Krety i walka z nimi !

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No ja tam wolę środki odstraszające jak się stosuję. Wiem że krety szkodzą a taka ich natura a wyglądają całkiem sympatycznie. :) Wiem to nie jest zdrowe podejście według wielu osób ale są chyba delikatniejsze metody niż ta benzyna. :?
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2008, o 15:07

Post »

no cóż nie powiem żebym był zwolennikiem tej metody.... u mnie jak na razie sprawdza się ultradźwiękowy odstrszacz i na tym poprzestańmy
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Racja ultradźwięki są dobre, mnie by to też odpowiadało i pewnie kretom też :) Ale jak nic na nie już nie będzie działało to ... :twisted:
shrek74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 cze 2008, o 12:00
Kontakt:

Post »

shrek74 pisze:
karmad pisze:jak się doszukałem skąd mam ten odstraszacz to okazało się że jest on zamówiony z jednego z popularnych katalogów wysyłkowych a takie same widziałem w OBI, Praktikerze czy Castoramie
Posiadam dwa takowe do 1000m2 i nic kopią dosłownie koło niego albo pod nim. Dwa osobniki już ubiłem :D , jednak myślałem że to koniec pojawił się nowy. Wczoraj potraktowałem go świecami w innych norach karbitem a w innych trutkom. Rano wstałem i już się ucieszyłem, jednak nie na długo. Właśnie przed 5 minutami jak wszedłem na ogród wywalił mi dziurę w świeżo odrestaurowanym po jego kopaniu trawniku. I cooooooo daaaalej. Idę z karbitem dalej na niego. Póżniej może wżuce fotki poprzedniego. Bo miałem aparat pod ręką jak go znalazłem. Brak mi już sił. Odnośnie odstraszaczy to pisałem już wcześniej. One chyba przyciągają a nie odstraszają.

Masz problem nie tylko z kretami :twisted: Czy możesz pisać nieco uważniej? Z góry dziękuję. Nalewka
:oops: No tak, pisałem w pośpiechu, ale w niczym mnie to nie usprawiedliwia. Jednak powiem szczerze różne serwisy się prowadziło, na wielu forach pisało, ale w taki sposób nikt żaden admin nie wytykał nikomu pomyłek bądź też literówek. Zazwyczaj, jeśli były bardzo rażące poprawiało się błędy, a jeśli zdarzało się komuś notorycznie informowało się taką osobę mailem. No cóż nie usprawiedliwiając się widać żeby pisać na tym forum trzeba strasznie uważać, najlepiej być po polonistyce. :lol:

:( Wracając do tematu kretów dziś już jest późno i jestem troszkę zmęczony, ale mam zdjęcia i obiecuje jutro coś pokazać, może to faktycznie nie jest kret. Dla mnie wygląda na kreta, dorzucę też zdjęcia z dzisiaj może będzie widać, w jakiej odległości rył i usypał swój kopiec od odstraszacza.
Pozdrawiam.
shrek74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Zdjęcia

Post »

:D Witam.
Odnośnie zdjęć, które obiecałem.
Czy to kret czy nie???? :?: :?:
Obrazek

Kret został rozpoznany,
na prośbę forumowiczów otrzymana na PW usuwam pozostałe zdjęcia szkodnika.

KaRo
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wg mnie to jest kret .... ale swoją drogą to żeś wychodował sobie dorodnego zwierza :D
shrek74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Kret.

Post »

