Na zachód od Wisły II
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na zachód od Wisły II
Dzisiaj uzupełniałam nasadzenia na jednej z rabat, na której były do niedawna kosmosy (wyrwałam je), które wyeliminowały mi eszolcję . Postanowiłam, że dominować tam będą rośliny z których korzystają pszczoły (kosmosem też trochę się interesowały). Tak więc do miskanta, perukowca, tawuły i dwóch jałowców dosadziłam hyzopy i jeżówki oraz oregano (te ostatnie planuję jeszcze kiedyś dosadzić). Zabrakło mi trochę kory.
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No i kolejna okazja do podziwiania bardzo sympatycznej sesji z liliami,karmionym ptactwem i pięknie kwitnącymi roślinkami,których nie będę wyliczał z nazwy by się nie pogubić a jest ich sporo i jak wynika z Twojej zapowiedzi będzie jeszcze więcej
Dodam jeszcze,że wszystkie fotki wykonane mistrzowsko
Pozdrówka
Dodam jeszcze,że wszystkie fotki wykonane mistrzowsko
Pozdrówka
- Bufo-bufo
Arkadiusie dziękuję za odwiedziny i dobre słowo
Uzupełnienie fotograficzne do poprzedniego postu, czyli z wczorajszego wieczornego zajęcia, uff, a potem jeszcze spacer z psem.
Najstarszy jest perukowiec podolski, od niego zaczęłam tę rabatę kilka lat temu. Poza tym rosną dwa śliczne jałowce: łuskowiaczek Srebrna Gwiazda i com. Meyer, miskant Malepartus, tawuła nippońska Halward's Silver i drobnica: gipsówka trwała.
Wczoraj dosadziłam hyzopy i jeżówki oraz zaledwie dwa oregano.
Kwitnące parapetowce: storczyk i skrętnik Nefrys
Uzupełnienie fotograficzne do poprzedniego postu, czyli z wczorajszego wieczornego zajęcia, uff, a potem jeszcze spacer z psem.
Najstarszy jest perukowiec podolski, od niego zaczęłam tę rabatę kilka lat temu. Poza tym rosną dwa śliczne jałowce: łuskowiaczek Srebrna Gwiazda i com. Meyer, miskant Malepartus, tawuła nippońska Halward's Silver i drobnica: gipsówka trwała.
Wczoraj dosadziłam hyzopy i jeżówki oraz zaledwie dwa oregano.
Kwitnące parapetowce: storczyk i skrętnik Nefrys
- Bufo-bufo
Kolejna porcja foto.
W sobotę z tagów pszczelarskich przywiozłam moszeńca wschodniego i ewodię koreańską, mam nadzieję, że tą drugą uda mi się przechować przez zimę przez pierwsze lata kiedy jest wrażliwsza.
Pierwsze mieczyki (dzisiaj ścięłam je do bukietu na urodziny cioci M )
Ostatni kwiat tego liliowca i podarowany od Ewy -Drewutni: ślaz
Szałowe robią się szarłaty , Red Baron coraz ładniejszy (bo większy)
Pomidor Malinowy Kapturek i borówka.
Bazylia i piołun (głównie dla pszczół)
Oregano i łazik na tyłach ogrodu - młody bocian
Bratki w donicy zastąpione zostały przez koleusy, kwitnie żurawka drobnokwiatowa
Budleja mimo że młoda to kwitnie obficie. Ciemna trawa wolno przyrasta za to ładnie kontrastuje z jałowcem. Biało-zielona jest za blisko młodej jeszcze lawendy, powinnam ją przesunąć.
Na zakończenie jeszcze raz piołun o błękitno-stalowej, pięknej barwie.
W sobotę z tagów pszczelarskich przywiozłam moszeńca wschodniego i ewodię koreańską, mam nadzieję, że tą drugą uda mi się przechować przez zimę przez pierwsze lata kiedy jest wrażliwsza.
Pierwsze mieczyki (dzisiaj ścięłam je do bukietu na urodziny cioci M )
Ostatni kwiat tego liliowca i podarowany od Ewy -Drewutni: ślaz
Szałowe robią się szarłaty , Red Baron coraz ładniejszy (bo większy)
Pomidor Malinowy Kapturek i borówka.
Bazylia i piołun (głównie dla pszczół)
Oregano i łazik na tyłach ogrodu - młody bocian
Bratki w donicy zastąpione zostały przez koleusy, kwitnie żurawka drobnokwiatowa
Budleja mimo że młoda to kwitnie obficie. Ciemna trawa wolno przyrasta za to ładnie kontrastuje z jałowcem. Biało-zielona jest za blisko młodej jeszcze lawendy, powinnam ją przesunąć.
Na zakończenie jeszcze raz piołun o błękitno-stalowej, pięknej barwie.
Witam serdecznie.Na początku oczywiście powiem,że ogród masz piękny bo przeleciałam całą galerię i jeżeli pozwolisz to może coś odgapię??A teraz jeżeli bym mogła zapytać.Czy okrywasz na zimę Red Barona bo ja jakoś nie mogę się go dochować kupuję co roku i po zimie już nie wychodzi. Pozdrawiam serdecznie.
