Miała różne typy 150 , różne miał grona i wiązania . Po Copii niektóre miały właśnie delikatne paski , niektóre zaś były typowo malinowe. żebrowania też były różne na jednym bardziej wyraźne na innych mniej a jednego miałam bez żebrowań bardziej podobny do 36 . W tym roku niestety go nie miałam ale w następnym będę ciągnęła tą linię bo nie dość że jest plenny po Copii to i smaczny po 36.Agulka11 pisze:Marcystel - wyglądają pięknie! I prawdę mówiąc teraz się zastanawiam czy to rzeczywiście K/150 (pomijając już rozszczepienia...). Z drugiej strony patrząc to pokolenie jest z nasion F3 więc może być duży miszmasz...
Ps. Ma fajne gęste żebrowania... a kolorek jest po prostu przepiękny. Po degustacji dodaj jeszcze, że skórka jest cienka i smak rewelacyjny i też się ustawiam na akcji po nasionka ;))
Ps. Kto jest darczyńcą tych nasionek? Sprawdzimy czy darczyńca miał takie przypadki lub sam się wypowie Na akcję K/150 były przesłane przez: Magaga, Dagmara, wisia7
Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
No to jestem po konsumpcji.
Powiem tak - rewelacja, pychota, pomidorowa extraklasa !
Pomidor malinowy, ciemny soczysty i słodki miąższ, bardzo aromatyczny.
Na pewno posieję go na drugi rok, mam nadzieję, że smak powtórzy i może nie zakończy żywota na drugim gronie.
W tej chwili nie mogę powiedzieć kto był darczyńcą tej krzyżówki - ( mam remont w domu i większość rzeczy popakowana w kartonach )
p.s - przepraszam za ślady ząbków na pomidorze, to mój mały 'smyk'
Powiem tak - rewelacja, pychota, pomidorowa extraklasa !
Pomidor malinowy, ciemny soczysty i słodki miąższ, bardzo aromatyczny.
Na pewno posieję go na drugi rok, mam nadzieję, że smak powtórzy i może nie zakończy żywota na drugim gronie.
W tej chwili nie mogę powiedzieć kto był darczyńcą tej krzyżówki - ( mam remont w domu i większość rzeczy popakowana w kartonach )
p.s - przepraszam za ślady ząbków na pomidorze, to mój mały 'smyk'
Udanych plonów życzy Marcel.
Zapomniałem dodać - w kwestii nasion, niestety z kilku pomidorów udało sie pozyskać słownie 14 nasion, niektóre nie miały nasion w ogóle.
Z góry uprzedzę kolejne pytanie - nie używam Betoksonu, zapylam pomidory z pomocą patyczka bambusowego.
Zobaczymy jak będzie w kolejnych owocach.
Z góry uprzedzę kolejne pytanie - nie używam Betoksonu, zapylam pomidory z pomocą patyczka bambusowego.
Zobaczymy jak będzie w kolejnych owocach.
Udanych plonów życzy Marcel.
Pilotuj go dalej.
Po fotach, widać, że warto.
Kilka krzaków za rok do wysadzenia.
Coś z nich, na pewno wybierzesz, do dalszej selekcji.
Po fotach, widać, że warto.
Kilka krzaków za rok do wysadzenia.
Coś z nich, na pewno wybierzesz, do dalszej selekcji.
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje niestety wszystkie jak jeden zielone, ale ale... megagronek nie przestaje budować grono...
A to winokronek od Krystyny
A to winokronek od Krystyny
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Agulka łooo matko trzmieli nie masz w nim?
A to K/173 [(malinowy spłaszczony wysoki x bawole z rynku)] x Pink King
Bardo różni się od pomidora Maragi. Zakończony ładnym dzióbkiem, pomidory w kształcie serca. Zapowiada się bardzo dobrze, chyba sporo odziedziczył po Pink King, bo rośnie gronami, bezproblemowy jak dotąd. Zdjęcie z kijowej perspektywy, ale mam go w środku i jakoś ciężko go zdjąć, w rzeczywistości bardzo ładny, z licznymi gronami.
