Kaktusy w ogrodzie :) + kilka pytań
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 wrz 2010, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kaktusy w ogrodzie :) + kilka pytań
Witam
Parę dni temu wstawiłem do ogródka moje kaktusy, lecz mam 5 pytań...
-----------------------------------------
1) Dlaczego jest tak wygięty? (za dużo słońca?, za mało wody?)
2) Słyszałem, że ten gatunek nie lubi słońca to prawda? (stoi w półcieniu- tylko poranne słońce do 3h)
---------------
3) (cycas) Jak często podlewać, gdy stoją w upalne dni? (trochę słońca i cienia)
4) Jak z podlewaniem kaktusów gdy stoją na dworze w upalne dni (28-35°C w cieniu)
5) Czy osobnik ze zdjęcia 4 (od góry) lubi słońce? i jak z podlewaniem gdy są tak wysokie temperatury na dworze.
Ogólnie: Kaktusy nawożę raz na 1-2 tyg. tylko nie wiem jak często podlewać gdy stoją na zewnątrz. Większość z nich stoi na pełnym słońcu cały dzień - czy to dobrze dla wszystkich? może niektóre z tych gatunków ze zdjęć nie lubią za dużo słońca? i potrzebują cienia (myślę np. o cycas?) - proszę o poradę. Dodam, że jest strasznie duszno i gorąco od paru dni.
Pozdrawiam
Parę dni temu wstawiłem do ogródka moje kaktusy, lecz mam 5 pytań...
-----------------------------------------
2) Słyszałem, że ten gatunek nie lubi słońca to prawda? (stoi w półcieniu- tylko poranne słońce do 3h)
---------------
3) (cycas) Jak często podlewać, gdy stoją w upalne dni? (trochę słońca i cienia)
4) Jak z podlewaniem kaktusów gdy stoją na dworze w upalne dni (28-35°C w cieniu)
5) Czy osobnik ze zdjęcia 4 (od góry) lubi słońce? i jak z podlewaniem gdy są tak wysokie temperatury na dworze.
Ogólnie: Kaktusy nawożę raz na 1-2 tyg. tylko nie wiem jak często podlewać gdy stoją na zewnątrz. Większość z nich stoi na pełnym słońcu cały dzień - czy to dobrze dla wszystkich? może niektóre z tych gatunków ze zdjęć nie lubią za dużo słońca? i potrzebują cienia (myślę np. o cycas?) - proszę o poradę. Dodam, że jest strasznie duszno i gorąco od paru dni.
Pozdrawiam
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktusy w ogrodzie :) + kilka pytań
Witam krajana!
Ale muszę lekko nie pochwalić:
Po pierwsze podłoże chyba do wymiany (poczytaj koniecznie wątek o podłożu)
Po drugie - po co tyle nawozu???!!!
Po trzecie - kaktusy lubią słońce, Twoje miały go dużo za mało, jak na mój własny gust. Dobrze, że je w końcu wyniosłeś na wolność, ale jeżeli do tej pory nie stały pod chmurką, bardzo uważaj, żeby ich nie poparzyć
Co do podlewania - wieczorem i raczej nie w takie ekstremalne upały, poczekaj, aż troszkę zelży. 39 stopni wprawdzie w słońcu, ale o godzinie 19!! to trochę dużo.
A! I wszystko to dotyczyło kaktusów, na palmach się nie znam
Ale muszę lekko nie pochwalić:
Po pierwsze podłoże chyba do wymiany (poczytaj koniecznie wątek o podłożu)
Po drugie - po co tyle nawozu???!!!
Po trzecie - kaktusy lubią słońce, Twoje miały go dużo za mało, jak na mój własny gust. Dobrze, że je w końcu wyniosłeś na wolność, ale jeżeli do tej pory nie stały pod chmurką, bardzo uważaj, żeby ich nie poparzyć
Co do podlewania - wieczorem i raczej nie w takie ekstremalne upały, poczekaj, aż troszkę zelży. 39 stopni wprawdzie w słońcu, ale o godzinie 19!! to trochę dużo.
