Siedlisko z sosnami cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.5

Post »

Marzenko, wiem jak się pracuje w takim upale, więc dodatkowo podziwiam ;:180 A jakie planujesz obrzeże?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

W koncu zajrzałam do Ciebie i...widzę moją rabatę azaliowo-żurawkową :D Mam nadzieję, że Twojej pójdzie lepiej niż mojej, choć odpukać, na razie uschła mi tylko jedna żurawka. Z identyfikacją nei pomogę, bo ja nazwy pamiętam tylko w chwili zakupu, a potem wyrzucam z pamięci, a znaczników programowo nie stosuje :wink:

Zdrówka dla taty i sił dla Ciebie, bo nie dość własnego zalatania masz jeszcze teraz dodatkowe obowiązki...jak bedziesz miała dość to drogę znasz: u mnie co prawda warunki bytowe coraz gorsze, ale przynajmniej ciekawie jest... ;:224
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam w piąteczek.
Oj ciężko wczoraj było i dopiero w 3cim szpitalu udało się tatę zostawić. Jeździłam od 11 do 16tej. Tata chory to juz ledwo nie wykorkował w aucie, ja zdrowa, wróciłam ledwo żywa.
Wczoraj mieliśmy jeszcze w domu gościa, kuzyn ze Śląska był. WIęc odświętnie pizza była na obiadokolację, lody i pepsi.
Potem granie w piłkę nożną, ja sędziowałam siedząc na krześle, a chłopaki strzelali sobie karne. Efekt? dziś mam chrypkę...

Ewo/EwaM, nie nabyłam wciąż kwasomierza, ale tu na forum nie ja jedna popieczarkowej daję do kwasolubów. Zresztą w dołki pod każdą azalię jest 40l ziemi dla kwasolubów wssypane, a popieczarkowa po wierzchu posypana. Potem przykryję ją kartonami i przysypie korą.

Elu, wczoraj znów byłam blisko Ciebie, ale z tatą i robiłam za karetkę. Wiesz Ty to masz już ogród dojrzały i nie musisz w nim nic robić a i tak jest ładny. U mnie teraz dominuje żółta wyschnięta trawa. Jedynie na rabatach coś się zieleni. Właśnie obiecana fala deszczów przeszła i poszła, a u mnie dalej susza. Dziś musżę wszystko solidnie podlać przed weekendowymi upałami, bo z ogrodu nici będą

Tereniu, ja o kartonach wyczytałam na FO właśnie. Mam też agro położone, ale teraz kartony stosuję. Materiał za darmo z pracy mam, a jak dodatkowo urzyźni kiedyś klepisko(celuloza) to czemu nie spróbować.
Z basenu nie tylko Patryk korzysta...ja też :wit . Taka uklejona i ukurzona jak wchodzę do wody to sama przyjemność. DO wody i tk muszę trochę chloru sypać, bo zielenieje po 3ch dniach, a tak to miesiąc wytrzymuje spokojnie. Nie mama ciągle pompki do wody, żeby filtrować.

Ewa/zamia, dobra wróżko. Myślę, że tawułka się wiosną odrodzi i będzie jej dobrze w tym miejscu. Z azaliowiskiem mam ambitne wizje i zamierzenia. Teraz jeszcze tylko dosadzić lilie mi zostało. Może w ten weekend, jak M nie wróci. No i trzeba wkoło azaliowiska posprzątać darń. WYkorzystam ją do wyrównania terrenu w innym miejscu. Jak wróci M to mam dla niego bojowe zadanie, żeby to właśnie zrobił.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, oj sił mi wczoraj brakowało, od 11 do 16tej jeżdziłam, od szpitala do szpitala, ale na końcu się udało i tata pod fachową opieką. Niech zdrowieje, wnuki mu przecież rosną. Dziękuję za słowa wsparcia ;:196

Aniu, dziękuję za dobre słowo dla taty ;:168 .
U mnie też tam gdzie coś w rodzaju trawnika jest, to teraz jest żółte i wypalone od słońca. No takie są uroki piasków, jedynie rabaty jeszcze jako tako żielone, ale roślinki smętnie zwieszają główki coraz bardziej. Wczoraj były wieczorem rozrywki, a dziś będzie podlewanie, zeby rośliny miały zapas wody i energii do pokonania weekendowych zapowiadanych upałów. U mnie deszczu było w tym tygodniu tyle co nic, mżawka i krople jak w kościele

