Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2

Post »

tomate, w takim razie zasadziłem, zobaczymy co będzie dalej :)

Cupido wreszcie zaczynają kwitnąć :heja

Obrazek

Obrazek

(tak wyglądały 4 czerwca: http://img855.imageshack.us/img855/6449/dscf0728dd.jpg )
Pozdrawiam
Paweł
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pawle, w ubiegłym roku posiałam nasiona aksamitki kremowej kupionej w sklepie. Nasion było 6 sztuk za 3,50 pl. Wzeszły wszystkie. Wyrosły średnio wysokie. Kwitły pięknie i obficie. Zebrałam nasiona. Wysiałam. Część roślin jest średnia a pozostałe, około połowa, bardzo wysokie. Jeszcze nie kwitną choć pąków mają dużo.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

A to moje aksamitki , niskie , urocze kolory Obrazek Obrazek
Bożena
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p

Post »

henryka pisze:Pawle, w ubiegłym roku posiałam nasiona aksamitki kremowej kupionej w sklepie. Nasion było 6 sztuk za 3,50 pl. Wzeszły wszystkie. Wyrosły średnio wysokie. Kwitły pięknie i obficie. Zebrałam nasiona. Wysiałam. Część roślin jest średnia a pozostałe, około połowa, bardzo wysokie. Jeszcze nie kwitną choć pąków mają dużo.
Czyli potomstwo już nie ma tak wyrównanego materiału genetycznego jak rodzice (dostawcą Vanilii F1 dla Rekwiatu jest PanAmerican Seed dlatego nasion mało i cena wysoka) ... Ciekawe zatem jak będą wyglądać kwiaty i czy będą różnić się od tych co były u ubiegłym roku oraz między tymi które wyrosły w tym sezonie.
Ja mam W.Legutko (1,40 zł za 0,3 g) i choć wysiałem dopiero w końcu maja to już są pączki z czego jeden już zaczyna się rozwijać, 2 krzaczki mają jakieś inne pączki. W na balkonie wyrosły dość wysokie w świeżej ziemi (na działce choć wysiane kilka dni wcześniej są 3 razy niższe i nie widać jeszcze żadnych tworzących się pączków)

Tak kwitną aksamitki z tajemniczej mieszanki kupionej w Biedronce "przepakowano i przeetykietowano w Komornikach k/Poznania przez Vilmorin"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Pawrzes, przyznaję, że te z Vilmorinu wyglądają 100x lepiej niż ta sama mieszanka z PlantiCo u mnie.
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie powoli zaczynają kwitnienie takie postrzępione od Legutko
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Post »

Obrazek Obrazek

A moje z własnych nasion :)
Pozdrawiam Marzena
xray10
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lip 2013, o 15:45

Post »

Hej

Miesiąc temu posadziłam kupione aksamitki w skrzynkach na tarasie. Po powrocie z urlopu na aksamitkach ustawionych na oknie zauważyłam jakies robaki, podejrzewam, że to są mszyce. Sprawdziłam wszystkie rosliny i tylko trzy skrzynki, które stały na oknie, maja te stworzenia. Kiwatki zaczynaja schnąć i teraz nie wiem co robić. Zbliżają sie upały więc chyba muszę wstrzymać się z opryskami, a boję się, że pozostałe rośliny tez zachorują. Co byście radzili, co robić?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

To mszyce i przędziorek. W tym roku też na kilku moich aksamitkach się zadomowił. Zwalczyłem go (znacznie ograniczyłem jego występowanie) dwukrotnymi opryskami aerozolem na mszyce i przędziorki firmy Best. Niestety jednego krzaczka nie dało się uratować takie to dziadostwo ;( Dodatkowo warto zwiększyć wilgotność, spryskiwać silnym strumieniem wody przede wszystkim dolną stronę liści. Najbrzydsze liście poobrywać. :wink:
xray10
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

te pajeczynki o których piszesz sa i jest tego dużo. Chyba wyrzucę te skrzynki które są zainfekowane ale co z pozostałymi roślnami czy pryskać żeby zapobiec ewnetualnemu zarażeniu? Co byście radzili? A jeśli prysakć to kiedy najlepiej? Teraz jest bardzo ciepło a zbliżaja się jeszcze większe upały. Mój taras jest bardzo nasłoneczniony od 12 do 19.
Pierwszy raz zdecydowałam się na kwiaty na tarasie, wybrałam aksamitkę bo bardzo mi sie podoba, ale nie sądziłam, że będę walczyć z robalami :D
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p

Post »

potasko, a jak wyglądają te z PlantiCo? :) W sumie jestem zaskoczony odmianami ogólnie niedostępnymi dla amatorskich wysiewów w mieszance z dyskontu których Vilmorin też nie ma w ofercie np. tej żółto-bordowej Bonaza Bee, brązowej czy pomarańczowej o bardziej gładkich płatkach.
Mam kolejne pomyłki nasion przepakowanych i przeetykietowanych przez Vilmorin:
- w odmianie Cupido wykiełkowała jedna aksamitka rozpierzchła cytrynowożółta
- w odmianach pomarańczowych wykiełkowała jedna aksamitka carmen
- całkowitą pomyłką okazały się żółte aksamitki Eden które okazały się być odmianą taką jakie ma Lobe na balkonie a więc znowu inne niż kupiłem :lol: Dobrze że nie stworzyłem specjalnej kompozycji kolorystycznej i nie przeszkadza mi ten produkt niezgodny z opakowaniem i planowanym efektem...

Annar13, bardzo ładna kolekcja :)

xray10, ojej... :( To przędziorki tak zniszczyły Twoje aksamitki, mszyce też są ale pogryzają w zasadzie tylko młode pędy. U mnie też są na balkonie ale powstrzymuję ich działalność zraszaniem co jakiś czas wodą z dodatkiem czosnku granulowanego (nie lubią wilgoci i się wtedy nie rozmnażają). Niestety u Ciebie to już plaga więc konieczne kup coś co zlikwiduje przędziorki i mszyce, z powodu upałów zrób opryski w nocy lub nad ranem kiedy będzie najchłodniej.
Pozdrawiam
Paweł
xray10
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Z bólem serca pozbyłam się trzech srzyneczek z roślnikami, resztę aksamitek musze spryskać w nocy. Mam nadzieję, że po tym oprysku nie zeschną :(
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aksamitki

Obrazek

Obrazek

Obrazek