Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
Czyli po prostu wypłukałeś sobie opryskiwacz. Dlatego masz to, co masz.
Powtórny oprysk którymkolwiek z tych preparatów jest bez sensu.
Powtórny oprysk którymkolwiek z tych preparatów jest bez sensu.
- kosa4321
- 50p
- Od: 15 maja 2013, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Aha... Dzięki za poświęcony czas. Pozdrawiam.
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz pisze:Uprzedzam, że w najbliższym tygodniu może dojść do ataku ZZ na dużą skalę. W powietrzu jest pełno zarodników ZZ pochodzących z upraw ziemniaków. Około wtorku przyszłego tygodnia dojdzie do załamania pogody. Jeśli spadnie deszcz i sie ochłodzi może być źle. Kto może niech wykona oprysk wyprzedzający najpóźniej w poniedziałek.
Nadchodzi godzina "zero" dla naszego eksperymentu w postaci ochrony mleczanem
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz nie chcę Cię uczyć stechiometrii ale zostałem troszkę zamotany przez monikę
moniko teraz mam problem bo w mojej okolicy nie ma plaży z muszelkami.
według mnie to 1:1 ale mogę się mylić.monika pisze:Dama kameliowa no to jesteś usprawiedliwiona jeszcze jajecznica gdzieś z 6 jaj do zrobienia
Masz gotowca
2dkg zmielonych w młynku na pył skorupek (węglan wapnia) wrzuć najlepiej do 1 l butelki pet tak do połowy napełnionej wodą + 2 dkg kwasku cytrynowego, niech przereaguje do jutra wieczór, często wstrząsasz. Potem przelewasz całą zawartość do butli 5 l i uzupełniasz wodą do ok. 5l.
.
moniko teraz mam problem bo w mojej okolicy nie ma plaży z muszelkami.
Czyżby ?.Yvona pisze:
Nadchodzi godzina "zero" dla naszego eksperymentu w postaci ochrony mleczanem
Jak uczy praktyka tego wątku choćby, różnie bywa z umiejętnością wykorzystania konwencjonalnych środków ochrony, a co dopiero zrobić go samemu.
Ja z punktu widzenia własnych pomidorów mogę powiedzieć, że ta godzina W była już u mnie dwukrotnie. Kończyło się na 2-3 plamkach.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanko, czy rozrobiony dziś Ridomil + Bioflorin wytrzyma mi do jutra wieczór, czy muszę go dziś zużyć?
Pozdrawiam, Dorota
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Najlepiej jest użyć od razu.. zwłaszcza w takich warunkach cieplnych jakie mamy Pasowało by..
Ja chyba mam dwa-trzy dni spokoju. W tunelu wykonałam dokładny oprysk Acrobatem ponieważ było już niebezpiecznie, i obrywanie zakażonych liści już nic nie dało, po 1-2 plamki były na każdym krzaku. W gruncie po prawie tygodniowej przerwie od oprysku Ridomilem, poprawiłam Infinito i daje sobie chwile przerwy na zajęcie się innymi warzywami Myślę że zaraza na chwilę odpuści. Ale szarej to chyba nie zlikwiduje więc będę musiała jeszcze coś użyć.
Ja chyba mam dwa-trzy dni spokoju. W tunelu wykonałam dokładny oprysk Acrobatem ponieważ było już niebezpiecznie, i obrywanie zakażonych liści już nic nie dało, po 1-2 plamki były na każdym krzaku. W gruncie po prawie tygodniowej przerwie od oprysku Ridomilem, poprawiłam Infinito i daje sobie chwile przerwy na zajęcie się innymi warzywami Myślę że zaraza na chwilę odpuści. Ale szarej to chyba nie zlikwiduje więc będę musiała jeszcze coś użyć.
