CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Ja bym poczekał do wiosny i zabrał się za cięcie po pierwszym podlaniu, gdy roślinki napiją się wody. Nie wiem, czy gruson będzie chciał się ukorzenić. U tego gatunku to dość problematycznie o ile w ogóle możliwe.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też o niego się obawiam bo już z jednym próbowałem (aczkolwiek wtedy musiałem usunąć bardzo dużą część) , ale taki wyciągnięty nie prezentuje się tak okazale, jednak pomimo że jest wyciągnięty to i tak by mi go było szkoda.
A ten mały odrost od kaktusa ze zdjęcia numer trzy można teraz czy też lepiej poczekać?
A ten mały odrost od kaktusa ze zdjęcia numer trzy można teraz czy też lepiej poczekać?
Tomek
- Rafal44
- 500p
- Od: 15 kwie 2013, o 21:44
FishHunter Widziałem u kogoś w mieszkaniu grusona z uszkodzonym wierzchołkiem wzrostu który wytwarzał odrosty. Jeżeli masz cierpliwośc to też mógł byś tak zrobic to bezpieczniejsza opcja i miał byś ich kilka a gdy podrosną na roślinie macierzystej ciach i do piachu
Pozdrawiam Rafał
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Można spróbować. Jedna uwaga: to kaktus kolumnowy, nie wiem co chcesz osiągnąć przez ukorzenienie tego odrostu.FishHunter pisze:A ten mały odrost od kaktusa ze zdjęcia numer trzy można teraz czy też lepiej poczekać?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 100p
- Od: 29 kwie 2013, o 15:06
Jeśli będę go skracał to i tak nad tym odrostem więc prędzej czy pózniej będę musiał go oddzielić.
Tomek
- LittleSol
- 50p
- Od: 13 maja 2012, o 13:06
- Kontakt:
Witam, cos niedobrego dzieje sie z moim kaktusem a mianowicie pojawily sie na nim ciemne plamy. Jego historia jest dosc nietypowa i jest on w kiepskim stanie poniewaz dostalam go w prezencie i byl on w za malej doniczce z wiekszym kaktusem ktory tego malucha przycisnal do brzegu doniczki wiec ja szybko go ratowalam i przesadzilam do osobnej doniczki ale dzisiaj czyli dwa dni po przesadzeniu zobaczylam takie plamy jak na zdjeciu, a wczoraj tego nie bylo. Za bardzo sie na tym nie znam ale nie wydaje mi sie bym go wczoraj poparzyla sloncem bo cieniowalam go. Prosze o odpowiedz co takiego sie z nim dzieje i jak go uratowac i przepraszam ze az tak sie rozpisalam. Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam, Ewelina
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Za wiele na fotce nie widać, przydałoby się ostre zbliżenie chorego miejsca. Jeśli to przypalenie słoneczne (z reguły są to jasne plamy) to roślince oprócz szpetnego wyglądu nic nie grozi. Jeśli to początek infekcji to może być z tym problem. W takim przypadku trzeba wyciąć chore miejsca a rany zasypać czymś dezynfekującym (węgiel drzewny, sproszkowane aluminium itp).
Na pewno roślinę należy przesadzić do bardziej mineralnego podłoża. W tym torfie za długo nie pociągnie. Szczegóły są w tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=29595
Na pewno roślinę należy przesadzić do bardziej mineralnego podłoża. W tym torfie za długo nie pociągnie. Szczegóły są w tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=29595
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
Witam, proszę o pomoc. Co mogło się stać z tym kaktusem? Kupiłam go na wystawie i niedawno jakoś dziwnie się zapadł, po dokładnym obejrzeniu okazało się, że ta zapadnięta części da się oderwać.... Co teraz zrobić? Czy da się go jeszcze uratować?
Jeszcze zdjęcie tkanki na chorym kawałku:
Jeszcze zdjęcie tkanki na chorym kawałku:
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Wdała się infekcja w części rośliny. Na szczęście kaktus się obronił i zablokował jej rozwój. Chora tkanka obumarła i właśnie została przez Ciebie oderwana. Pozostała część rośliny wygląda na zdrową. Ranę możesz zasypać czymś odkażającym np. węglem drzewnym, sproszkowanym aluminium czy jakimś środkiem przeciwgrzybowym w proszku. Roślinkę wystaw na słoneczne miejsce, skąpo podlewaj i trzymaj w otoczeniu suchego powietrza. Rana powinna się zagoić. Niestety kaktus pozostanie już z dziurą jak po bombie. Możliwe, że wykształcą się dodatkowe stożki wzrostu, bo ten główny może być uszkodzony.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
Dziękuję za odpowiedź Gdzieś kiedyś czytałam, że rany można zasypywać cynamonem i tak zrobiłam, bo akurat był pod ręką...
No zobaczymy może się zagoi...
No zobaczymy może się zagoi...
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- gabriela13
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 sie 2013, o 23:53
KAKTUSY - Co się z nimi stało?
Witam,
Już jakiś czas temu kupiłam kaktusy. W sklepie były piękne i przez jakiś czas w domu również. Z pięknymi kwiatuszkami, aż tu nagle po przesadzeniu w doniczki coś się zaczęło dziać... I nie umiem zaradzić nic temu, jak ktoś się na tym zna proszę o pomoc. Nie chce się ich pozbywać!
Chciałam jeszcze zwrócić uwagę na wygląd ziemi, ponieważ wygląda dość dziwnie jakby była na niej pleśń (tylko do tego mogę porównać), białe kępki z meszkiem (ostatni obrazek).
Już jakiś czas temu kupiłam kaktusy. W sklepie były piękne i przez jakiś czas w domu również. Z pięknymi kwiatuszkami, aż tu nagle po przesadzeniu w doniczki coś się zaczęło dziać... I nie umiem zaradzić nic temu, jak ktoś się na tym zna proszę o pomoc. Nie chce się ich pozbywać!
Chciałam jeszcze zwrócić uwagę na wygląd ziemi, ponieważ wygląda dość dziwnie jakby była na niej pleśń (tylko do tego mogę porównać), białe kępki z meszkiem (ostatni obrazek).
Mam problem z tym okazem:
Aylostera pulvinosa, zakupiona 2 tyg. temu. Przez ten okres stała bez podłoża w absolutnej suszy. Powiedzcie mi, proszę, że to nie grzyb tylko taka uroda...
Aylostera pulvinosa, zakupiona 2 tyg. temu. Przez ten okres stała bez podłoża w absolutnej suszy. Powiedzcie mi, proszę, że to nie grzyb tylko taka uroda...