Kawon ( arbuz ) - część 4
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
przy takiej pogodzie to powinny zdążyć. Z tego co pamiętam to w 2010, przy sprzyjających warunkach, owoce które zawiązały zię w połowie sierpnia, zdążyły dorosnąć i przynajmniej w części podojrzewać
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A u mnie nawet kwiatków jeszcze nie ma
u mnie się też dopiero wiążą, ale według modeli GFS na kilka najbliższych dni, to temp. ma dojść na zachodzie Polski do 38 stopni, więc pogoda jak na Węgrzech
Pogoda jak w Grecji... Tyle, że strasznie sucho. Od dawna nie pada deszcz ani nawet nie ma mgły ani rosy...
U mnie wczoraj zauważyłem pierwszy arbuzek zawiązany "na poważnie". Zmierzyłem obwód - 7 cm
Dziś przed chwilą 8 cm. Przez noc urósł 1 cm w obwodzie. To dobry wynik? Dałem pod niego styropian, jak pisano powyżej. Cały czas utrzymuję ziemię wilgotną, podlewając rano i wieczorem. Mam arbuzy przy domu, więc często do nich zaglądam. A i jeszcze jedno pytanko. Czy dobrze robię odrywając zawiązki, które nie powiększają się ani trochę przez 2 dni?
Dziś przed chwilą 8 cm. Przez noc urósł 1 cm w obwodzie. To dobry wynik? Dałem pod niego styropian, jak pisano powyżej. Cały czas utrzymuję ziemię wilgotną, podlewając rano i wieczorem. Mam arbuzy przy domu, więc często do nich zaglądam. A i jeszcze jedno pytanko. Czy dobrze robię odrywając zawiązki, które nie powiększają się ani trochę przez 2 dni?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2013, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janosik PNOS, dzisiaj taki
3 dni temu
3 dni temu
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja tydzień temu dla żartu wkopałam kilka pestek z jedzonego arbuza w ziemi i wzeszły. Są w tunelu, myślicie, że jest szansa:)??
jak przezimują w gruncie, to tak:
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hahaha, ok .
A niech rośną, kto wie jaką nam jesień w tym roku zafundują
A niech rośną, kto wie jaką nam jesień w tym roku zafundują
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
U mnie rosną jak szalone a nic przy nich nie robie. Tylko wyrywam chwasty i tam co jakis czas podleje, ale rzadko. Największy(rosario) już ma 3,7 kg. Podobno rosnie do 4 ale mój chyba przeskoczy tą poprzeczke
P.S
Moje rosną w gruncie bez czarnej agro.
P.S
Moje rosną w gruncie bez czarnej agro.
Karol
przy takiej pogodzie, to może urosnąć o wiele większy niż 4 kg:) rok temu, nie było tak ciepło, a zdarzały się okazy 5,5 kg, jeżeli chodzi o Rosario
- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
Napisaliście kiedyś tutaj, że im więcej arbuz ma liści tym lepiej rośnie. Chciałbym się dowiedzieć czy lepiej je zostawić, czy może obciąć pędy za drugim liściem każdego zawiązanego arbuza.