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Terenia, no najlepiej by było... Chciałam je wczoraj prysnąć, ale Pan, który mi wywoził gruz po budowie, narobił tyle kurzu, że miałam krzaki pokryte grubą warstwą piasku i kurzu
Zrobiłam im wczoraj wieczorem prysznic (nie śmiej się, musiałam ) i chciałam dziś zrobić pierwszy oprysk przeciwko ZZ.
Ale ten sam Pan przyjechał dziś (zamiast w poniedziałek) wyrównać teren i zrobił mi powtórkę z rozrywki
Muszę chociaż trochę tego pyłu z krzaków strząsnąć, spłukać, nie wiem... I pewnie nie zdążę prysnąć...
Zrobiłam im wczoraj wieczorem prysznic (nie śmiej się, musiałam ) i chciałam dziś zrobić pierwszy oprysk przeciwko ZZ.
Ale ten sam Pan przyjechał dziś (zamiast w poniedziałek) wyrównać teren i zrobił mi powtórkę z rozrywki
Muszę chociaż trochę tego pyłu z krzaków strząsnąć, spłukać, nie wiem... I pewnie nie zdążę prysnąć...
Pozdrawiam, Dorota
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 mar 2013, o 16:45
Czy to ZZ?
Niektóre zmiany były zaschnięte, inne nie:
Zdjęcia robione wczoraj ok. 20, po zrobieniu fotek usunęłam uszkodzone liście, pęd i grono.
Pomidory były pryskane od 26 czerwca mleczanem wapnia, dziś rano wykonałam kolejny, 5.oprysk, wcześniej usunęłam kolejny porażony pęd i kilka liści.
Dziś wieczorem wpadłam na działkę na kontrolę i znalazłam jeszcze kilka małych zmian na liściach (jest możliwe, że wcześniej je przeoczyłam), wszystkie były suche i kruszące się.
Biorę pomidorki pod ściślejszą obserwację, zagrożenie trwa! W dodatku "za scianą" czyli działkowym płotkiem sąsiad ma to samo - 2 m od moich pomidorów Już słyszałam, jakim jest wrogiem oprysków i jak taczkami w zeszłym roku i 2 lata temu wywoził swoje porażone pomidory...
forumowicz, notuję wszystko w temacie moich doświadczeń zw. z mleczanem i prześlę Ci po zakończeniu eksperymentu
Niektóre zmiany były zaschnięte, inne nie:
Zdjęcia robione wczoraj ok. 20, po zrobieniu fotek usunęłam uszkodzone liście, pęd i grono.
Pomidory były pryskane od 26 czerwca mleczanem wapnia, dziś rano wykonałam kolejny, 5.oprysk, wcześniej usunęłam kolejny porażony pęd i kilka liści.
Dziś wieczorem wpadłam na działkę na kontrolę i znalazłam jeszcze kilka małych zmian na liściach (jest możliwe, że wcześniej je przeoczyłam), wszystkie były suche i kruszące się.
Biorę pomidorki pod ściślejszą obserwację, zagrożenie trwa! W dodatku "za scianą" czyli działkowym płotkiem sąsiad ma to samo - 2 m od moich pomidorów Już słyszałam, jakim jest wrogiem oprysków i jak taczkami w zeszłym roku i 2 lata temu wywoził swoje porażone pomidory...
forumowicz, notuję wszystko w temacie moich doświadczeń zw. z mleczanem i prześlę Ci po zakończeniu eksperymentu
na pewno tak ZZ łodygowa. Też z nią walczyłem i jak na razie bitwę wygrałem.Magda_K pisze:Czy to ZZ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 mar 2013, o 16:45
Jaką bronią walczyłeś?
Revus250 SC + Acrobat.
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Dorotko, ja się nie śmieje Pana faktycznie masz bardzo uprzejmego. Ale pogoda w tym roku naprawde bardzo kapryśna - choć teraz upał jak na lato przystało. Tak że prysnąć pasuje żeby na wszelki wypadek miały tę ochronę. Zwłaszcza że ZZ rozpanoszyła się wszędzie Mam nadzieję że pomidorki prysznic przeżyły
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.