Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki
Re: Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki
Dla odświeżenia wątku kilka nowych fotek:
Starzec - dopiero teraz ładnie się pozbierał po zimie...
i malutka sadzonka
Malutkie anturium:
Drosera aliciae
drosera madagascariensis
I dla osób, które obawiają się hodowli dzbaneczników (tych popularnych) na parapecie -
Nepenthes Rebecca Soper
Pozdrawiam serdecznie
Starzec - dopiero teraz ładnie się pozbierał po zimie...
i malutka sadzonka
Malutkie anturium:
Drosera aliciae
drosera madagascariensis
I dla osób, które obawiają się hodowli dzbaneczników (tych popularnych) na parapecie -
Nepenthes Rebecca Soper
Pozdrawiam serdecznie
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
Witaj mam pytanko czy twoim zdaniem tłustosze dadzą rade w akwarium z rosiczkami, dzbanecznikami i muchołówką ? Wiem że wolą trochę inny skład gleby i słabsze naświetlenie , ale nie wiem do końca czy podstawa doniczki ma być stale zanurzona w wodzie. A co do owadożernych dzięki twoim poradą wystawiłem je na dwór do szklarni rosną super i pięknie się wybarwiły.
Witam:)
O skład gleby i naświetlenie martwiłabym się najmniej. Zawsze można roślinki umieścić w doniczkach Oświetlenie też tłustoszom raczej przeszkadzać nie będzie, bo jeśli to terrarium będzie sztucznie doświetlane, to będą miały światło rozproszone, a nie prażące słońce.
Martwiłabym się tu o wilgotność. Jak wiadomo dzbaneczniki lubią być często pryskane, co tłustoszom już niekoniecznie służy.
Z tym staniem w wodzie... Co hodowca to inna taktyka. Moje stoją w wodzie, jednak nie cały czas(robię im 1-3 dniowe przerwy w zależności od pogody) i wody nie jest dużo - ok 0.5cm, może nawet nie. Trzeba też wziąć pod uwagę fakt, że moje opalają się na parapecie (południowo-zachodni, więc słońce potrafi przypiec), wilgotność jest pewnie dużo niższa, niż w terrarium, przez co stanie w wodzie im nie szkodzi(tak mi się przynajmniej wydaje, bo póki co rosną i nawet kwitną ) Jak hoduje się je i podlewa w terrarium - nie wiem, nie próbowałam, więc nie będę wprowadzać w błąd. Ale drogą dedukcji sądzę, że podlewa się je o wiele mniej i rzadziej, niż te, które rosną na parapecie. Jednak głowy odciąć sobie nie dam
Rosiczki zależy jakie. Te najpopularniejsze moim zdaniem się nie nadają. Przerabiałam to: capensisy bardziej wegetowały, niż rosły. Wypuszczały listki bez rosy i kwitnęły, jak wściekłe... mimo tego ładne w ogóle nie były.
Do terrarium z rosiczek nadają się: Drosera adelae, Drosera paradoxa , Drosera prolifera i Drosera schizandra.
Tak jak już gdzieś pisałam - owadożerne kochają słońce (są oczywiście wyjątki, które tylko potwierdzają regułę) i nabierają w nim pięknych, żywych kolorów, więc dobrze, że i Twoje mogą się w końcu poopalać
Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w hodowli
O skład gleby i naświetlenie martwiłabym się najmniej. Zawsze można roślinki umieścić w doniczkach Oświetlenie też tłustoszom raczej przeszkadzać nie będzie, bo jeśli to terrarium będzie sztucznie doświetlane, to będą miały światło rozproszone, a nie prażące słońce.
Martwiłabym się tu o wilgotność. Jak wiadomo dzbaneczniki lubią być często pryskane, co tłustoszom już niekoniecznie służy.
Z tym staniem w wodzie... Co hodowca to inna taktyka. Moje stoją w wodzie, jednak nie cały czas(robię im 1-3 dniowe przerwy w zależności od pogody) i wody nie jest dużo - ok 0.5cm, może nawet nie. Trzeba też wziąć pod uwagę fakt, że moje opalają się na parapecie (południowo-zachodni, więc słońce potrafi przypiec), wilgotność jest pewnie dużo niższa, niż w terrarium, przez co stanie w wodzie im nie szkodzi(tak mi się przynajmniej wydaje, bo póki co rosną i nawet kwitną ) Jak hoduje się je i podlewa w terrarium - nie wiem, nie próbowałam, więc nie będę wprowadzać w błąd. Ale drogą dedukcji sądzę, że podlewa się je o wiele mniej i rzadziej, niż te, które rosną na parapecie. Jednak głowy odciąć sobie nie dam
Rosiczki zależy jakie. Te najpopularniejsze moim zdaniem się nie nadają. Przerabiałam to: capensisy bardziej wegetowały, niż rosły. Wypuszczały listki bez rosy i kwitnęły, jak wściekłe... mimo tego ładne w ogóle nie były.
