany jakoś specjalnie ? Bo jak na ten gatunek to wyjątkowo duża jest Mandragora