Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dereń jadalny - odmiany
Najważniejsze że w ogóle są owoce, nawet jeśli wszystkie opadną lub wyprzedzą mnie ptaki to jest nadzieja że w przyszłym roku będzie ich więcej, mnie kusi własna dereniówka, a tyle owocków to na moim dereniu jeszcze nie ma, poczekam. Ja również w tym roku mam nadzieję spróbować niektórych owoców z mojego młodego sadku, nawet figowiec ma jedna figę 

- Entek
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 sie 2011, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masz rację, mam trzy maleńkie drzewka i zawiązał mi się aż jeden owoczielonajagoda pisze:Najważniejsze że w ogóle są owoce(...)

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciałam przyciąć derenia,w tym roku szeroko się rozrósł.Jeszcze go nie cięłam.Kwitnie ale jeszcze nie owocuje,mam go chyba 4 rok.Jak to zrobić ,podciąć i formować go na drzewko ,czy tylko skórcić gałęzie żeby był węższy.No i kiedy to zrobić ,bo wyczytałam że wiosną nie można bo " płacze."
Witam,
udało mi się znaleźć trzy odmiany derenia jadalnego Schonbrunner, Włodzimirskij i Elegantissima.
Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z tymi odmianami? Jakie one są?
Pozdrawiam.
romekp
udało mi się znaleźć trzy odmiany derenia jadalnego Schonbrunner, Włodzimirskij i Elegantissima.
Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z tymi odmianami? Jakie one są?
Pozdrawiam.
romekp
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 wrz 2012, o 07:05
- Kontakt:
Re: Dereń - odmiany
Myślałem, że to Sibirica, która faktycznie ma pędy w odcieniu czerwonym, ale są one zdecydowanie ciemniejsze (mam kilkanaście krzewów) od odmiany sąsiada. Może ktoś z Was będzie miał jakąś podpowiedź co do odmiany?
Sibirica ma piękny czerwony kolor pędów, ale tylko jednorocznych. Jeżeli chcesz mieć taki kolor, to przycinaj na wiosnę każdego roku bardzo krótko.
Leszek
Sibirica ma piękny czerwony kolor pędów, ale tylko jednorocznych. Jeżeli chcesz mieć taki kolor, to przycinaj na wiosnę każdego roku bardzo krótko.
Leszek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 wrz 2012, o 07:05
- Kontakt:
Dwa lata temu robiłem nalewki ze wszystkiego po kolei, co owocowało: od jagody kamczackiej po dereniówkę. W zeszłym roku zrobiłem tylko z czeremchy amerykańskiej i derenia. Na resztę szkoda procentów. Na naszych terenach (Żuławy) czeremcha jest intensywnie zjadana przez szpaki. Warunkiem dobrej nalewki z czeremchy jest dojrzałość owoców, więc szansa na zbiór jest nikła.zielonajagoda pisze:Najważniejsze że w ogóle są owoce, nawet jeśli wszystkie opadną lub wyprzedzą mnie ptaki to jest nadzieja że w przyszłym roku będzie ich więcej, mnie kusi własna dereniówka,
Jak chcesz derenia na nalewkę, to rozejrzyj się za czeremchą. Możemy się wymienić. Prawdopodobnie w Twoich stronach czeremcha dojrzewa trochę wcześniej, a szpaki dolatują trochę później.
Pozdrawiam
Leszek
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
Schönbrunner i Władimirski sa odmianami typowo owocowymi i dobrze byłoby kupić oba żeby się zapylały wzajemnie. Natomiast Elegantissima to dereń wyselekcjonowany na krzew bardziej ozdobny niż owocowy - ma małe owoce. Ma liście obrzeżone na biało i chyba jest bardziej cherlawy - słabo rośnie z tego co zauważyłem u siebie i w ogrodach.
Dereń jadalny(cornus mas)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 cze 2013, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie zawsze, ja z siewki uzyskałem derenia o blado-kremowych owocach, doskonałego na nalewki, które mają żółtą barwę (kolor najbardziej zbliżony do tych, które potrafię nazwaćseedkris pisze:Z nasion można sobie uzyskać co najwyżej siewki na podkładki.

Czy dereń jadalny dobrze znosi przesadzanie?
Źle i bardzo źle.Przesadzałem dość duży,wiele lat zleciało,zanim nabrał kondycji.
Siewki derenia zaczęły mi owocować,przy wzroście do kolan.Z nasion można otrzymać
bardzo dobre rośliny.
Siewki derenia zaczęły mi owocować,przy wzroście do kolan.Z nasion można otrzymać
bardzo dobre rośliny.
Witam.
Jestem tutaj nowa ale szczerze liczę na Waszą pomoc - na forum trafiłam z googli i wygląda na to, że wiecie o czym mówicie.
Mianowicie znalazłam na allegro derenia - planuję kupić dla rodziców na nalewki.
Jesteście mi w stanie powiedzieć czy to możliwe, że owoce są już dojrzałe (nie mogę zapytać ojca, bo to ma być prezent). Facet twierdzi, że ma kilkaset kilo...
http://allegro.pl/deren-jadalny-owoce-derenia-cornus-mas-na-nalewki-i3451467307.html
Czekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam
Jestem tutaj nowa ale szczerze liczę na Waszą pomoc - na forum trafiłam z googli i wygląda na to, że wiecie o czym mówicie.

Mianowicie znalazłam na allegro derenia - planuję kupić dla rodziców na nalewki.
Jesteście mi w stanie powiedzieć czy to możliwe, że owoce są już dojrzałe (nie mogę zapytać ojca, bo to ma być prezent). Facet twierdzi, że ma kilkaset kilo...
http://allegro.pl/deren-jadalny-owoce-derenia-cornus-mas-na-nalewki-i3451467307.html
Czekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam
Najwcześniejsze odmiany powinny zaczynać owocować od początku sierpnia, ale pewnie wszystko zależy od warunków i miejsca uprawy, tegoroczne lato jest dość ciepłe a na południu polski wegetacja jest do przodu o jakieś 2 tygodnie więc jak najbardziej możliwe.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
U mnie wczesne dojrzewają pod koniec sierpnia.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Serdeczne dzięki za odpowiedź.
Wnioskuję, że mogę zaryzykować - majątku nie stracę.
Jutro umówię się na odbiór osobisty i dam znać czy to prawda czy fałsz (surowe oko ojca pomoże w ocenie
)
Jeszcze raz dzięki i do zobaczenia.
Wnioskuję, że mogę zaryzykować - majątku nie stracę.

Jutro umówię się na odbiór osobisty i dam znać czy to prawda czy fałsz (surowe oko ojca pomoże w ocenie

Jeszcze raz dzięki i do zobaczenia.