karmad pisze:wg mnie to jest kret .... ale swoją drogą to żeś wychodował sobie dorodnego zwierza :D
:( No właśnie.
Dwa udało mi się już zlikwidować, jeden z nich na zdjęciu. Po ostatnich strzałach z karbidu jak by się pochowały a ja już myślałem, że wygrałem i mam święty spokój. W zasadzie od piątku żadnych oznak kreta czy innego stworzenia. Nawet w sobotę zrobiłem oprysk na całej działce na robactwo takie jak robią rolnicy zabija rolkowce inne robactwo mrówki stonogi glizdy i takie tam. Zrobiłem to, ponieważ wyszedłem z założenia, że jak nie będą, miały, co jeść to nie będą się u mnie gnieździć. Jednak ku mojemu zdziwieniu po prawie 3 dniach ten sam, z którym walczę już od tygodni wyrył kretowinę w tym samym miejscu i zostawił ślad na piachu jak zawsze troszkę w innym miejscu. Zacząłem się tylko zastanawiać czy ten oprysk nie zaszkodzi, na mikoryzę która to ostatnio szczepiłem u siebie na działce w formie nawozu pod iglarki i na trawie.
Najśmieszniejsze jest to, że skubany ryje dosłownie przy odstraszaczu. Prawie pod nim albo koło niego. Na fotkach będzie widoczne. :x
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karmad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż to musi być srtasznie zawzięte zwierze. Ale moją uwagę skupił Twòj odstraszacz - to na pewno jest ultradźwiękowy sraszak na krety? A jeśli tak to czym zasilany ? Bo baterii słonecznych to nie widzę.
shrek74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Odstraszacze

Post »

Ultra dźwięki to nie baterie słoneczne, są takie same tylko źródło zasilania to są baterie słoneczne mają zazwyczaj mniejszy zasięg. W związku z tym, że ma dużą działkę a te odstraszacze miały być o zasięgu do 1000m2 to kupiłem je, choć źródło napięcia do wysyłania ultra dźwięków, które to ten odstraszacz produkuje to baterie R20. Nie sądzę żeby tu leżała przyczyna odstraszania. Ponieważ te na słońce to tylko sposób pobierania energii. Ale sposób wysyłania dźwięków do ziemi każdy z nich ma te same.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Zażartuje jedyna skuteczna metoda to granat ręczny o dość dużym polu rażenie efekt murowany totalna eliminacja

Inna metoda, której zapewne już nikt nie wykorzysta to Trabant+podłączamy do rury wydechowej przewód i wtykamy drugi koniec do dziury w ziemi, którą wędruje kret, ponoć to jest najlepszy sposób.

A na serio jedyna skuteczna metoda, szybka to pułapki rurowe do kupienia w sklepach.

Pozdrawiam :lol:
Kalap
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2006, o 22:40

Post »

Tylko i wyłącznie pułapka rurowa już padło u mnie w nią kilkanaście ofiar heh najważniejsze rzeczy wymywać ją po wyjęciu i nie dotykać rękami tylko przez rękawiczki. Od cała filozofia.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kret.

Post »

shrek74 pisze:
karmad pisze:wg mnie to jest kret .... ale swoją drogą to żeś wychodował sobie dorodnego zwierza :D
:( No właśnie.
Dwa udało mi się już zlikwidować, jeden z nich na zdjęciu. Po ostatnich strzałach z karbidu jak by się pochowały a ja już myślałem, że wygrałem i mam święty spokój. W zasadzie od piątku żadnych oznak kreta czy innego stworzenia. Nawet w sobotę zrobiłem oprysk na całej działce na robactwo takie jak robią rolnicy zabija rolkowce inne robactwo mrówki stonogi glizdy i takie tam. Zrobiłem to, ponieważ wyszedłem z założenia, że jak nie będą, miały, co jeść to nie będą się u mnie gnieździć. Jednak ku mojemu zdziwieniu po prawie 3 dniach ten sam, z którym walczę już od tygodni wyrył kretowinę w tym samym miejscu i zostawił ślad na piachu jak zawsze troszkę w innym miejscu. Zacząłem się tylko zastanawiać czy ten oprysk nie zaszkodzi, na mikoryzę która to ostatnio szczepiłem u siebie na działce w formie nawozu pod iglarki i na trawie.
Najśmieszniejsze jest to, że skubany ryje dosłownie przy odstraszaczu. Prawie pod nim albo koło niego. Na fotkach będzie widoczne. :x
Uważam, że powinieneś wylać jeszcze z 5 litrów glifosatu i ze 3 kanistry benzyny.
Jak już ziemia kompletnie obumrze, to ani robaków, ani roślin.
Będziesz mógł byc Panem Stworzenia.
Na ugorze.
A zdjęcia zamordowanego kreta- wpaniałe.
Czekamy na więcej , może teraz inne zwierzę do katalogu uśmierconych?

