Problem z zakupem - sprzęt do koszenia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
bojeka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2008, o 20:42

Problem z zakupem - sprzęt do koszenia

Post »

Witam
Mam serdeczną prośbę potrzebuję porady. Posiadam działkę 1300 m2 nie zadrzewioną i problem z koszeniem trawy .I teraz co powinnam kupić czy kosę spalinową( brak dostępu do pradu),lub podkaszarkę.Chciałam zaznaczyć że tym zajęciem będzie parał się mój syn (16-lat)dlatego dobrze by bylo aby była ona prosta w obsłudze i zmieściła się do samochodu żeby ją dostaczyć na miejsce.
Może ktoś znajdzie rozwiazanie ? ;))))) ach i najważniejsze do 1000,00
pozdrawiam i dziękuję tym kto się zainteresuje :))))))
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gdybym ja miał taki problem kupiłbym kosiarkę spalinową. Dlatego, że:
-Kosi równiej niż kosa
-nie wymaga takiej wprawy w posługiwaniu się,
-nie męczy tak kręgosłupa - zwłaszcza szesnastoletniego.
-od razu zbiera trawę, nie trzeba później grabić
Wady kosiarki, w porównaniu z kosą:
-wymaga równego terenu
-nadaje się tylko do stosunkowo niskiej trawy
-nie skosi chaszczy, jeśli takie masz na zakupionej działce
-trudniej nią kosić w różnego rodzaju zakamarkach.
Z podkaszarki zrezygnowałbym, jak sama nazwa wskazuje służy ona jedynie do podkaszania :lol:
Zastanawiasz się pomiędzy kosą a podkaszarką, więc widocznie masz ku temu powody, ale rozważ też kosiarkę jako alternatywę. Kosiarki po złożeniu rączki też mieszczą sie do bagażnika.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
bojeka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedz.
Kosiarki nie brałam pod uwagę poniewaz myślałam że to profesjonalny sprzęt.A czy kosa spalinowa jest trudniejsza w obsłudze? ponieważ z Twojego opisu wydaje mi się że jest bardziej praktyczna ze względu na wysokosć trawy i nierównosci terenu.

pozdrawiam ;-)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Wg mnie jest trudniejsza. Żeby równo kosić kosą trzeba wprawy. Kosę cały czas trzymasz w rękach, i mimo paska musisz mieć jej ciężar "na sobie" (albo na synu). Kosiarka jeździ sobie po ziemi sama (taka z napędem) lub jest pchana/ciągnięta. Spod kosy więcej rzeczy odpryskuje, tutaj raczej nie obędzie się bez okularów ochronnych.
IMHO to kosa jest bardziej profesjonalnym sprzętem niż kosiarka :lol:
Jeśli raz na jakiś czas chcesz wykosić chaszcze z nieużywanego terenu, to kosa. Jeśli natomiast chcesz pielęgnować trawnik - to kosiarka.
Jeśli masz zwierzęta trawożerne, i kosisz dla nich trawę, to też raczej kosa, kosiarka bardzo rozdrabnia.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jeśli kosicie co jakiś czas wyższe i grubsze chaszcze, a co jakiś czas miękki trawnik, to potrzebujecie kosiarki i kosy ręcznej.
Kosiarka może być ręczna, elektryczna albo spalinowa, w zależności od chęci i możliwości. Służy do koszenia trawnika.
Kosa ręczna (pamiętasz kosynierów?) jest trudniejsza do opanowania, niż kosa spalinowa, czy elektryczna, ale o wiele tańsza w zakupie i obsłudze :D
Podkaszarka nie nadaje się do pracy ciągłej.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
bojeka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Oczywiście że kosynierów pamiętam ;) i zdecyduje się na kosę ręczną;))))
A tak poważnie to chyba musze poszukać kosy spalinowej bo trawnika nie posiadam a tylko wysoką trawę, może uda mi się wyszukać coś nie cięzkiego byle by dobrze kosiło.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”