Do terrarium z rosiczek nadają się: Drosera adelae, Drosera paradoxa , Drosera prolifera i Drosera schizandra.
Tak jak już gdzieś pisałam - owadożerne kochają słońce (są oczywiście wyjątki, które tylko potwierdzają regułę) i nabierają w nim pięknych, żywych kolorów, więc dobrze, że i Twoje mogą się w końcu poopalać
Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w hodowli
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 mar 2012, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam do ciebie pytanie.
Mianowicie bardzo zainteresowała mnie ta drosera madagascariensis i właśnie chciałbym się dowiedzieć czy ona by przetrwała zimę bez doświetlania?
Mianowicie bardzo zainteresowała mnie ta drosera madagascariensis i właśnie chciałbym się dowiedzieć czy ona by przetrwała zimę bez doświetlania?
Doświetlanie tej rosiczki jest polecane, ale myślę, że zdoła przeżyć zimę i bez niego. Jednak może wtedy nie wytwarzać rosy na liściach i ogólnie pewnie będzie bardziej wegetować, niż rosnąć...
Korzystając z okazji wrzucam kilka fotek:
Bluszczyk domowy
Storczyk mini
Mimoza przed dotknięciem i po
Tłustosz agnata zabiera się do kwitnienia
pływacz sandersonii
oraz capensisowy lasek
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Korzystając z okazji wrzucam kilka fotek:
Bluszczyk domowy
Storczyk mini
Mimoza przed dotknięciem i po
Tłustosz agnata zabiera się do kwitnienia
pływacz sandersonii
oraz capensisowy lasek
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
-
- 50p
- Od: 21 paź 2009, o 12:07
Olu śliczne masz te owadożerne roślinki
Pozdrawiam Aga
Olu cudne te Twoje Owadożerki
Rosiczkowe pole super
agnieszka7855, Dora1964, auspex dziękuję Wam bardzo za odwiedzinki i miłe słowa
Jak za zwyczaj korzystając z okazji przedstawiam kilka roślinek:
młody dzbanecznik Truncata
drosera regia - podejście drugie
drosera madagascarensis zbiera się do kwitnienia
wiecznie głodna muchołówka
I na koniec stary, poczciwy dzbanecznik - Ventrata
Pozdrawiam wszystkich gorąco
Jak za zwyczaj korzystając z okazji przedstawiam kilka roślinek:
młody dzbanecznik Truncata
drosera regia - podejście drugie
drosera madagascarensis zbiera się do kwitnienia
wiecznie głodna muchołówka
I na koniec stary, poczciwy dzbanecznik - Ventrata
Pozdrawiam wszystkich gorąco
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Podziwiam Zawsze chciałam hodować owadożerne, ale coś stracha mam, że to za trudne.
Starzec
Starzec
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
Witam.
Owadożerne wbrew pozorom nie są trudne w hodowli. Wystarczy spełnić kilka podstawowych warunków, a popularne gatunki będą rosły bardzo ładnie.
Korzystając z okazji:
Roślina żółw budząca się do życia
Żywe kamyczki
aeonium schwarzkopf - ukorzeniająca się odnóżka
Prawdopodobnie Euphorbia tirucali
Tłustoszki
D. Regia drugie podejście póki co udane
I na dobre zakończenie czerwoniutka Sarracenia pssitacina
Pozdrawiam Was serdecznie
Owadożerne wbrew pozorom nie są trudne w hodowli. Wystarczy spełnić kilka podstawowych warunków, a popularne gatunki będą rosły bardzo ładnie.
Korzystając z okazji:
Roślina żółw budząca się do życia
Żywe kamyczki
aeonium schwarzkopf - ukorzeniająca się odnóżka
Prawdopodobnie Euphorbia tirucali
Tłustoszki
D. Regia drugie podejście póki co udane
I na dobre zakończenie czerwoniutka Sarracenia pssitacina
Pozdrawiam Was serdecznie
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
Za oknem pogoda nijaka, ale parapetowce świetnie sobie radzą:
solejrolia
Bliżej nieokreślona trzykrotka, może ktoś zna jej dokładną nazwę?
Tlustoszki
Drosera regia jak na razie rośnie ładnie... ciekawe, czy przeżyje zimę
I malutki cefalotus
Pozdrawiam cieplutko i życzę duużo słoneczka
solejrolia
Bliżej nieokreślona trzykrotka, może ktoś zna jej dokładną nazwę?
Tlustoszki
Drosera regia jak na razie rośnie ładnie... ciekawe, czy przeżyje zimę
I malutki cefalotus
Pozdrawiam cieplutko i życzę duużo słoneczka
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola