Borówka amerykańska - 4 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

Cewe a to w środku to betonowe jest? ślepa jestem...bo jak betonowe do kwasolubów to hmmm..
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Którym środku?
x-xm-a

Post »

sorki, wewnątrz rowu
cewe
500p
500p

Post »

Na dnie jest siatka plastikowa przeciw gryzoniom ,jeśli o to chodzi ,bo nie kumam specjalnie twoich wątpliwości.
Jak kupić dobrą odmianę świdośliwy napisałem w wątku wskazanych przez Mateo. Naprawdę warto poczytać..
cewe
500p
500p

Post »

Czy jest sens robienia własnych sadzonek z pędów wierzchołkowych? Jak się ma jakość takich krzewów do tych zakupionych w szkółce?
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2013, o 07:00

Post »

Zapomnij, ;:185 nie dasz rady, borówka jest dość trudna do rozmnażania z sadzonek zdrewniałych i zielonych bo wymaga specjalnych cieplarnianych i wilgotnościowych warunków, są odmiany np. Earliblue , Bluecrop, Bluetta, z ktorymi dawno temu nawet szkółki miały problem z rozmnażaniem tych odmian, ale są też odmiany łatwe jak np. Jersey, Rekord, Rancocas, Blueray.
Na swoje potrzeby możesz spróbować przez odkłady poziome (przesypać podłożem jakiś płożący się pęd, oberwać liście w miejscu zasypania i umocować go wygiętym w kształcie litery " U " drutem), ale dopiero Ci się ukorzeni w następnym roku i jesienią możesz go odciąć o rośliny macierzystej i przesadzić do doniczki.
I niczym się nie będą różniły od tych kupionych.
Ciągle uczymy się na własnych błędach, kto pyta nie błądzi...więc pytaj.
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monika pisze:Cewe a to w środku to betonowe jest? ślepa jestem...bo jak betonowe do kwasolubów to hmmm..
Beton może (ale nie musi, bo zależy to od jego jakości) wejść w reakcję wymiany jonowej z podłożem, jak podłoże ma poniżej 2,5 pH.
I tyle w temacie.

:wit
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Jestem całkowitym amatorem,a mimo to udało mi się ukorzenić borówkę i to bez specjalnych starań.Sadzonki robione w ub. roku w lipcu.To zdjęcie z maja br:
Obrazek
a to z lipca
Obrazek
kerad77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 sie 2012, o 12:33

Post »

edicool zrobiłem dziś przed pracą o 6:00 oprysk 2% roztworem wg zaleceń (siarczan amonu 1%, oraz siarczan potasu 1%), gdyż wtedy była najlepsza temperatura tylko 16 stopni a wieczorami jest ponad 20 stopni. Teraz jak podlewałem to zaobserwowałem że na liściach został biały osad, mam go zetrzeć jakoś, spłukać z opryskiwacza samą woda, czy nie przejmować sie i sam zniknie?
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kerad - mogą to być tylko cztery przyczyny:
1. kamień z wody + kurz.
2. nie do końca rozpuściłeś siarczan potasu, bo to sól kwasu siarkowego i potasu i rozpuszcza się w letniej wodzie a w zimnej znowu się krystalizuje.
3. mogło też być za zimno i się potas wykrystalizował na liściach
4. opryskiwacz po użyciu środka grzybobójczego, który często osiada na dnie i dobrze nie wypłukałeś, ale to też nie przeszkadza.

Nie przejmuj się, jeżeli to potas to jutro rano lub pojutrze po rosie nie powinno być śladu.
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55

Post »

ewa-s pisze:Jestem całkowitym amatorem,a mimo to udało mi się ukorzenić borówkę i to bez specjalnych starań.Sadzonki robione w ub. roku w lipcu.To zdjęcie z maja br:
Obrazek
a to z lipca
Obrazek
;:138 ;:138 ;:138 opisz dokładnie jak to zrobiłaś.....
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
x-xm-a

Post »

edicool pisze:
monika pisze:Cewe a to w środku to betonowe jest? ślepa jestem...bo jak betonowe do kwasolubów to hmmm..
Beton może (ale nie musi, bo zależy to od jego jakości) wejść w reakcję wymiany jonowej z podłożem, jak podłoże ma poniżej 2,5 pH...
O, to mnie zaskoczyłeś, coś tam słyszałam o kwaśnym węglanie wapnia, ale to dawno było, no i ja się nie znam. Cewe sorki, już nie będę się wtrącać, ale to z życzliwości było, a podglądałam z ciekawości jak dziergasz, powodzenia.
Ewa śliczne sadzonki
:wit
cewe
500p
500p

Re: Borówka amerykańska - 4 cz

Post »

Nie ma za co sorkować :lol: Jutro będzie wszystko poprawione i zapełnione podłożem.
Dzisiaj zrobiłem delikatne podstrzyżyny moim borówkom,co by na wiosne elegancko wyglądały.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”