Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lip 2013, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
forumowicz bądź tak uprzejmy i zerknij na zdjęcia moich krzaczków i powiedz co z nimi nie tak. Zdjęcia są w poście z 27.07.2013r. który tak jakoś przeszedł bez echa. Pozdrawiam. krzys.
Ukasz
Okazuje się, że ani etykiet ani moich postów nie czytasz uważnie.
Nie mogłeś znaleźć wzmianki w etykiecie Curzate o naprzemiennym stosowaniu, to Ci znalazłem.
A ponieważ mam dziś Dzień Dobrych Uczynków, więc zapytałem, co Ci jeszcze odszukać.
Wybór masz, przynajmniej teoretycznie, duży. Podaruj sobie Amistar,bo jeśli wieczorem jest 30 *C to kiedy nim pryśniesz ?.
Zastanawiać się nie ma co ,bo SzP czekać nie będzie. Topsin lub Switch
Nie mogłeś znaleźć wzmianki w etykiecie Curzate o naprzemiennym stosowaniu, to Ci znalazłem.
A ponieważ mam dziś Dzień Dobrych Uczynków, więc zapytałem, co Ci jeszcze odszukać.
Wybór masz, przynajmniej teoretycznie, duży. Podaruj sobie Amistar,bo jeśli wieczorem jest 30 *C to kiedy nim pryśniesz ?.
Melduję, że zerknąłem. I po mojemu to septorioza.krzys75kr pisze: zerknij na zdjęcia moich krzaczków
-
- 50p
- Od: 6 maja 2013, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Serdecznie dziękujęforumowicz pisze:Ukasz
Wbrew pozorom czytam uważnie Twoje posty Zaproponowałeś mi odszukanie etykiet innych środków, a mi chodziło tylko i wyłącznie o poradę wynikającą z praktyki stosowania śor. Taką poradę otrzymałem i już wiem czego szukać na półce sklepowej w tym roku, i jakie zapasy mieć na następny rok.
Pozostaje mieć nadzieje, że to walkę z pleśnią uda mi się wygrać.
Jaka niewdzięczność
Na prezenty się nie narzekaDorkaS-66 pisze:nie potrzebuję dziwadeł.
DorkaS-66 pisze: dostałam różne sadzonki od koleżanki,
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz rację, jestem paskudną koleżanką tak czy siak - najpyszniejszy jest malinowy ożarowski.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
DorkaS-66 i jak tu o gustach dyskutować http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2865661
-
- 50p
- Od: 10 mar 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby albo braków pokarmowych moich pomidorów . Pierwszy rok uprawiam pomidory i jestem całkowitym laikiem . Do tej pory udawało się bez chemii ale dziś pokazały się na liściach głównie San Marzano i Byczych rogów plamy jak na zdjęciach choć na innych też chyba się pokazują , może trochę było za sucho bo musiałam wyjechać ale te objawy to raczej nie z braku wody. Zaopatrzyłam się w Infinito 687,5 SC ,Topsin M 500SC , Acrobat MZ69 WG, Curzate M 72,5 , Mildex 711,9 WG , Dithane NeoTec 75 WG , jeśli to choroba to jaka i czego użyć .Boję się sama postawić diagnozę bo może to się żle skończyć , oczywiście dla pomidorów.
Pozdrawiam ,Beata
Na pewno jest niedobór magnezu. Może być alternarioza, ale żeby się upewnić (ew. odrzucić hipotezę), należałoby bardziej wniknąć w naturę części brązowych plam. Ja zrobiłbym oprysk: Mildex plus siarczan magnezu (szczegóły są w ulotce Mildexu i wątku: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=52707 ).
Jeśli to jest szklarnia, to tam alternarioza występuje rzadko.
Te najbardziej zniszczone liście trzebaby przed opryskiem pousuwać.
Jeśli to jest szklarnia, to tam alternarioza występuje rzadko.
Te najbardziej zniszczone liście trzebaby przed opryskiem pousuwać.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Według mnie te plamy to brak potasu
betty68 to alternarioza. Zacytuję Anię kozulę: " Zwalcza się dość łatwo przy okazji oprysków przeciwko zarazie".
A to ze strony http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=opis&id=315
"Skuteczne są także środki zawierające mankozeb, stosowane do zwalczania zarazy ziemniaka na pomidorach szklarniowych".
A to ze strony http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=opis&id=315
"Skuteczne są także środki zawierające mankozeb, stosowane do zwalczania zarazy ziemniaka na pomidorach szklarniowych".
Grzyb Alternaria solani ma takie charakterystyczne koncentryczne kręgi, mozna porównać z obrazkiem. Ja laik też pomyślałm o niedoborach magnezu (?), a w martwe potem wlazł jakiś grzyb, ale ja się nie znam.
Ja tylko dla spokoju duszy zapytam naszą właścicielkę pięknych niebieskich tipsów czym i kiedy ostatnio te pomidorki były nawożone i czym były pryskane..