Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20

Post »

Aga jeszcze nie wiem gdzie i jak to będzie wyglądało ale tak mi się u Ciebie to zestawienie podoba że muszę coś wymyśleć, niestety w tym roku już nic nowego nie robię bo mam kilka miejsc zaczętych i nieskończonych, muszę skończyć to co zaczęłam i dopiero będą nowe rabaty, przez zimę będę zbierać kasę i myśleć...
Ja w tym roku też zachorowałam na trawy co rusz to jakaś przybywa.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siedzę i zerkam za okno, czytając któryś już raz ten artykuł i oglądając zdjęcia, które go uzupełniają... dochodzę do wniosku - nie po raz pierwszy - że mentalnie jestem Panną Jesień ;:170 ... pełną uczucia do traw powiewających na wietrze, rozchodników rozświetlających swoimi kwiatowymi gwiazdkami niejedną nudną rabatę, wrzosów mieniących się odcieniami różu, fioletu czy bieli, przebarwiających się wielkich kwiatostanów hortensji... czyż to nie piękna pora roku?
(tak, wiem, cieszę się też pełnią lata :D).

Iwonko, zatem trzymam kciuki za dokończenie tegorocznych planów i z ciekawością czekam na przyszłą wiosnę w Twoim ogrodzie - także pod kątem hortensji i budlei... :)
Magda, ja też uwielbiam rozplenice... ogromnie żałuję, że Rubrum u nas nie zimują - to są dopiero atrakcyjne trawy!
Znasz molinię? Koniecznie muszę zaprosić kilka kęp... te jej ażurowe kwiatostany niesamowicie chwytają mnie za serce.
Pelaśki z internetowego źródła po raz pierwszy i ostatni - mam inne oczekiwania od jednorocznych. Powinna być burza kwiatów, a tymczasem muszę się zachwycać (i obiektywnie to robię!) pojedynczymi kwiatami.
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszka,
czytam Twój wątek i ogród podziwiam po cichu ;:215 .
Rozmawiacie o szkółkach w płd części Warszawy i okolicy, zaopatruję się głównie w Melonie, ale w tym roku odkryłam szkółkę przy Jaskółczej, jadąc z Wawy za Melonem i po drugiej stronie Puławskiej. Mają głownie trawy, żurawki, liliowce, paprocie..., sporo bylin głównie do cienia. Ogromny teren doniczek ;:oj . Słyszałam, że Melon bierze od nich hosty.
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam
Kasia
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Moja ty jesienna kobieto ;:196 ta krnąbrna trawa, to mozga trzcinowata.
Jeżeli masz ochotę mieć mnóóóstwo trawy, to zaproś ją do ogrodu ;:173
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-ag-a
---

Post »

Kasiu, witam Cię serdecznie i dziękuję za odwiedziny!
Szkółkę na Jaskółczej znam - byłam tam w ubiegłym roku po paprocie... i wiesz? Chętnie się wybiorę znowu, bo mają duży wybór bylin, a ja szukam przetaczników i tojeści orszelinowej ;:170
Zapraszam w moje progi częściej :) Może pokażesz swoje ogrodowe włości?
Iwonko, słońce Ty moje, toć pisałam że mozga :D Mam ją, posiadam, przy oczku... trochę się powiększyła jej kępa, ale trzymam ją w ryzach ;-))
Awatar użytkownika
katja
500p
500p

Post »

Dziękuję za powitanie :D . Swoje rekreacyjne włości pokazuję :roll: :wink: .
Byłam w tej szkółce tydzień temu po liliowce i kupiłam szałwię Amethyst. Na przetaczniki nie zwracałam uwagi, nie wiem czy mają, bo trochę się na nie obraziłam, szybko łapią u mnie mączniaka i łysieją w dolnych partiach.
Pozdrawiam
Kasia
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

aguniada pisze:Iwonko...Trawa to mozga czy spartyna?
No popatrz, jaka ze mnie niemota ;:223 Utkwiło mi w głowie to pytanie, a reszta...kurcze, gorzej niż koń z klapkami na oczach ;:219
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

aguniada pisze:Hortensje kwitną już na całego, a jedna z Vanille F. już różowieje - wtedy jest najpiękniejsza!
Nie wiem dlaczego, ale u mnie wszystko kwitnie przynajmniej z 2 tygodniowym opóźnieniem. Vanille F w fazie maleńkich pączków. W moich warunkach sprawdziła się Wim's Red, zgodnie z opisem zaczęła kwitnąć z 3 tygodnie wcześniej niż pozostałe hortensje. Na razie tylko ona jest u mnie w pełnym rozkwicie, choć jeszcze w bieli.
Może wiesz dlaczego przy V.F. jest dopisek Rehny, czy to jakaś specjalna odmiana VF, czy nazwa handlowa?
Poczytałam porównanie Zebrinusa i Giraffe i dopiero zauważyłam, że moja Z. rzeczywiście bardziej wyprostownana niż Twoja G. przy palenisku. Giraffe chyba dużo rzadsza.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Witaj Aguś :wit
Piękne pelargonki,piekne hortensje ;:108
Ta u góry podobna do mojej,ale ja mam NN,spójrz zreszta sama :wink:
I Hortensja Vanille Fraise - tez umieśiłam :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko coraz trudniej mi zdążyć ze wszystkim, ale myślami jestem z Tobą ;:196
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45

