Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Re: Niecierpki z nasion
Alenka jaki ładny kolor! Moje niecierpki zżerają jak co roku przędziory Pozostało mi niewiele dni żeby cieszyć się ich kolorkami, uwieczniłam je dla potomności ;)
Ale fajny niecierpek kociana!
Właśnie przeglądam stronę schroniska dla zwierząt , bo też chcemy się kota nabawić
Niecierpki waleriana okazały się wdzięcznymi roślinami z własnego siewu. Żałuję, że nie mam gdzie ich przechować zimą.
Jakie macie doświadczenia ze wschodami nasion niecierpków w wybranym kolorze? Ja kupiłam miks, ale widziałam też w sprzedaży tylko pomarańczowe, albo tylko czerwone. Czy one równie bezproblemowo rosną?
Właśnie przeglądam stronę schroniska dla zwierząt , bo też chcemy się kota nabawić
Niecierpki waleriana okazały się wdzięcznymi roślinami z własnego siewu. Żałuję, że nie mam gdzie ich przechować zimą.
Jakie macie doświadczenia ze wschodami nasion niecierpków w wybranym kolorze? Ja kupiłam miks, ale widziałam też w sprzedaży tylko pomarańczowe, albo tylko czerwone. Czy one równie bezproblemowo rosną?
Re: Niecierpek - pomóżcie
Mam podobny problem jak selli7: pełnokwiatowy niecierpek waleriana zrzucający na wpół rozkwitłe pąki. Co mu doskwiera?
Też miałam kiedyś taki problem i doszłam, że pełnokwiatowe kwitną dobrze tylko w pogodne lata, a jakie lato mamy wiadomo Oczywiście w cieniu, ale nie lubią nadmiernej wilgoci w powietrzu, bo gniją im pąki.Podobnie zachowują się pełnokwiatowe oleandry i ketmie syryjskie.W naszym klimacie lepiej się mają te o pojedynczych kwiatach
Pełnokwiatowe ogólnie lepiej uprawiać na półcienistym parapecie jakiejś przewiewnej, osłoniętej od wiatru szybą werandzie.
Pełnokwiatowe ogólnie lepiej uprawiać na półcienistym parapecie jakiejś przewiewnej, osłoniętej od wiatru szybą werandzie.
Dzięki, zastosowałam się do Twojej rady i przestawiłam niecierpka w zaciszne miejsce w pstrokaty półcień.
Wydaje mi się, że mu się poprawiło.
Wydaje mi się, że mu się poprawiło.
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niecierpek Balsamina- wysiany prosto do gruntu.
Nasionka dostałam z akcji od BożenkiA- za co jeszcze raz dziękuję
Pozdrawiam Marzena
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
W tym roku nie siałam niecierpków. Przed kilkoma dniami pieliłam rabatkę i w miejscu gdzie w ubiegłym roku rosły niecierpki znalazłam kilka mikroskopijnych samosiewek. Pożałowałam ich i przesadziłam do donicy. Już zaczęły rosnąć. Ciekawe czy jeszcze zakwitną.
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?
Witam miłośników niecierpków, przyznam szczerze że nigdy szczególnie nie zwracałam uwagi na te rośliny.
Ale dzisiaj bylam w ogrodniczym i wypatrzyłam jednego, niczym różyczka...pełny dwukolorowy ale zabidzony, toteż przeceniony.
Jak rozmnażacie niecierpki w wodzie, do ziemi? Nie mam dużych doświadczeń z tą rośliną. Będę próbowała przezimować go w domu i własnie zrobić sadzonki. Proszę o porady.
Ale dzisiaj bylam w ogrodniczym i wypatrzyłam jednego, niczym różyczka...pełny dwukolorowy ale zabidzony, toteż przeceniony.
Jak rozmnażacie niecierpki w wodzie, do ziemi? Nie mam dużych doświadczeń z tą rośliną. Będę próbowała przezimować go w domu i własnie zrobić sadzonki. Proszę o porady.