zdjęcia w cytacie usunęłam,znajdują się wyżej w oryginalnym poście autora
KaRo
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

:;230
Nie wiedziałem, że tu taka zabawna dyskusja. . .

hihihi . . . eh, :lol: no, śmiech przez łzy normalnie. :cry:

I jak tu się później dziwić, że robactwo się pleni. :?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kret europejski (Talpa europaea) - ssak z rodzaju Talpa, rodziny kretowatych, zaliczanej do rzędu owadożernych, zwyczajowo nazywany kretem.

Zamieszkuje łąki i pola Europy i Azji Środkowej, w Polsce jest chroniony. Ciężar walcowatego ciała do 120 g, długość ciała do 17-20 cm. Pysk o ryjkowatym kształcie, zaopatrzony w 44 zęby. Oczy uwstecznione (o średnicy ok. 1 mm, prawdopodobnie niewrażliwe na światło). Uszy, cofnięte na tył czaszki, nie posiadają małżowin zewnętrznych, są natomiast zaopatrzone jedynie w fałd skórny i w specjalne włosy zamykające otwory słuchowe. Sierść czarna, charakteryzująca się wyjątkową gęstością włosów dwojakiego rodzaju: puchowych i pokrywowych (200 włosków na 1 mm²), przy dotknięciu dające wrażenie "aksamitnych".

Silne, łopatowate łapy z mocnymi zagiętymi do tyłu pazurami są przystosowane do kopania podziemnych tuneli. Szczególnie silne i duże są łapy przednie o zredukowanych kościach przedramienia.

Odżywia się dżdżownicami, larwami owadów, drobnymi kręgowcami, które lokalizuje dzięki czułemu słuchowi oraz włosom czuciowym na pysku i ogonie, czułym na drgania (stąd odstraszanie kretów polega na montowaniu odstraszaczy wibracyjno-akustycznych).
Na głębokości 20-50 cm wykopuje system podziemnych tuneli o średnicy 6 cm, rozciągających na długość ok. 100-200 m (czasem do 1 km) i terytorium ok. 2000-6000 m², stanowiący rodzaj pułapki na faunę glebową (preferuje gleby żyzne i wilgotne).
Korytarze drąży z prędkością 12-15 m/godz., wypychając jednorazowo 100-150 g ziemi
(tzw. kretowina), które następnie patroluje co kilka godzin.

Kopce

Największe kopce pojawiają się na glebach bagiennych, dochodzą nawet do 90 cm wysokości. Na powierzchni ziemi porusza się niezdarnie i rzadko się na niej pojawia.

Buduje podziemne gniazdo z mchu i trawy (czasem uzupełnione pionowym tunelem sięgającym wód gruntowych - rodzajem "studni"), obok którego znajduje się "spiżarnia", w której gromadzi żywe, unieruchomione dżdżownice (z umiejętnie podciętym zwojem nerwowym). Komora taka, w której znajduje się kilkaset dżdżownic, stanowi zapas pożywienia na zimę. Samica rodzi 2-7 nagich młodych po ciąży trwającej ok 28 dni (zwykle raz w roku, późną wiosną). Nie zapada w sen zimowy, jest zwierzęciem bardzo ruchliwym i aktywnym, żyje ok. 2-4 lat, dojrzałość płciową osiąga po 1 roku życia. Krety żyją samotnie (z wyjątkiem rui przypadającej wiosną), przy spotkaniu są wobec siebie bardzo agresywne. Ciekawostką jest dobowy cykl aktywności kreta i jego bardzo głęboki sen (podczas którego chrapie). Kret jest aktywny przez ok. 4 godz., po czym mocno śpi przez ok. 3 godz.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kret_europejski

Oddziaływanie hałasu i wibracji na system nerwowy ssaków:

http://www.sciaga.pl/tekst/12361-13-hal ... srodowisku
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

hanka55 pisze:Kret europejski (Talpa europaea) - . . . w Polsce jest chroniony.
Ups. . . że tak powiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”