Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20

Post »

Ewa, no choć trochę chcę odespać tę 5:55 od zawsze... a tuś mi niespodziankę powiedziała!
Wczoraj o tym samym pomyślałam... zwierzęta w sieci się zaczęły, a ja mam duszę na ramieniu, jak muszę wejść w jakiś gąszcz... chodzę ze szczotką, ale wiesz, że boję się jej użyć :roll:
Kasiu, aha! Zajrzę na pewno :)
Hortensje tfu tfu u mnie rosną wspaniale - niechybnie odpowiada im gliniasta, wilgotna gleba...
Owocnego wypadu do Szmita!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa ma rację. Niestety :( U mnie za płotem też remont. Więc zamknęłam okno i ... spałam dalej. W końcu mam urlop, a bycie zaspanym w takim okresie jest takie przyjemne ;:173
Mam kilkanaście różnych hortensji (5 ogrodowych, 1 piłkowaną, 1 wiechowatą, 1 drzewiastą i 7 bukietowych), ale już widzę, że one wyglądają najlepiej jak już solidnie się zakorzenią, czyli po jakiś 2 latach. Moja Wim's Red rośnie trzeci sezon i wreszcie wygląda tak, jak na zdjęciach w katalogu. Wcześniej byłam nią nieco rozczarowana. Teraz wiem, że trzeba nieco cierpliwości. Czekam zatem na kolejny sezon Vanille Fraise, bo posadziłam ją rok temu. Ale przyznam, że już mi się podoba.
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Cisza nocna :roll: , nad Ursynowem od kwietnia chyba, w związku z remontem pasa startowego, samoloty nie dają spać, w sezonie doszły czartery, praktycznie startują / lądują przez całą noc ;:oj . Jeszcze tak do września. Dobrze, że większość czasu spędzam w swoim dalekim ogrodzie ;:173 .
Jadę po hortensje, bo moje dwie, to zdecydowanie za mało. Wim`s Red mnie zaciekawiła.
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, podglądam Twój ogród z częstotliwością, na jaka pozwala mi czas na "oblecenie" zaprzyjaźnionych wątków. Gapię się teraz na hortensje, rozplenice i miskanty, bo to moja top elita :) Natomiast muszę tym razem pisemnie czarno na białym wyrazić zachwyt nad powtórnym kwitnieniem Palibina! A to niespodzianka ;:oj Dziś obejrzę tego jegomościa u siebie ale nie przypuszczam, żeby zamierzał zakwitnąć...
Co do ciszy nocnej, to ostatnio dowiedziałam się od pana, który odpalił o 6.05 w sobotę na terenie szkoły naprzeciwko spalinową dmuchawę do liści (diabli wiedzą po co), że cisza nocna to "komunistyczny wynalazek" i nic takiego nie istnieje... Zaprzyjaźniony prawnik stwierdził, ze w kodeksie bodajże cywilnym wspomina się o spoczynku nocnym, który umownie ustalono na godziny 22.00-6.00. A budowę po sąsiedzku też mam...
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Agnieszko, nie wiem co u mnie nie tak, ale w miejscu Twojego wczesniejszego avatarku mam szary prostokąt i mały czerwony krzyżyk z lewym górnym rogu tego prostokąta.
Piękny obchód zaspanej Aguni :wit
ela102
50p
50p
Od: 27 kwie 2012, o 11:10

Post »

Witaj, piękny masz ogród, weszłam na chwilę i wyjść nie mogłam, zachwycające okazy hortensji, folksów, bajka ;:138
pozdrawiam Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ag-a
---

Post »

Elu, witam nowego gościa! Cieszę się ogromnie, że tworzony przeze mnie kawałek zielonego świata przypadł Ci do gustu! :)
Marzenko, nie wiem, co namieszałam, że avatar zniknął... wstawiłam już jakieś zdjęcie, powinno działać. Miłego!
Zuzanno, znam Cię z innych wątków, ale nie odwiedzałam Twojego królestwa, czyli sojuszu starego z nowym - jakże tam pięknie i różnorodnie! Cmentarzyk mnie powalił :D - jakże zabawne, ale i adekwatne określenie ;-))
Cieszę się, że znalazłaś coś interesującego w moim ogrodzie... hortensje i trawy to moje oczka w głowie, na równi z różami ;:170 Za jakiś czas będę tworzyć nowy kawałek nasadzeń i jednym z nich będą właśnie trawy.
Palibin kwitnie mi po raz drugi w zasadzie co rok! Nie tak obficie oczywiście, jak wiosną, ale zawsze.
Cisza nocna to komunistyczny wynalazek? Mam w tym temacie inne zdanie... ale tu Dzień Świra się kłania...
Pozdrawiam Cię!
Kasiu, przelatujących samolotów współczuję... wiem, gdzie jest ten korytarz nad Ursynowem - porażka.
Wim's Red i mnie wciąga - kto wie, czy nie nabędę :)
Aniu, już wiem, że 6sta i nic nie mam do gadania, ale mimo wszystko na wsi chciałoby się o tej porze, mając wolne, pospać.
Co do hortensji, to każdy kolejny rok bardzo przyczynia się na ich korzyść... moje 6-letnie Grandiflory to już giganteusy!
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

sweety pisze: Mam kilkanaście różnych hortensji (5 ogrodowych, 1 piłkowaną, 1 wiechowatą, 1 drzewiastą i 7 bukietowych)
Wydaje mi się, że wiechowata to synonim bukietowej obie są Hydrangea paniculata
x-ag-a
---