Post »

Hej Aga :wit
Twoje hortensje bukietowe to cudne okazy, a wiesz, ze u mnie mają dopiero pączki? Nie wiem czy zdążą zakwitnąć tylko llimelight kwitnie :roll:
Jakie masz plany na dzisiaj? Przysiadam właśnie ze śniadaniem pod brzózkami :D
Miłego dnia!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Dobry sloneczny Agus :wit Jakos tak ostatnio, moj towarzyski nastroj schowal sie w piwnicy i wylezdz nie chce ale zagladam dzisiaj i co widze ... hortensje kwitnal :;230
x-ag-a
---

Post »

Dzień dobry, moje drogie!
Przysnęłam dziś, a to dlatego że tuż po 6ej na budowie obok zaczęła się akcja zwożenia tłucznia, zwalania go, rozgarniania i krzyków budowlańców. Nosz.... myślałam, że się wścieknę... chyba cisza nocna obowiązuje do 7ej, czyż nie?

Julek, cieszę się, że się odezwałaś! :) No kwitną, stwierdziły że nie ma na co czekać ;-)
Grażynko, bukietówki z pewnością zdążą zakwitnąć, za to jaki pokaz już teraz fundują Ci ogrodówki! Trudno spotkać piękniejsze niż Twoje okazy... Plany na dziś? Mam kilka spraw do załatwienia z córką i pewnie dzień mi zleci... potem obiad i relaks, może da się posiedzieć na tarasie (komary). Miłego!
Marysiu, nic się takiego nie dzieje, spokojnie! ;:167
Aniu, dziękuję za miłe słowa... zaraz zajrzę do Ciebie i popatrzę co tam pokazujesz :)
Alicjo, a to ciekawe... jednak słyszę te słowa o opóźnieniu w kwitnieniu hortensji już od którejś osoby... warunki glebowe? stanowisko? klimat? to wszystko ma jednak wpływ...
A propos dopisku 'Rehny' przy Vanille Fraise - moim zdaniem o ten człon została wzbogacona nazwa hodowlana... bodajże Francuzi wyhodowali nową odmianę starej VF i tak jest teraz nazywana... podobnie jest z Limelight, która ostatnio wzbogaciła się o nową, mniejszą wersję (nie pamiętam nazwy).
Co do Giraffe, to pokrój ma zdecydowanie luźniejszy niż Zebrinus, jednak mnie osobiście bardzo on odpowiada - szerokie i bardzo wysokie liście pięknie szumią, a wręcz szeleszczą na wietrze.
Iwonko, a tam niemota - upały! ;-)
Kasiu, gdzie mogę zatem obejrzeć Twoje włości? Nie ma odnośnika w stopce, podpowiedz proszę jak szukać?
Dzięki raz jeszcze za przypomnienie o Jaskółczej.

Parę fotek zaspanej Aguni ( :)):
Obrazek
po prawej Silver Dollar, w głębi jedna z Vanille Fraise (a właściwie młode trzy sztuki)

Obrazek
tu już VF bliżej - widać jak ładnie zaczęła się przebarwiać... w porównaniu z moim dwuletnim krzewem ma jednak o połowę mniejsze kwiatostany - musi dojrzeć!

Obrazek
Silver Dollar - też maluch, ale już ma śliczne kwiatostany

Obrazek
jedna z rozplenic - czekam na kłosy :)

Obrazek
ognista imperata Red Baron

Obrazek
miskant Gracillimus w towarzystwie turzyc Ice Dance

Obrazek
...i motylek na koniec...

Dobrego dnia!
Awatar użytkownika
katja
500p
500p

Post »

Agnieszka, piękne masz te hortensje, podziwiam ich witalność już od jakiegoś czasu ;:138 . O trawach nie wspomnę ;:215 . Chyba w sobotę wybiorę się do Szmita 8-) . Wątek jest na drugim forum :wink:
:wit
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zmartwię Cię-cisza trwa do 6 :D Czyżbyś się rozbestwiła? ;:306
Mnie martwi raczej to, że widzę już pierwsze sieci. Ogród całkiem legnie odłogiem :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”