Dobór mieszanki trawy oraz nawóz do wysiewu
Dobór mieszanki trawy oraz nawóz do wysiewu
Bardzo proszę o pomoc w doborze mieszanki trawy oraz nawozu który podczas wysiewu zasili ziemie.
Trawa będzie ozdobna wokół domu. Nawodnienie mam automatyczne oparte na rain Birdzie. Myślałem o wysiewie pod koniec lipca ? chyba że są jakieś przeciwwskazania do wysiewu w tym okresie ;)
Trawa raczej ozdobna o wolnym wzroście.
Myślałem o:
Barenbrug - exclusor
Gold Grass
Trawa z Iławy gazonowa
Polish Gardens - ozdobna
Proszę o pomoc w doborze.
Z góry dziękuje
Trawa będzie ozdobna wokół domu. Nawodnienie mam automatyczne oparte na rain Birdzie. Myślałem o wysiewie pod koniec lipca ? chyba że są jakieś przeciwwskazania do wysiewu w tym okresie ;)
Trawa raczej ozdobna o wolnym wzroście.
Myślałem o:
Barenbrug - exclusor
Gold Grass
Trawa z Iławy gazonowa
Polish Gardens - ozdobna
Proszę o pomoc w doborze.
Z góry dziękuje
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dobór mieszanki trawy oraz nawóz do wysiewu
Skoro stać Cię na założenie nawadniania to tutaj nie musisz być oszczędny i z tego co podałeś to odradzam Gold Grass i Iławę.
Bierz Barenbruga.
Oblicz sobie ile potrzebujesz kg nasion i kupuj. Z tego co wyczytałem to ona ma ciekawy skład i na pewno darnina będzie mocna i dekoracyjna.
Co do nawozu też tej firmy możesz zastosować - Nawóz Barenbrug BERFERTILE Premium Start 20kg.
Koszt 1000m kw. to:
Trawa: potrzebujesz 25kg worki są po 15kg więc 2 sztuki takie to koszt 1110 zł
Nawóz: 2x35kg = 382 zł
Razem: 1492 zł.
Bierz Barenbruga.
Oblicz sobie ile potrzebujesz kg nasion i kupuj. Z tego co wyczytałem to ona ma ciekawy skład i na pewno darnina będzie mocna i dekoracyjna.
Co do nawozu też tej firmy możesz zastosować - Nawóz Barenbrug BERFERTILE Premium Start 20kg.
Koszt 1000m kw. to:
Trawa: potrzebujesz 25kg worki są po 15kg więc 2 sztuki takie to koszt 1110 zł
Nawóz: 2x35kg = 382 zł
Razem: 1492 zł.
Na jakiej podstawie odradzasz GoldGrass, ja mam i nie narzekam, choć jest przy niej trochę roboty. Jakieś argumenty? Masz ją? Co do nawozu to byle jaki NPK z 2 tyg. przed wysiewem.
Piotr Mazurek
- gemciu83
- Kontakt:
Odradzam na podstawie jakości. Barenbruga nie możesz z tymi co podał porównywać.
Jak chce coś innego też bardzo dobrego bo widzę, że nie oszczędza, wiec polecę mu mieszanki traw Wolf Garten lub z GRAMINEX z linii mecenas GAZON.
Jak już brać z jednej półki towar to nie dawać tutaj mieszanek z niższej półki i porównywać tego.
Nawóz oczywiście, że każdy NPK i tutaj najlepszy jest SalMag o tej porze roku jeszcze.
Jak chce coś innego też bardzo dobrego bo widzę, że nie oszczędza, wiec polecę mu mieszanki traw Wolf Garten lub z GRAMINEX z linii mecenas GAZON.
Jak już brać z jednej półki towar to nie dawać tutaj mieszanek z niższej półki i porównywać tego.
Nawóz oczywiście, że każdy NPK i tutaj najlepszy jest SalMag o tej porze roku jeszcze.
DZIĘKUJE ZA PORADY
Tak jak poleciłeś wybrałem barenbruk oraz nawóz Premium start.
teraz pytanko bo pisałem wczesniej gdyż miałem już 2 miesiące temu założony trawnik przez firme i wylazła sama chwastnica jednostronna i z firmą się pożegnałem i teraz sam sieje.
Myślałem aby usunąc darń (skosić) , później przejechac glebogryzarką i usunąć resztki korzeni ( i napowietrzyć) i wtedy zasiać.
Tylko boję się że w ziemi moge mieć nasiona jakieś ale tego sie nie uniknie chyba. Bo nikt nie wie skąd ta chwastnica.
po sianiu były silne wiatry i deszcze a z boku ogrodzenia nie mam jeszcze sąsiadów i mam dużo chwastów i mogło nawiać.
Bo innej opcji nie widzę.
Tak jak poleciłeś wybrałem barenbruk oraz nawóz Premium start.
teraz pytanko bo pisałem wczesniej gdyż miałem już 2 miesiące temu założony trawnik przez firme i wylazła sama chwastnica jednostronna i z firmą się pożegnałem i teraz sam sieje.
