Pomidory-choroby i szkodniki cz.10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
buczonet
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2013, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.10

Post »

Jak juz tak piszemy to jeszcze spytam się o jedną rzecz... ostatnio przed opryskiem zerwałem pierwszego pomidorka i nie wyglada za ładnie, ze śledzenia tego wątku wydaje mi sie że brak wapna to spowodował ! wiec juz robie cytrynian wapna ! dobrze ?

Obrazek Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Post »

marcinek123 pisze:W foliaku i gruncie pąki kwiatowe robią się zółte i odpadają. Również kwiaty co przekwitły się trzymają (nie wiem jak to się nazywa) tam gdzie ma być pomidorek - po prostu pomidor nie rośnie i nie spycha tego okwiatu.
Co jest za przyczyna a może mają jakąś chorobę?
Już tu kiedyś pisałem co najmniej raz o przyczynach opadania zawiązków i kwiatów. Już nie chodzi o to by nie klepać jak papuga ale przyczyn jest tyle, że nie sposób jednoznacznie wskazać jedną, tą właściwą. Jeśli jest nią SzP pryskaj co jakiś czas nowo rozwijające się grona kwiatowe Topsinem. Reszta to jest sprawa temperatury wilgotności , nawożenia i inercji kwiatostanów.

monika pisze: jest nagminnie nadużywany,
No to jeśli takie kryterium przyjąć, to Miedzian powinien już dawno zniknąć nie tylko z gruntu ale i z półek sklepowych ;:306
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

buczonet zajrzyj, po prawej, i poczytaj http://www.agrisupportonline.com/Articl ... ulders.htm
ordzewienie skórki czy jakoś tak
..............................
zb_szek_
50p
50p
Od: 20 cze 2013, o 11:50

Post »

Witam :)
Proszę mi doradzić czy można prysnąć cytrynianem wapnia wraz z saletrą potasową. Wczoraj zerwałem jeden pomidorek z SZW i zauważyłem również braki potasu na owocach - słabe wybarwienie owoców, takie nierównomierne, żółte twarde plamki.
rajda687
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 lip 2013, o 18:16
Kontakt:

Post »

Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem forum :

CZ IV. UŻYWANIE FORUM DO CELÓW KOMERCYJNYCH, REKLAMOWYCH:

moderator
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

zb_szek_ pisze:Witam :)
Proszę mi doradzić czy można prysnąć cytrynianem wapnia wraz z saletrą potasową. Wczoraj zerwałem jeden pomidorek z SZW i zauważyłem również braki potasu na owocach - słabe wybarwienie owoców, takie nierównomierne, żółte twarde plamki.
Jeśli te jasne plamki są wokół szypułki to jest brak potasu lub ograniczone jego przyswajanie. Jeżeli plamy są w innych częściach owocu jest to niedobór wapnia.

Obrazek

Porównaj więc objawy u siebie z tym zdjęciem albo wklej swoje. Jeśli to niedobór wapnia to oprysk saletrą potasową może tylko pogłębić zmiany.

Powtarza się tu ciągle problem z niedoborem wapnia. Jedna sprawa jednak, istotna, nie została tu poruszona. Napiszę to tłustym drukiem.

Niedobór wapnia, niezależnie czym jest spowodowany, występuje nie w fazie dojrzewania lecz w fazie intensywnego wzrostu owoców. Wtedy to wapń jest intensywnie wbudowywany w ściany komórek i jeśli jest go za mało komórki obumierają . Jeśli więc jest susza lub pomidory są przenawożone opryskiwać zapobiegawczo należy grona od momentu zawiązania owoców. Jeśli wystąpią zmiany na owocach to jest już za późno. Zmiany jeśli wystąpią są już nieodwracalne.
monika pisze:buczonet zajrzyj, po prawej, i poczytaj http://www.agrisupportonline.com/Articl ... ulders.htm
ordzewienie skórki czy jakoś tak
..............................
Bardzo dobry artykuł, Moniko. Myślę, że nasz kolega go zrozumiał i wyciągnie wnioski.
zb_szek_
50p
50p

Post »

Dziękuję, zmiany są dookoła, czyli niedobory wapnia a nie potasu. Jeszcze dziś robię cytrynian. Niedobór dotyczy jednego krzaczka pomidora, który rośnie w pojemniku 10 l, ma taką samą ziemię i dostał to co wszystkie inne - dziwna sprawa że jemu akurat coś nie pasuje. Cóż prysnę samym cytrynianem :) Dzięki za radę.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czy wszystkie pomidorki są jednej odmiany ?
zb_szek_
50p
50p

Post »

Nie wszystkie , ale te co są w pojemnikach to tak. Nie znam odmiany bo kupowałem na rynku. Chciałem małe koktajlowe a okazało się że to ... no powiedzmy coś pośredniego pomiędzy koktajlowymi a zwykłymi. Dlatego na przyszły rok chcę sam sobie wyhodować od nasionka. Zresztą szczerze mówiąc mam pewnie z 5 odmian - tak to jest jak się kupuje gotowe na bazarze.
Katasia
50p
50p
Od: 25 lip 2013, o 21:05

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9

Post »

pawel879 pisze:A co powiecie na zdjęcia "Katasia" mam podobne zmiany i też pryskałem Amistarem
Ja jestem w dalszym ciągu zainteresowana odpowiedzią ale chyba nikt nie zauważył mojego postu.
W dodatku dwa z moich pomidorów oklapły prawie zupełnie po burzy i zalaniu, nie wiem co jeszcze mogę zrobić żeby odsączyć jakoś ziemię w donicy, chyba tylko czekać pozostało, może same się podniosą :(
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może nie masz dziur na dnie? Sprawdź :wink:
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 12:41

Post »

forumowicz czyli dobrze robie jeśli te moje przenawozone i za mało podlewane pomidorki pryskam co 10 dni cytrynianem wapnia wg Twojego przepisu?
Pomidory trochę się opamietały jak zaczęłam je regularnie podlewac, nie obrywam wilków żeby było wiecej liści do "przejedzenia" kurzeńca, a liści ciągle mało jak poobrywałam te uszkodzone:(

Jeszcze mam takie dwa pytania :oops:
Czy jeśli pierwsze grono jeszcze nie zawiązało owoców a pod nim nie zostało już wcale liści to jest sens je zostawiac?
Tzn dopiero co przekwitły kwiatki, jakies miniaturki tam sa w środku....ale wydaje mi się że nie rosną

W dodatku mimo oprysków oczywiście dopadła nas zaraza ;:145
Opryskałam Ridomilem i curzate M (dokładnie jak pisałeś na litr wody te dwa składniki)...pomogło...
a czy mógłbys mi napisać co mam teraz przygotowac gdyby znów się pojawiła zaraza? który środek bedzie teraz dobry..bo już się trochę pogubiłam :oops:

I bardzo dziękuje za wcześniejsza pomoc, gdyby nie Ty to już nawet tych kilku pom oidorów bym nie miała ;:185
Regulamin się kłania
Katasia
50p
50p
Od: 25 lip 2013, o 21:05

Post »

Aimee pisze:Może nie masz dziur na dnie? Sprawdź :wink:
Jeśli mówisz o doniczkach, a taką mam nadzieję :wink: to są otwory jak najbardziej, nawet całkiem duże bo takie zachodzące na bok donicy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”