Dorotko, oj tak, za wszystko serdeczne dzięki

Ewa, tak to są te od Ciebie i te co miałam rok temu kupione. Zaraz uzupełnię podpisy. Chyba zrobię coś w rodzaju symetrycznej rabaty do tego azaliowiska z RH i wrzosami, a obrzeże z odcieni zielonych żurawek zrobię. No a między tymi żurawkowymi obrzeżami będzie przejście do sabatowego kręgu z hamakiem i kiedyś wypoczynkiem. Krąg tak jakoś sam się nasunął. Wyznaczają go 4 sosny i dosadzone przez nas jałowce.
Dzięki za pociechę z tawułką, bo naprawdę zmarwił mnie jej wygląd.

Grażynko, po trzykroć dziękuję ;:180 . Staram się teraz póki jako tako młoda jeszcze jestem. Z wiekiem będzie mi coraz trudniej urządzać ogród. Robię go przecież sama a sił ubywa.

Aniu, pracowałam wieczorami, więc już takiego upału nie było wielkiego, ale musiałam odreagowywać pracę za biurkiem. Umęczona wracałam z ogrodu, ale szczęśliwa.
Obrzeża chyba drewniane będą. M podpatrzył takie u Ewy/zamia i spodobały mu się. Może najbliższym pobytem potnie mi trochę drzewa, a jak nie to może ekobordy założę? wiem jedno, obrzeża muszą być, choćby nawet z kory akacjowej, która nieźle się sprawdza.

Pati, czytam co się dzieje u Ciebie i nie jest to różowa rzeczywistość. Chyba jednak zostanę na swoim gruzowisku. Może teraz Ty do nas z rewizytą się wybierzesz? Lub choć dzieci podrzucisz. Będę mieć urlop to akurat zajmę się dziećmi z miłą chęcią. dziewczynki masz słodkie. Florę zabawi Patryk, a z Sarą dam radę :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz to co reaktywowałam we wtorek, bo azaliowisko było w niedzielę i poniedziałek. We wtorek natomiast odchwaściłam rabatę hostowo-żurawkową przy altanie. Nie jest to moja najlepsza i fotogeniczna rabata, ale pokażę ją

Obrazek

zdjęcia robione w popołudniowym słońcu, bo tylko takie tam dociera, i wyszły marne
Obrazek

rosną na niej hosty i hortensje ogrodówki, m.in. taka z ubiegłego roku z marketu, kwitnie na jednorocznych pędach
Obrazek

Obrazek

mam też 2 tegoroczne, ciekawe jak uda mi sie ich przezimowanie

Obrazek

Obrazek

Daleko mi do takich okazów jakie rosną u Eli/Elakuznicom. Podziwiałam jej hortensje razem z synem
Obrazek

tu czubek głowy ogrodniczki- Eli
Obrazek

Mój Patryk chyba wymienia doświadczenia ogrodnicze z Elą :wink:
Obrazek

Obrazek

ogrodówka Eli - Koko
Obrazek

i Red Anabelle Eli
Obrazek

mówcie co chcecie, ale ja jestem zachwycona hortensjami Eli
Obrazek

Miłego dnia
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

3 - jezeli moja to może być to Can can -

5,6 czy któras miała czerwone kwiatki - wtedy to Rave On
Eli Hortensje po prostu są zabójczo piękne .
Chyba muszę się do niej przejechać na tą działkę :wink:
Pozdrawiam. Ewa
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hortensje wspaniale się prezentują Marzenko, a za rok to już w ogóle będziesz miała giganteusy!
Podziwiam Cię - stale działasz... ja już odpuszczam powoli, czuję zmęczenie materiału. Ale to chwilowe ;-)

Dobrze, że tata już po opieką... nastresowałaś się, Biedaku ;:168
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, żurawki te czerwone to ttylko z zakupu i od Ciebie, czyli za chwilę wszystkie podpiszę, choć 5 i 6 to dwie inne odmiany. Tu koło pergolii mam posadzone wszyskie inne. A na obrzeżu wszyskie takie same. Wiadomo obrzeże ma porządkować optycznie, więc tam już misz-maszu nie robiłam.
Słuchaj jak do Eli będziesz jechać, to do mnie wręcz musisz zajrzeć, bo mieszkam przy samej drodze.

