Berberys - dyskusja i komentarze do bazy

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Berberys - dyskusja i komentarze do bazy

Post »

Tak o niego chodzi :D Ania po prostu u niektórych rośliny rosną ponad schematem :;230 u mnie dopiero się wziął po przycięciu dość radykalnym.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
joladzola
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 19:21

Post »

Witajcie :wit Mama obdarowała mnie w tamtym roku berberysem ale nie pamięta odmiany.Mam do was prośbę, czy mógłby mi ktoś go rozpoznać . We wrześniu chcę zrobić małą aranżacje ogrodu ale nie wiem gdzie tego berberysa wsadzić, ponieważ nie wiem jak duży urośnie.Jeszcze jedna prośba do was otóż poszukuję małego czerwonego lub bordowego berberysa na obwódki czy mogli byście mi coś polecić.Z góry serdeczne dzięki :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Jolka
stempel81
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2013, o 08:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Prawdopodobnie Berberis thunbergii 'Red Chief'. Ale rośnie chyba w trochę zacienionym miejscu?
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Joladzola polecam Bagatelle i Admiration - obydwa piękne.
Pozdrawiam, Iwona.
joladzola
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 19:21

Post »

Witam :wit Ten berberys rośnie od południa ale słońce ma od 11 do wieczora więc wydawało mi się że powinien być bardziej czerwony ( tak dla laika)i dlatego obstawiałam na Red Jawel :?:
Dzięki Ivona trochę poszperałam w necie i znalazłam te dwie odmiany i jeszcze Autopurpurea Nana . Więc wybiorę się do szkółki i zobaczę na żywo jak wyglądają.
Pozdrawiam Jolka
baxik8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lip 2013, o 10:06

Post »

Witam.

Mam możliwość zebrania nasion z BERBERYS THUNBERGA 'ATROPURPUREA' i w związku z tym chciałbym parę (około 20) krzaczków wyhodować. Czy mógłby ktoś doświadczony opisać kiedy należy zbierać takie nasiona (owoce) z krzaka, jak je przygotować i w jaki sposób je siać, w jakiej ziemi oraz o jakiej porze roku? Czy w ogóle sens ma takie rozmnażanie?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

baxik8 pisze:Witam.

Mam możliwość zebrania nasion z BERBERYS THUNBERGA 'ATROPURPUREA' i w związku z tym chciałbym parę (około 20) krzaczków wyhodować. Czy mógłby ktoś doświadczony opisać kiedy należy zbierać takie nasiona (owoce) z krzaka, jak je przygotować i w jaki sposób je siać, w jakiej ziemi oraz o jakiej porze roku? Czy w ogóle sens ma takie rozmnażanie?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Dość ryzykowny sposób rozmnażania. Siewki zawsze będą inne niż roślina mateczna więc nie polecam siewu lecz sadzonkowanie. Sadzonkuje się podobnie jak tuje i w podobnych warunkach więc zapraszam tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=43451
dorota20
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2013, o 16:02

Post »

malo nasion wschodzi próbowąłam
i nie zawsze siewka wygląda jak roślina matczyna
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Kontakt:

Post »

Berberys Thunberga 'Atropurpurea' rozmanżany jest tylko i wyłącznie z nasion w produkcji szkółkarskiej, 80% siewek powtarza czerwoną barwę liści. Nasiona zbiera się jesienią, usuwa się owocnie ( można blenderem, dodajesz wody + nasiona i blender je oddzieli, nasiona wypłyną na wierzch). Nasiona należy wyłowić i wysuszyć. Niektórzy nasiona stratyfikują 3 miesiące, inni nie, w obu przypadkach wschodzą :)
Wysiew wiosną :)
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p

Post »

Nic podobnego... Berberys "Atropurpunea" jak i inne berberysy są rozmnażane w szkółkach wegetatywnie.
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Kontakt:

Post »

Do rozmnażania roślin wybiera się najtańszą metodę. W przypadku berberysu Thunberga 'Atropurpurea' dlatego stosuje się wysiew nasion, bo na etapie pierwszych liści właściwych można dokonać selekcji (usuwa się siewki zielone). Z nasion rozmnaża się wszystkie GATUNKI berberys?w! Być może pomyliłeś 'Atropurpurea' z 'Atropurpura Nana' którą rzeczywiście rozmnaża się przez sadzonki jak pozostałe ODMIANY . Rozmnażanie tej pierwszej z sadzonek jest błędem w sztuce szkółkarskiej.
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p

Post »

Nie będę dyskutował, ale z wiadomości od pana mgr inż. Michała Boj... absolwenta wydziału Leśnictwa na SGGW w Warszawie, doświadczonego w wieloletniej pracy przy rozmnażaniu krzewów... wiem, że w szkółkarstwie rozmnaża się po przez sadzonki... prawie wszystko prócz np. świerków, które bardzo trudno ukorzeniają się, dlatego stosuję się dwie formy rozmnożenia tych roślin albo przez siew lub szczepienie. Na szczęście berberysy wszystkie rozmnaża się z sadzonek. Oczywiście można poeksperymentować z siewem, ale jest to uciążliwa forma produkcji, dlatego odchodzi się od tego i omija szerokim łukiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”