Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
-
- 50p
- Od: 21 paź 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Ja dopiero czekam na swoje cukinie (posiałam bardzo późno i bezpośrednio do gruntu), ale już mają ładne owoce - oby tylko ładnie urosły.
Na razie zajadam własne pomidorki (balkonowe), paprykę i podarowane cukinie, potem sama pewnie będę ją rozdawać - na szczęście są chętni.
Na razie zajadam własne pomidorki (balkonowe), paprykę i podarowane cukinie, potem sama pewnie będę ją rozdawać - na szczęście są chętni.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Ja zastanawiam się nad moją "cukiniodynią"... Posadziłam 6 roślinek N/N. 2 rosną jak cukinie- jedna to na pewno Atena Polka, bo już owoce zbierałam. Pozostałe 4 roślinki rosną jak dynie. 2 z nich mają zawiązane owoce- jedna okrągłe, druga podłużne, ale bardziej jak dynie, niż cukinie. Na trzeciej nic nie widać, a czwarta rośnie jak dynia, a zawiązuje pierwsze owoce- żółte, jak Atena Polka. Nie jest krzakiem, tylko pnie się do przodu. Zastanawiam się co to za cudo
Mam na imię Ilona...
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Pilnuj by takie duże nie wyrastały, są mniej wartościowe. Ja nasiona wyrzucam, a z reszty robię leczo. Staram się zbierać małe, bo po co mi tyle cukinii. Tylko jak wyjechałam, to 2 urosły większe. Za to sąsiadka ciągle przegapia i potem ma takie olbrzymy, których nikt nie chce.
Dorka, co robisz z patisonów?? Mam jakieś niemrawe 2 krzaczki, ale pewnie wkrótce coś tam jednak zaowocuje.
Dorka, co robisz z patisonów?? Mam jakieś niemrawe 2 krzaczki, ale pewnie wkrótce coś tam jednak zaowocuje.
-
- 50p
- Od: 24 mar 2013, o 17:54
Dzięki Aguskac. Czy jak zebrałem pierwsze zbiory z krzaka to czy wyrosną następne cukinie czy należy krzak usunąć.
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
DorkaS.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Nie pozbywaj się krzaka, na pewno jeszcze będą owoce na nim , tylko trzeba poczekać .......
Bożena
gorzka cukinia dlaczego?
Już od zeszłego roku pojawiają się w ogrodzie mojej mamy cukinie, które mają okropną gorycz, w tym roku mama zakupiła 4 sadzonki, posadziła blisko siebie i co jakiś czas przynosi owoce i niektóre są dobre, a inne nie. Może ktoś będzie w stanie wytłumaczyć zjawisko bo szkoda potraw i pracy przy niejadalnym warzywie.
- LateusRusticus
- 50p
- Od: 29 maja 2013, o 23:29
Czym zostało przekopane podłoże albo na jakim gruncie rośnie ?
"Nie ilość jest ważna, lecz jakoś"
pozdrawiam Grzegorz
pozdrawiam Grzegorz
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje cukinie. Mam trzy rodzaje. Najpierw Striato di Italia. Nawet duża ma cienką skórkę, której nie trzeba obierać. Natomiast jako pierwsza złapała mączniaka.
Costata Romanesco. Owocki mają karby i przez to ciężko się je obiera. Najzdrowszy, ale krzaczor wielki, wielkie liście i na długich ogonkach.
A to odmiana NN. Owocek dostałam w zeszłym roku i smakował mi, więc wzięłam nasionka.
Costata Romanesco. Owocki mają karby i przez to ciężko się je obiera. Najzdrowszy, ale krzaczor wielki, wielkie liście i na długich ogonkach.
A to odmiana NN. Owocek dostałam w zeszłym roku i smakował mi, więc wzięłam nasionka.
Ja jestem bardzo pozytywnie zaskoczona kabaczkiem "Złoty Cepelin". W smaku wspaniały i bardzo dobry do smażenia w panierce, bo pozostaje twardy i nie rozlatuje się. Niestety nie mam zdjęcia owocu, tylko kwiatki. Ale polecam
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam
Ewa
Ewa