Myślałem aby usunąc darń (skosić) , później przejechac glebogryzarką i usunąć resztki korzeni ( i napowietrzyć) i wtedy zasiać.
Tylko boję się że w ziemi moge mieć nasiona jakieś ale tego sie nie uniknie chyba. Bo nikt nie wie skąd ta chwastnica.
po sianiu były silne wiatry i deszcze a z boku ogrodzenia nie mam jeszcze sąsiadów i mam dużo chwastów i mogło nawiać.
Bo innej opcji nie widzę.
- gemciu83
- Kontakt:
To jest jednoroczny chwast i przywędrował od strony sąsiadów gdzie jest nieużytek.
Zwalczanie koszenie niskie, stosowanie nawożenia ale i tak nie wyplenisz tego prawie nigdy póki naokoło będzie to się rozrastało dziko. Firma wykonała zabieg pewnie chemiczny ale wszystkiego nie zniszczyli i nie zniszczą nigdy, gdyż środki działają dolistnie, a nasiona pozostają w glebie i z czasem muszą wyjść. Później jak masz tego mniej to możesz ręcznie usuwać póki małe będzie i nie zacznie nasion pokazywać.
Ja wiem, że jak to się opryska to to uschnie ale nasiona wykiełkują.
Środki chemiczne do zwalczania tego cuda:
FUSILADE FORTE 150 EC
AGIL 100 EC
TARGA Super 5 EC
Zwalczanie koszenie niskie, stosowanie nawożenia ale i tak nie wyplenisz tego prawie nigdy póki naokoło będzie to się rozrastało dziko. Firma wykonała zabieg pewnie chemiczny ale wszystkiego nie zniszczyli i nie zniszczą nigdy, gdyż środki działają dolistnie, a nasiona pozostają w glebie i z czasem muszą wyjść. Później jak masz tego mniej to możesz ręcznie usuwać póki małe będzie i nie zacznie nasion pokazywać.
Ja wiem, że jak to się opryska to to uschnie ale nasiona wykiełkują.
Środki chemiczne do zwalczania tego cuda:
FUSILADE FORTE 150 EC
AGIL 100 EC
TARGA Super 5 EC
ale myślę ze jak teraz wyplewie wszystko to już tego tyle nie będzie ;)
proszę o kolejną poradę. trawa zakupiona teren zostaje przygotowywany.
czy nasiona wysiane wystarczy przegrabić i zawałować czy lepiej wysiać posypać torfem odkwaszonym i wtedy przewałować. Ziemię mam lekką piaskową.( niektórzy sypią piaskiem ale to chyba na ciężkie gleby)
Drugie pytanie odnośnie nawozu BARFERTILE BARENBRUG START którego powinno się nawozić 20-30g/m2.
Czy mogę nawozić w dniu wysiewu trawy , i jak najlepiej aby ilość się zgadzała. Bo boję się aby nie spalić wschodzącej trawy jak będę nawoził z ręki.
Mam siewnik GARDENA 500. Czy podczas siewu trawy wystarczy na skali 1-10 ustawić 6 czy zrobić to na oko i np. ustawić 8.
pozdr.
lewar
czy nasiona wysiane wystarczy przegrabić i zawałować czy lepiej wysiać posypać torfem odkwaszonym i wtedy przewałować. Ziemię mam lekką piaskową.( niektórzy sypią piaskiem ale to chyba na ciężkie gleby)
Drugie pytanie odnośnie nawozu BARFERTILE BARENBRUG START którego powinno się nawozić 20-30g/m2.
Czy mogę nawozić w dniu wysiewu trawy , i jak najlepiej aby ilość się zgadzała. Bo boję się aby nie spalić wschodzącej trawy jak będę nawoził z ręki.
Mam siewnik GARDENA 500. Czy podczas siewu trawy wystarczy na skali 1-10 ustawić 6 czy zrobić to na oko i np. ustawić 8.
pozdr.
lewar
nikt nie podpowie? ;(
- gemciu83
- Kontakt:
Możesz na swoje "domowe" podłoże wysiać nasiona traw i zasypać je torfem i uwałować.
Możesz rozsiać torf na to nasiona. Zagrabić i uwałować.
Nawóz możesz siać razem z nasionami.
Jak boisz się o dawkę możesz ją podzielić na 2 części i teraz wysiać tylko połowę.
Możesz rozsiać torf na to nasiona. Zagrabić i uwałować.
Nawóz możesz siać razem z nasionami.
Jak boisz się o dawkę możesz ją podzielić na 2 części i teraz wysiać tylko połowę.
no i posiane.
dzięki za podpowiedzi.
rozsiałem nawóz, zasiałem nasionka i podsypałem torfem.
teraz leje co 3 - 4 godziny bo u nas 30 stopni i cały czas utrzymuje glebe wilgotną.
ciekawe co z tego wyjdzie i pytanie kiedy?
pozdr.
dzięki za podpowiedzi.
rozsiałem nawóz, zasiałem nasionka i podsypałem torfem.
teraz leje co 3 - 4 godziny bo u nas 30 stopni i cały czas utrzymuje glebe wilgotną.
ciekawe co z tego wyjdzie i pytanie kiedy?
pozdr.