Pomidory - nawożenie
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym nawozić pomidory>
Ok to tak czy siak jest szansa że coś z tego się wchłonie choć podlewać za dużo nie mogę bo pomidory trochę pękają..
I one pękać mogą wskutek tego podlewania " nie za dużo " . Wtedy wahania wilgotności gleby są duże. A to jest przyczyna nr 1 do pękania.
Poza tym nie jestem zwolennikiem podsypywania roślin nawozem. Powoduje to dużą koncentrację nawozu w bezpośredniej bliskości szyjki korzeniowej i jest mało skuteczne a szkody narobić może dużo.
Poza tym nie jestem zwolennikiem podsypywania roślin nawozem. Powoduje to dużą koncentrację nawozu w bezpośredniej bliskości szyjki korzeniowej i jest mało skuteczne a szkody narobić może dużo.
Witam,mam pytanie czy podlewajac saletra potasowa pomidory pozbede sie zielonej pietki?
Pozbędziesz się problemu z zielona piętką jeśli zapewnisz pomidorowi w glebie minimum 250 mg/l potasu przez cały okres wegetacji. Od posadzenia do zbioru.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2012, o 01:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na moich Black Cherry na górnych liściach zdiagnozowałem niedobór fosforu. Wydaje się, że niczego innego im nie brakuje. W związku z tym mam pytanie, czym najlepiej byłoby interwencyjnie fosfor uzupełnić?
Do dyspozycji mam:
- wodorofosforan amonu (N:P 1:2,5)
- diwodorofosforan amonu (N:P 1:5)
- diwodorofosforan potasu (P:K 1:1,5)
Podejrzewam, że w obecnej fazie kwitnienia/owocowania najlepszy byłby ten ostatni dolistnie, ale może połączenie z innym makroelementem byłoby korzystniejsze? I w jakim stężeniu podać, 0,5%?
Do dyspozycji mam:
- wodorofosforan amonu (N:P 1:2,5)
- diwodorofosforan amonu (N:P 1:5)
- diwodorofosforan potasu (P:K 1:1,5)
Podejrzewam, że w obecnej fazie kwitnienia/owocowania najlepszy byłby ten ostatni dolistnie, ale może połączenie z innym makroelementem byłoby korzystniejsze? I w jakim stężeniu podać, 0,5%?
A czym ten niedobór fosforu się objawia ?.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2012, o 01:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Objaw jest dokładnie taki sam, jak na zdjęciach wcześniej prezentowanych, np. ostatnie na stronie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1120
Brązowieją końcówki liści, ale tylko na przedostatnim piętrze i tylko na Black Cherry (puszczonych omyłkowo na zbyt wielu pędach, ale teraz to już po zawodach). Kwitnienie i wiązanie owoców też wyraźnie gorsze od innych odmian.
Brązowieją końcówki liści, ale tylko na przedostatnim piętrze i tylko na Black Cherry (puszczonych omyłkowo na zbyt wielu pędach, ale teraz to już po zawodach). Kwitnienie i wiązanie owoców też wyraźnie gorsze od innych odmian.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie stosujac chemicznych nawozów znalazłam naturalny zamiennik. Jeśli ktoś ma plantacje pomidorków, to raczej nie da rady, ale dla mnie w sam raz.
Wsypuję raz w miesiącu pod każdy krzak 2-3 łyżek fusów od kawy z ekspresu (mam źródło tzw "biurowe").
Można poczytać w necie nt wyzwalania potasu, fosforu i azotu z fusów. Generalnie przy kilku krzaczkach skutkuje .
Wsypuję raz w miesiącu pod każdy krzak 2-3 łyżek fusów od kawy z ekspresu (mam źródło tzw "biurowe").
Można poczytać w necie nt wyzwalania potasu, fosforu i azotu z fusów. Generalnie przy kilku krzaczkach skutkuje .
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Niby fusy od kawy? Ściółka jak każda inna, tyle, że ma b. niskie pH, potrafi pleśnieć i ściąga ślimaki. Uważaj, bo tak zakwasisz podłoże, że będziesz mieć same kłopoty.
Podejrzewam, że to właśnie brak dodatkowego nawożenia powoduje, że pomidory dobrze rosną, jeśli dałaś im coś pod nogi kiedy sadziłaś krzaki.
Podejrzewam, że to właśnie brak dodatkowego nawożenia powoduje, że pomidory dobrze rosną, jeśli dałaś im coś pod nogi kiedy sadziłaś krzaki.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Sadziłam pomidory w ziemię kompostową, w nogi dostały granulowanego obornika.
Fusami nie ściółkuję, ale mieszam z górną warstwą ziemi.
Mam dobre doświadczenia. Nie pleśnieje, nie ma ślimaków Wszystko dobrze rośnie (daje pod inne rośliny też).
Fusami nie ściółkuję, ale mieszam z górną warstwą ziemi.
Mam dobre doświadczenia. Nie pleśnieje, nie ma ślimaków Wszystko dobrze rośnie (daje pod inne rośliny też).
Miłka
Miłka, bedziemy się licytować kto dłużej stosuje?
- Marzena62
- 500p
- Od: 13 lip 2012, o 22:21
nie mam dużego doświadczenia w pomidorach dlatego pozwolę sobie zapytać Was - dlaczego w tym roku moje pomidory są bardzo miękkie - niektóre w calości, niektóre mają "wodniste" tylko okrągle place.
Pewnie czegoś za dużo, tylko czego, wody raczej nie, tyle samo co w tamtym roku
Pewnie czegoś za dużo, tylko czego, wody raczej nie, tyle samo co w tamtym roku
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
z pozdrowieniem - Marzena