- Bufo-bufo
Modrak witaj
Dziękuję za zainteresowanie moim skromnym jeszcze ogrodem (pierwsze moje nasadzenia w nim są sprzed 8 lat). Ciekawe co chcesz odgapić ? Red Barona sadziłam tej wiosny, posadziłam go we w miarę zacisznym miejscu, ale i tak okryję przed zimą. Oby przetrwał U mnie zawodne są wrzosy, trwają tylko te naprawdę osłonięte od wiatru zimą i przysypane korą.
Pozdrawiam
Dziękuję za zainteresowanie moim skromnym jeszcze ogrodem (pierwsze moje nasadzenia w nim są sprzed 8 lat). Ciekawe co chcesz odgapić ? Red Barona sadziłam tej wiosny, posadziłam go we w miarę zacisznym miejscu, ale i tak okryję przed zimą. Oby przetrwał U mnie zawodne są wrzosy, trwają tylko te naprawdę osłonięte od wiatru zimą i przysypane korą.
Pozdrawiam
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu masz śliczne kolory mieczyków
Też w poprzednim roku posadziłam trawę Red Baron i nawet mi się uchowała. A już myślałam , że po niej.
Też w poprzednim roku posadziłam trawę Red Baron i nawet mi się uchowała. A już myślałam , że po niej.
- Bufo-bufo
O Krysiu to dobra wiadomość dla nas: Modraczki i dla mnie, jest szansa że przezimuje Mieczyki dopiero rozpoczynają kwitnienie, sama nie wiem jakie będą kolory, kupiłam na wiosnę mix od jednej z forumowiczek, chyba Anita miała na imię. Zielonego mam dłużej. Dziękuję
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Ola, przepiękne zdjęcie Odętek z paprociami, a bocian młodzieniec ma dziób czerwony czy żółty?
Piołun stanowi ozdobę i pożytek w ogrodzie, śliczny.
Pomidorek od Ciebie pięknie rośnie, dzisiaj skosztowałam, smaczny.
Piołun stanowi ozdobę i pożytek w ogrodzie, śliczny.
Pomidorek od Ciebie pięknie rośnie, dzisiaj skosztowałam, smaczny.
- Bufo-bufo
Nie ma to jak własny pomidorek - świeży i pachnący, sami regulujemy rodzaje i ilości nawozów i oprysków.
Młodociany bocian ma krótszy i mniej wyrazisty w kolorze dzióbek, ale czerwonawy
Masz Zosiu rację piołun to pożyteczne ziele, ale trzeba z nim bardzo ostrożnie (do buzi ), a tak dobry jest np. przeciw molom.
Młodociany bocian ma krótszy i mniej wyrazisty w kolorze dzióbek, ale czerwonawy
Masz Zosiu rację piołun to pożyteczne ziele, ale trzeba z nim bardzo ostrożnie (do buzi ), a tak dobry jest np. przeciw molom.
- Bufo-bufo
Hosta której liście ułożyły się w wachlarz. Sierpniowa liatria (ten okaz po 2 latach chorowania w tym roku wyzdrowiał)
Dwa krzewy (wisienka nn i berberys Orange Rocket) o ciekawym, "żaglowym" pokroju.
Dzwonek poszarskiego i pysznogłówka, której melodia już chyba wybrzmiewa
Berberys ("różowa atrakcja" ), dzwonek niczym balowa spódnica (widać nawet nóżki damy)
Obok tej dalii (mieniącej się kilkoma kolorami) nie mogę przejść obojętnie..
Mieczyki
i żurawka
Dwa krzewy (wisienka nn i berberys Orange Rocket) o ciekawym, "żaglowym" pokroju.
Dzwonek poszarskiego i pysznogłówka, której melodia już chyba wybrzmiewa
Berberys ("różowa atrakcja" ), dzwonek niczym balowa spódnica (widać nawet nóżki damy)
Obok tej dalii (mieniącej się kilkoma kolorami) nie mogę przejść obojętnie..
Mieczyki
i żurawka
- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Śliczna ta dalia wielokolorowa, a ten berberys przy kamieniu świetnie wygląda
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Olu a ja się zastanawiałam co mi tak pięknie kwitnie. To ona.
Wiesz jaki wielki krzak mi urósł, teraz przez upały przyschła trochę.
Czy z niej trzeba zebrać nasionka do wysiewu? Bo ona pewnie jednoroczna.
Jeżówka od Ciebie pięknie się rozrosła.
Ślicznie w Twoim ogrodzie, nie widać śladów upału, roślinki ładnie się rozrastają.
I kompozycje ładne.
Śliczne mieczyki, lilia pewnie pachnie. Ja posadziłam na wsi Św.Józefa.
Pachnie na całą drogę. Dalia śliczna, nie wiem dlaczego 2 dalie nie chcą mi zakwitnąć.
Rosną w krzaczory. Olu chciałam zapytać o koleusy, co mam zrobić
żeby je przechować na następny rok. Masz śliczną białą monardę, może wymienimy się nasionkami,
mam jasny fiolet. Miałam jechać na działkę, a tu pada.
Ale dobrze bo potrzeba deszczu, pozdrawiam.