Post »

Tak, Alicjo - masz rację ;:173
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Na razie sierść mi się podnosi na rękach, kiedy wychodzę do ogrodu :roll: Może przywyknę-łudzę się tak co roku.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

U mnie niestety hortensje sie nie udaja a tak je lubie. Moje Anabelle wygladaja jak obraz nedzy i rozpaczy juz drugi sezon i chyba sie z nimi pozegnam. No ale u mnie piachy pod spodem i przewaznie susza straszna... mozna bylo by lac bez przerwy a i tak to za malo.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

ooo Wim,s Red cie Aguniu wciąga..... ;:224 Ja nabyłam ostatnio kilka slicznotek w tym jedna ta własnie...posadziłam na końcu ogrodu aby wzrok przyciagała,ano obaczymy czy dobrzeja tam usadowiłam....przyjechała do mnie z kwiatuchami ;:173
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit
Witaj Agnieszko, już nadgoniłam Twój wątek, po powrocie z działki :wink:
Trochę popracowałam mimo upałów i rabaty wyraźnie wyszlachetniały :lol: Przycięłam tawuły, róże, kocimiętki, przywrotniki, czyściec i resztę naparstnic. Uzbierało się kilka kopiatych taczek ;:224 Reszta prac od jutra...

Ogród jaki planujesz, pełen traw,wrzosów, hortensji i rozchodników, pięknie się wpisuje w istniejące już, brzozowe ramy !
Doskonale, że nie idziesz na ilość, lecz jakość i harmonię nasadzeń ;:215

Cieszę się, że mimo upałów, widoki ogrodowe masz jak zwykle świeże i pełne wdzięku, a głowę pełną planów.
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę udanego weekendu ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aguniu na wstępie zachwycę się Twoim Palibinem . ;:138
Jesteś naprawdę ogrodową czarodziejką. Jak Ty to robisz, że powtórnie zakwita, sądziłam, że wstawiłaś zdjęcie z wiosny, aż doczytałam, że bieżące jego kwitnienie.
Zawsze zachwycam się Hortensją Vanille Fraise, że tak cudownie się przebarwia, w dodatku wcześnie, ale już wiem, że musi trochę upłynąć czasu, żeby na dobre się zadomowiła.
Rozplenice japońskie to wspaniałe trawy, u mnie także jeszcze nie dostają kłosków.
Pozdrawiam Cię serdecznie . ;:196
x-ag-a
---

Post »

Tereniu, witam wieczorem :wit
Wyobraź sobie, że Palibiny zakwitają mi powtórnie w lipcu prawie co roku... po kwitnieniu je przycinam, a te zwykle z czasem budują nowe kwiatostany - dużo mniejsze i nie tak oszałamiająco pachnące, ale jednak.
Co do hortensji i traw, to chyba najpiękniejsze rośliny końca lata - fajnie, że tak wcześnie zaczynają cieszyć oczy i już z początkiem sierpnia można je podziwiać.
Pozdrowienia!
Marysiu, dziękuję za ponowne odwiedziny!
Wiesz, że leży mi na sercu nowe miejsce w ogrodzie, ale tak jak rozmawiałyśmy - wymaga to odpowiedniego przygotowania, głównie finansowego, i mogę to zrobić mając pewność dochodu - teraz byłoby to nierozsądne. Mimo wszystko, nasza ostatnia rozmowa i przegląd Twoich pięknych traw, utwierdziły mnie w przekonaniu co chcę tam posadzić. Twój ogród jest niezwykle inspirujący!
Na działeczce mocno się napracowałaś... czy wracasz tam już od jutra? przyda się roślinom Twoja obecność (woda!).
Spokojnej nocy, A.
Doris, hortensje zawsze mnie wciągają, a i mój PanM je bardzo lubi, zatem drzwi do sadzenia mam otwarte ;-)
Ciekawam Twoich ślicznotek!
Julek, to bardzo przykro, że hortensje, które tak ładnie Ci rosły, niedomagają... no niestety, susza i piaszczysta gleba robią im krecią robotę... A Limelight w donicy jak się ma?
Ewa, nic nie mów - ja też się boję... niby na ogrodzie jestem odważniejsza, ale 'jakby co' to cała wieś mnie słyszy :roll:

Coś mnie łapie ogrodowy marazm... jakiś kryzys dziś mam... pochwastowałam z 15min tylko i to teraz, przed ściemnieniem się... nic mi się nie chce :roll:
Za to wczoraj zrobiłam dużo: rano skosiłam trawnik (ileż mam dwuliściennych!!), wykończyłam obrzeża, znów pochwastowałam, obcięłam przekwitające róże i kwiaty host, przygotowałam kupkę do spalenia... odkryłam trzy niespodzianki: pierwsza to kwitnące Palibiny, druga to róża Young Lycidas, którą niemal wiosną wykopałam - teraz odbiła na jakieś 20cm od ziemi i ma 5 pączków :D, oraz budleję w pewnym zacisznym miejscu, którą rok temu pożegnałam po zimie - teraz odbiła i zakwitnie jednym kwiatem!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”