A to K/173 [(malinowy spłaszczony wysoki x bawole z rynku)] x Pink King
Bardo różni się od pomidora Maragi. Zakończony ładnym dzióbkiem, pomidory w kształcie serca. Zapowiada się bardzo dobrze, chyba sporo odziedziczył po Pink King, bo rośnie gronami, bezproblemowy jak dotąd. Zdjęcie z kijowej perspektywy, ale mam go w środku i jakoś ciężko go zdjąć, w rzeczywistości bardzo ładny, z licznymi gronami.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Agulka - masz pięknego dawcę nasion
Mnie megagron nieco zawodzi w tym roku, słabo wiąże i mi się rozszczepił. Jeden zasługuję na miano minigrona , drugi lepiej ale bez rewelacji, ale trzeci ostatnio zaszalał i buduje potężne grono Jeśli powtórzy smak będzie materiałem do kolejnego wysiewu.
Miło widzieć k-122 ode mnie Moniko Ten z pierwszego zdjęcia [z postu 15 lipca] przypomina pierwowzór z pierwszego pokolenia, tylko mniej spłaszczony. Ciekawe czy zachowa smak rodziców.
Mnie megagron nieco zawodzi w tym roku, słabo wiąże i mi się rozszczepił. Jeden zasługuję na miano minigrona , drugi lepiej ale bez rewelacji, ale trzeci ostatnio zaszalał i buduje potężne grono Jeśli powtórzy smak będzie materiałem do kolejnego wysiewu.
Miło widzieć k-122 ode mnie Moniko Ten z pierwszego zdjęcia [z postu 15 lipca] przypomina pierwowzór z pierwszego pokolenia, tylko mniej spłaszczony. Ciekawe czy zachowa smak rodziców.
Pozdrawiam, Maciek.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Maciek - jak będzie pychotka to i nasionka zbierać będziemy. A nasiona od Ciebie
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Maciek, nie wiem o którym piszesz, bo tam są dwa K/122 - trochę różne, teraz na pewno kolorystycznie. Kształt podobny.
Ja też mam Megagronka od Maćka Suppa. Dziękuję Maciek
Co mi się ubzdurało, że owocki są wielkości 5groszóki, chyba gdzieś źle doczytałam czy co, u mnie wielkości prawie połowy pudełka od zapałek
Ja też mam Megagronka od Maćka Suppa. Dziękuję Maciek
Co mi się ubzdurało, że owocki są wielkości 5groszóki, chyba gdzieś źle doczytałam czy co, u mnie wielkości prawie połowy pudełka od zapałek
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
No to jestem bardzo zadowolony z efektów, skoro to ode mnie
Moniko, Twoje to wyrosły jakieś giganty Widzę, że kształt owocu też ma trochę inny, mniej podłużny i bardziej pękaty. U mnie były nieco mniejsze ale na pewno większe od 5 groszówki, akurat kształt i wielkość owoców powtarzały idealnie. Tylko rozmiary grona się co roku zmieniają, zawsze wybieram te najokazalsze do dalszej selekcji.
A co do k-122 pisałem o tym na zdjęciu wyżej, nie mogę go skopiować.. Poczekam na recenzję po degustacji
Moniko, Twoje to wyrosły jakieś giganty Widzę, że kształt owocu też ma trochę inny, mniej podłużny i bardziej pękaty. U mnie były nieco mniejsze ale na pewno większe od 5 groszówki, akurat kształt i wielkość owoców powtarzały idealnie. Tylko rozmiary grona się co roku zmieniają, zawsze wybieram te najokazalsze do dalszej selekcji.
A co do k-122 pisałem o tym na zdjęciu wyżej, nie mogę go skopiować.. Poczekam na recenzję po degustacji
Pozdrawiam, Maciek.
U mnie pojawił się w tym roku Duży Megagron, tzn. w gronie jest kilkanaście pomidorków o typowym kształcie tylko wielkości ok. 100 g.
Nasionka oczywiście zbiorę.
Nasionka oczywiście zbiorę.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oprócz tego, że to K14, chyba nie masz Winogronka, a jakieś inne rozszczepienie. Kozula pewnie w końcu nazwie Twój "Duży Megagron", który oczywiście musi być czymś innym i mieć swoją nazwę.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 maja 2012, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja się chciałam pochwalić moimi pierwszymi kozulowymi (i w ogóle pierwszymi w życiu wyhodowanymi samodzielnie pomidorami).
Jako pierwszy dojrzał malinowy 37/2
A w kolejce megagronek, zdjęcie wcześniejsze, ale od wczoraj już zaczyna łapać kolor:
Teraz powoli będą dojrzewać kolejne, już się nie mogę doczekać
Jako pierwszy dojrzał malinowy 37/2
A w kolejce megagronek, zdjęcie wcześniejsze, ale od wczoraj już zaczyna łapać kolor:
Teraz powoli będą dojrzewać kolejne, już się nie mogę doczekać