Modrzew Europejski pendula -zółknące i opadające igły

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
puoyui
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 cze 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Modrzew Europejski pendula -zółknące i opadające igły

Post »

Witam wszystkich,

Z moim modrzewiem zaczelo dziac sie cos niedobrego. Otóz kilka tygodni temu zauwazylem ,ze igly zaczely blednac i ostatecznie zolkna i opadaja. Nie widac sladow zadnych szkodnikow. Wszystko zaczelo sie mniej wiecej gdy zaczely sie upały. Podlewam drzewko co kilka dni. Nie przelewam, chociaz jak byly ulewy drzewko roslo bardzo ladnie. Stad tez zastanawiam sie czy odpowiednio je podlewam. Skad inad ktos radzil zeby modrzewia nei przelewac. Nie wiem co robie zle.
Kilka dni temu podsypalem odrobine nawozu dla iglakow. Podlewam tak jak podlewalem.

Moze ktos moze mi doradzic co jest nie tak. Zdjecia nie zalaczam. Po prostu jak wspomnialem igly staja sie blade , pozniej zólte i w efekcie opadaja.

Z gory dziekuje za pomoc,
Piotr
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Modrzew Europejski pendula -zółknące i opadające igły

Post »

W jakiej on glebie rośnie, jakie stanowisko.
Nawóz niepotrzebny.Modrzew czy szczepiony czy nie , nie potrzebuje takich wynalazków.
Przelać a dobrze podlać jest różnica.
Mam dwa duże modrzewie i jak była mokra wiosna to aż bujał.Teraz sucho to i tak wygląda jak wygląda :roll:
Lać wodę , rzadziej nawet a dużo i z sensem po mału wężykiem.Wąż położyć na ziemi , kurek na pół gwizdka i niech woda leci nawet ze dwie godziny.Podlewać wcześnie rano lub pod wieczór o ile komary dadzą :lol:
Oczywiście jeżeli przyczyna jest fizjologia a nie szkodnik.
Obejrzyj jeszcze raz wszystkie pędy , a najlepiej daj zdjęcie co możesz nie zauważyć to może zauważą inni co tysiące par oczy to nie jedna :;230
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Czy ten modrzew tym roku sadzony, czy starszy? Nie wyrokuję, ale z tego co opisujesz może to być grzyb Meria laricis.To bardzo prawdopodobne, bo wysoka temperatura i wilgoć sprzyjają jego szybkiemu rozwojowi.Wpisz nazwę w googla i poczytaj czym pryskać.
puoyui
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

W takim razie obejrze go jeszcze raz dokladnie. Moze uda mi sie zrobic jakies sensowne foto.
No i zmienie sposob podlewania. Drzewko stoi na stanowisku naslonecznonym. Ma okolo 160-170 cm, szczepione. Sadzone w tym roku.

Piotr
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaa, jeśli w tym roku, to może nie być grzyb.Może posadzony w gliniastej glebie i jak to powszechnie teraz się robi przykryty włókniną i zasypany kamieniem? Jak żółknie i usycha to wcale może nie być od suszy, ale wręcz odwrotnie.
puoyui
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zadnych włoknin ani kamieni. Nie cierpie tego. Lubie naturalnie wygladajace ogrody.
Co do gleby to do glebokosci okolo 50-60 cm lekka gleba prochnicza, a glebiej faktycznie gliniasta ziemia....

Obejrzalem drzewko dokladnie. Na iglach ani sladu żadnych zmian, kropek, nalotów itp. Co ciekawe tegoroczne przyrosty trzymaja sie poki co dobrze. Nie gupią igiełek.

Piotr
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli młode przyrosty wyglądają dobrze, to raczej nie będzie choroba grzybowa, ale fizjologia.Z gliny modrzew na ogół niewiele sobie robi, u mnie na takiej był wyjątkowo dorodny, jednak to było drzewko normalnego pokroju, sadzone od małego.Te szczepione na cięższej glebie, dopóki się nie ukorzenią mogą tak reagować, że zaczną zrzucać przedwcześnie igły na starszej części gałązek, w czasie upałów szczególnie.Jeżeli gleba zaskorupiona to spulchnij delikatnie wierzchnia warstwę i nie przesadzaj z podlewaniem.
Ola Em
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2013, o 10:09

Post »

Witam, przebrnęłam prze wątki o chorych modrzewiach, ale nie jestem pewna czy znalazłam odp.

Modrzewi jest 8 takich ok 4 letnich z czego jeden zewnętrzny ma jakiś problem. Żółkną mu igły od wierzchołka. Galasów niby nie ma, na świerku też nie no i kuleczek białych brak. Igły na młodych przyrostach są poskręcane o tak Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
No i teraz pytanie grzyb czy robal? Wiem, że mało informacji... ale to nie moje modrzewie, tylko brata i ja tego nie widziałam nawet:/. Jak będę wiedziała o co go dopytać, to dopytam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”