A! I wszystko to dotyczyło kaktusów, na palmach się nie znam
-
- 20p - Rozkręcam się...
Nie za bardzo rozumiem twoją wypowiedź.. Mam podlewać kaktusy codziennie wieczorem po gorącym dniu, czy jak?onectica pisze: Co do podlewania - wieczorem i raczej nie w takie ekstremalne upały, poczekaj, aż troszkę zelży. 39 stopni wprawdzie w słońcu, ale o godzinie 19!! to trochę dużo.
Bo jeden na fotografii nr. 3 lekko się na górze zmarszczył i troszkę opadł, słońce go wysuszyło? - czyli rozumiem podlać go?
(A kaktusy które stoją w słońcu przeniosę do 'półcienia', masz racje za duży dla nich szok)
- onectica
Absolutnie nie!! Jeżeli masz podlać kaktusy latem, to rób to wieczorem - to chciałam powiedzieć.dolarek90pro pisze: Mam podlewać kaktusy codziennie wieczorem po gorącym dniu, czy jak?
I nie robi się tego w żadnym razie codziennie!
Generalnie młodsze rośliny i te, które mieszkają w malutkich doniczkach podlewa się nieco częściej. Dorosłe, takie, które stoją na wolnym powietrzu, nie częściej niż raz na kilka tygodni (2-3-4, zależy od pogody). Nie bój się, że je zasuszysz, z brakiem wody dadzą radę, z nadmiarem nie zawsze.
Podłoże powinno być na tyle przepuszczalne, żeby w miarę szybko przesychało, a nawóz przynajmniej dwa razy rzadziej, niż podaje na opakowaniu producent. Jest tu fajny wątek o nawożeniu, poczytaj, bo warto.
I jeszcze jedna sugestia - warto zabezpieczyć rośliny przed szkodnikami i podlać je profilaktycznie jakimś preparatem. Lepiej zapobiegać, niż leczyć
Żeby mówić o prawidłowym podlewaniu trzeba je pierw wsadzić do właściwego podłoża. A to, co one mają nie ma prawie nic wspólnego z dobrym podłożem. Może mój ton wyszedł trochę za ostry. Nie zrażaj się tym
Kaktusy mają za dużo nawozu. Przy tak częstym podawaniu będą do wywalenia. Ja osobiście nawozów jeszcze nie stosuję, ale z tego co gdzieś tam czytałem, to podaje się go co drugie podlewanie.
Kaktusy podlewa się raz na 3 tygodnie tak mniej-więcej. (Chociaż lepiej podlać żadziej niż częściej) Twoje są spore, to im to spokojnie wystarczy. A Lucy (@Onectica) chodziło o to, że nie należy je podlewać w 30-paro stopniowe upały. Musi być chłodniej. Noc to dobry termin o ile nie jest jakaś strasznie upalna.
To mnie najbardziej zaskoczyło Jest wręcz odwrotnie - Za mało słońca, za dużo wody. No i złe podłoże. To mi wygląda na straszliwie wyciągniętą Mammillaria elongea. (Choć jeszcze bardziej wyciągnięty jest osobnik po lewej z pierwszego zdjęcia). I nawet, jak teraz już zapewnisz jej właściwe warunki to i tak będzie się "wyginała" w stronę słońca. (Mam jedną Mammillaria tylko ciut zwężoną w jednym miejscu i mam identycznie).
Widzę, że Lucy już Ci odpisała, więc ten post będzie stanowił tylko niejakie uzupełnienie
Tutaj masz przydatne linki (choć łatwo je znaleźć):
Podłoże - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=29595
Podlewanie - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=14343
Nawożenie - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=52077
A odnoście cycasa - zapytaj w sekcji z roślinami egzotycznymi
Kaktusy mają za dużo nawozu. Przy tak częstym podawaniu będą do wywalenia. Ja osobiście nawozów jeszcze nie stosuję, ale z tego co gdzieś tam czytałem, to podaje się go co drugie podlewanie.