Agnieszko, u mnie praca ciągle trwa w ogrodzie, bo ja tak po troszeczku a codziennie. Bynajmniej tak staram się. Weekendy to już trochę domem musze się zająć: pranie, sprzątanie, i całodzienne wyżywienie dziecka i siebie. Zabawy z synem. Choć czsem i w weekend skradnę czas domowi i do ogrodu wpadam. Chcę w tym roku podokańczać choć część rabat, bo jak wiesz u mnie wszystkie rozpoczęte i praktycznie żadna nieskończona. Wiosnę chcę względnym ładem powitać. Bynajmniej wszystkie doniczki chcę powysadzać w tym roku.

dalie mdlejące w skwarze i spiekocie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

dwie jako tako nadające sie do pokazania
Obrazek

Obrazek

Zaczęły i u mnie kwitnąć floksy. Wszystkie to są podarunki forumowe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam jeszcze białe od Ewy/ewa-mewa, ale one trochę chorują po przesadzeniu

jedyna ocalała nasturcja
Obrazek

pelargonia z nasionka. Miała być łososiowa :wink:
Obrazek
sąsiadce dałam i ona ma łososiową. Może sie podzieli sadzonką, bo ona wszystko marnuje. Dałam jej też dalii i teraz serce krwawi jak na nie patrzę. Moje nie są piękne, ale u niej już prawie suche są.

kolejne llie
Obrazek

Obrazek

są też jeszcze inne w pączkach, z the fairy na różance
Obrazek

liliowiec
Obrazek

galtonie
Obrazek

Obrazek

Dziękuję za cierpliwość :wink:
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Marzenko może źle napisałam - Ta 5,6 - jeżeli któraś z nich ma kwiatki czerwone to Rave on- kojarze że miałam ją na rabatce z której zostala wykopana
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, no nie kwitną jeszcze...wiesz przeprowadzka, a teraz znów poprzesadzałam je. Ale może się uwiną i do jesieni zdąrzą się pokazać.
Ogród wypiękniał mi po wizycie u Ciebie. Zresztą głównie dzięki forum ogród nabiera rozpędu. Przy moich dochodach i wydatkach, to nic bym pewnie nie kupowała i nie sadziła i ogród wyglądałby jak 3 lata temu czy 8. Czyli wypalone perzowisko i jakieś iglaki przy płocie.

A tak mam np.takiego anafalisa perłowego
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Nieźle sie utyrałaś , Grzebanie w ziemi i oglądanie efektów to sama radość . Gratuluje nowej rabaty ;:180
Ta żółta w kropki zachwycająca . :heja
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olku, ta rabata nie jest nowa. Ona powstała rok temu. Teraz musiałam ją porządnie odperzyć, bo hortensji nie było widać :oops: . Może dzięki temu słońce ich nie wykończyło, ale przy obecnej suszy, to już musiałam odchwastować, żeby nie podlewać perzu.
Nie wiem co to za jedna, nie pamiętam, bo ta tygrysówka to forumowy prezent ;:167

limit kwiatowy na dziś wyczerpałam, ale mam bzyczka w rojniku
Obrazek

Obrazek

i nasienniki na kannie
Obrazek

jeszcze wygrzebałam liście dalii ciemnolistnej. Nie kwitnie jeszcze...
Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Hortensji masz całkiem sporo :D Na szczęście szybko rosną, to już niedługo będzie efekt ;:138
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Marzenko czy chcesz jagody kamczackie - mam 4 odmiany - Duet atut , sinaglaska i czelabianka- u mnie się marnują - może się z Elą podzielicie :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Marzanko,witaj ,ale ię napracowałaś w ten upał,ale efekt nono ,będzie co podziwiać,podam Tobie sposób jakim ja sprawdzam pH
,,Domowym sposobem na sprawdzenie tego czy nasza gleba nie jest zbyt kwaśna jest polanie małej grudki ziemi octem. Jeśli w wyniku polania zaczną pojawiać się na powierzchni pęcherzyki powietrza, oznaczać to będzie, że ziemia zawiera wapń i nie ma zbyt kwaśnego odczynu. ''
u mnie się sprawdza ,kwasomierz oczywiście mam ,ale jak pytam o odczynniki ,żeby je zakupić to niestety cały zestaw -albo wcale :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”