Ziemia pod iglaki,Jaka,jakie pH itd.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ziemia pod iglaki
Jak najbardziej polecam takie podłoże, środowisko oraz pojemność wodno powietrzna będzie idealna dzięki tak długo sezonowaniu obornika. Efekty przyrostów bedą oszalamiajace. Proponuje dodatkowo do tego substratu dodać troche kory i piasku a takie podłoże będzie lepsze jak mieszanka z torfem.
Cieszy mnie to bo bałam się stosowania obornika na jesieni gdyż kiedyś czytałam, że rośliny nawożone jesienią potem przemarzają.
- krismiszcz
- 500p
Jak czytam to dokładnie ;-)
Rośliny nawożone jesienią azotem mają przedłużony okres wegetacyjny dzięki czemu mróz je załatwi. Ale jeśli nawozimy nawozem typu "jesienny" bez azotu to zabezpieczymy rośline przed przemarzaniem.
A Twój kilku letni obornik już dawno utracił azot, ponieważ w formie amonowej jest dosyć lotny co dzięki czemu masz spore pokłady fosforu i potasu.
Rośliny nawożone jesienią azotem mają przedłużony okres wegetacyjny dzięki czemu mróz je załatwi. Ale jeśli nawozimy nawozem typu "jesienny" bez azotu to zabezpieczymy rośline przed przemarzaniem.
A Twój kilku letni obornik już dawno utracił azot, ponieważ w formie amonowej jest dosyć lotny co dzięki czemu masz spore pokłady fosforu i potasu.
I wszytko jasne Pięknie dziękuję. Ogrodnik ze mnie kiepski i mało oczytany ale obiecuję poprawę:)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sie 2012, o 22:46
WITAM wszystkich forumowiczów,chciałbym się dowiedziec w jakiej ilości dodaje się do torfu siarczanu do jego zakwaszenia , mam baloty po 250l to średnio ile muszę dodac tego nawozu na jeden balot.Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? :?:Jest to torf od 5,5-6,5pH a potrzebuje uzyskac 3,5-4,5 pH wiem ze można kupic torf z takim pH ale się pośpieszylem z zakupem i zle kupiłem.
Ale co niektórzy cudują z ziemią i nawożeniem pod iglaki.Jedne z ładniejszych okazów tuji jakie widziałem rosną na cmentarzu w Będzinie koło Sosnowca.Ziemia jest tam glinista,zbita i bardzo kamienista z wapieniami więc z pewnością nie kwaśna i nikt tam ich nie nawozi a rosną znakomicie .
Tak jak napisałam oborniczek z koziej obórki niedziałającej już z 10 lat. Wcześniej konsultowałam to w tym wątku kilka postów wyżej. Poza tym niczym innym nie nawoziłam.
Teraz tak myślę, że może to przez podlewanie? Podlewana była świeżo zasiana trawa i ze zraszacza kropelki leciały też na drzewka.
Teraz tak myślę, że może to przez podlewanie? Podlewana była świeżo zasiana trawa i ze zraszacza kropelki leciały też na drzewka.
- krismiszcz
- 500p
Zacznij od dolistnego Mg co 3 dni a na wiosnę podyspywać siarczanem magnezu.
No dobra. Znowu seria pewnie głupich pytań ale czy przez Mg masz na myśli też siarczan magnezu? Byłam w Castoramie i patrzyłam trochę na nawozy i powiem szczerze, że nie wiedziałam co kupić. Samego Mg się nie dostanie. Są tam gotowe nawozy a wśród nich różne mieszanki zawierające MgO np. :
1. 25% K2O, 12% MgO,19% S
2. 5%P2O5,13%K2O,15%MgO,0,02 B, 0,02% Cu, 0,14% Fe, 0,04% Mn, 0,004% Mo, 0,015% Zn
3. 16% MgO, 32% S
4. 6% K2O, 14%MgO
Na żadnym jednak nie jest napisane, że można stosować do nawożenia dolistnego. A jeżeli jednak można to w jakim stężeniu to zrobić?
No i który wybrać?
1. 25% K2O, 12% MgO,19% S
2. 5%P2O5,13%K2O,15%MgO,0,02 B, 0,02% Cu, 0,14% Fe, 0,04% Mn, 0,004% Mo, 0,015% Zn
3. 16% MgO, 32% S
4. 6% K2O, 14%MgO
Na żadnym jednak nie jest napisane, że można stosować do nawożenia dolistnego. A jeżeli jednak można to w jakim stężeniu to zrobić?
No i który wybrać?
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nic nie rób !!! Nie kombinuj.
Podsyp byle jakim nawozem aby tylko nie zawierał azotu.One się przyjmują.W tym sezonie już i tak nie przyrosną itp.Daj im żyć bo zagłaskasz.Podlej i zapomnij!!! Bedzie dobrze.
Podsyp byle jakim nawozem aby tylko nie zawierał azotu.One się przyjmują.W tym sezonie już i tak nie przyrosną itp.Daj im żyć bo zagłaskasz.Podlej i zapomnij!!! Bedzie dobrze.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
Chciałam tylko zameldować, że moje tuje przeżyły zimę. Może innych którzy będą w podobnej sytuacji do mojej to pocieszy. Strasznie panikowałam bo z czasem zrobiły się całe rdzawe i już myślałam, że z nimi koniec. Wyglądały na prawdę marnie. Nic nie robiłam a teraz jak na nie patrze to aż mi dech zapiera bo niektóre mają oszałamiające ok 40 cm przyrosty i wszystkie są pięknie zielone a wciąż nic nie robię, nawet nie podlewam Dzięki za rady. Wychodzi na to że się po prostu przyjmowały i mroźny wiatr trochę je wysmagał.
Gleba pod tuje
Witam,
Wiem, że temat jest oklepany i dlatego mnie samą dziwi mój problem. Chcę posadzić tuję szmaragdową w szpalerze, ponad 50 sztuk. Szukałam informacji na temat gleby pod te właśnie tuje i znalazłam totalnie skrajne informacje. Jedni piszą, że gleba dla iglaków czyli pH lekko kwaśne lub kwaśne. Inni, że gleba wapienna czyli zasadowa. Skąd takie rozbieżności? Świerk serbski jest iglakiem a gleby potrzebuje zasadowej. Czyżby z tują szmaragdową było podobnie? Jakiego pH gleby potrzebuje Tuja szmaragdowa, żeby zdrowo rosnąć? Błagam o pomoc, bo sezon tuż tuż...
Wiem, że temat jest oklepany i dlatego mnie samą dziwi mój problem. Chcę posadzić tuję szmaragdową w szpalerze, ponad 50 sztuk. Szukałam informacji na temat gleby pod te właśnie tuje i znalazłam totalnie skrajne informacje. Jedni piszą, że gleba dla iglaków czyli pH lekko kwaśne lub kwaśne. Inni, że gleba wapienna czyli zasadowa. Skąd takie rozbieżności? Świerk serbski jest iglakiem a gleby potrzebuje zasadowej. Czyżby z tują szmaragdową było podobnie? Jakiego pH gleby potrzebuje Tuja szmaragdowa, żeby zdrowo rosnąć? Błagam o pomoc, bo sezon tuż tuż...
Tuja szmaragd urośnie na kwaśnej i na zasadowej, na piachu i na glinie, nad morzem i w górach ;) To nie jest wymagająca roślina, największym zagrożeniem dla niej jest ogrodnik z nawozem i oczekiwaniem szybkich efektów.