Kaktusy podlewa się raz na 3 tygodnie tak mniej-więcej. (Chociaż lepiej podlać żadziej niż częściej) Twoje są spore, to im to spokojnie wystarczy. A Lucy (@Onectica) chodziło o to, że nie należy je podlewać w 30-paro stopniowe upały. Musi być chłodniej. Noc to dobry termin o ile nie jest jakaś strasznie upalna.
To mnie najbardziej zaskoczyło Jest wręcz odwrotnie - Za mało słońca, za dużo wody. No i złe podłoże. To mi wygląda na straszliwie wyciągniętą Mammillaria elongea. (Choć jeszcze bardziej wyciągnięty jest osobnik po lewej z pierwszego zdjęcia). I nawet, jak teraz już zapewnisz jej właściwe warunki to i tak będzie się "wyginała" w stronę słońca. (Mam jedną Mammillaria tylko ciut zwężoną w jednym miejscu i mam identycznie).
Widzę, że Lucy już Ci odpisała, więc ten post będzie stanowił tylko niejakie uzupełnienie
Tutaj masz przydatne linki (choć łatwo je znaleźć):
Podłoże - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=29595
Podlewanie - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=14343
Nawożenie - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=52077
A odnoście cycasa - zapytaj w sekcji z roślinami egzotycznymi
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dziękuje za porady!!
1) A w przypadku deszczu co robić? (zapowiadają ulewy) Czy mam przykryć każdego z osobna woreczkiem od góry? czy może pod parasol? Proszę o podpowiedź
Dziwne bo stoi od paru dni na słońcu, a mało podlewany. A podłoże było zmieniane niedawno w tej opuncji, zajmę się tym złym podłożem.Za mało słońca, za dużo wody. No i złe podłoże.
1) A w przypadku deszczu co robić? (zapowiadają ulewy) Czy mam przykryć każdego z osobna woreczkiem od góry? czy może pod parasol? Proszę o podpowiedź
- onectica
Jeżeli deszcz nie będzie ulewny, długotrwały i połączony z dłuższym okresem niższych temperatur, to nie zaszkodzi, wtedy po prostu nie podlewasz. Jak zrobisz podłoże, jak należy, to będzie dobrze
Jednakże konieczny i niezbędny nie jest, więc możesz jakoś je osłonić, na przykład postawić pod jakimś daszkiem tak, żeby miały słońce, a deszcz w razie czego nie dotarł. Ostatecznie, jak się okaże, że zapowiada się chłodno i mokro na dłużej - wnieść pod dach, ale to i kłopot i rośliny nie przepadają za takim przenoszeniem co i rusz.
A co do podłoża, to co hodowca, to inny przepis na podłoże, najważniejsze, żeby 'ziemi' było stosunkowo najmniej.
Nawet, jeżeli jest to ziemia do kaktusów, to i tak trzeba ją podrasować
Jednakże konieczny i niezbędny nie jest, więc możesz jakoś je osłonić, na przykład postawić pod jakimś daszkiem tak, żeby miały słońce, a deszcz w razie czego nie dotarł. Ostatecznie, jak się okaże, że zapowiada się chłodno i mokro na dłużej - wnieść pod dach, ale to i kłopot i rośliny nie przepadają za takim przenoszeniem co i rusz.
A co do podłoża, to co hodowca, to inny przepis na podłoże, najważniejsze, żeby 'ziemi' było stosunkowo najmniej.
Nawet, jeżeli jest to ziemia do kaktusów, to i tak trzeba ją podrasować
"Pare dni" to jest bardzo mało. To nawet nie jest jeden cykl podlewania że tak to ujmę. Z czasem powinno się trochę poprawić, lecz on będzie się wyginał prawdopodobnie już do końca swoich dnidolarek90pro pisze:Dziękuje za porady!!
Dziwne bo stoi od paru dni na słońcu, a mało podlewany.Za mało słońca, za dużo wody. No i złe podłoże.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki wielkie!
Mam nadzieje, że wytrzymają i nic im nie będzie.
Pozdrawiam!
Mam nadzieje, że wytrzymają i nic im nie będzie.
Pozdrawiam!