Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Też zainteresował mnie ten przepis. Tylko jak zdobyć "słodką fabrykę"?
(na Wedla mnie nie stać ).
Przepraszam, że żartuję z "literówki". Mnie też zdarza się je "popełniać"
(na Wedla mnie nie stać ).
Przepraszam, że żartuję z "literówki". Mnie też zdarza się je "popełniać"
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Keczup z cukinii wypróbuję, bo obrodziła jak nigdy.
Ja robiłam taką oto sałatkę- jak dla mnie rewelacyjna:
3 kg ogórków ( ze skórką, pokrojonych w plasterki)
4 papryki
4 średnie cebule
2 marchewki starte na tarce
zalewa:
4 szkl cukru
3 szkl. octu
1/3 szkl. soli
1 1/2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki przyprawy do grila
Ogórki zasolić i pozostawić na kilka godzin.Paprykę i cebulę pokroić cieniutko i wrzucić na gotującą się zalewę, dołożyć marchewkę .Gotować 5 min. i wrzucić odciśnięte ogórki. Gotować 10 min. gorącą sałatę włożyć do słoików i odwrócić je do gory dnem. Nie pasteryzowac.
Ja robiłam taką oto sałatkę- jak dla mnie rewelacyjna:
3 kg ogórków ( ze skórką, pokrojonych w plasterki)
4 papryki
4 średnie cebule
2 marchewki starte na tarce
zalewa:
4 szkl cukru
3 szkl. octu
1/3 szkl. soli
1 1/2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki przyprawy do grila
Ogórki zasolić i pozostawić na kilka godzin.Paprykę i cebulę pokroić cieniutko i wrzucić na gotującą się zalewę, dołożyć marchewkę .Gotować 5 min. i wrzucić odciśnięte ogórki. Gotować 10 min. gorącą sałatę włożyć do słoików i odwrócić je do gory dnem. Nie pasteryzowac.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 26 sty 2009, o 14:53
Nie mogę ogarnąć tabletu ,pisałam na szybkiego przed pracą ,i dlatego takie błędy wyszły .przepraszam.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
Jak myślisz Magnolio, czy cukinie da się zastąpić kabaczkiem bo takowy posiadam? Korci mnie Twój przepismagnolia15 pisze:Keczup z cukini .
1.5 kg cukini, 0.5kg cebuli. 2 szkl cukru .1szkl octu 10%. 1 lyzeczka ostrej papryki .1 łyzeczka fabryki słodkiej.i 1 pieprzu .250 g koncentratu pomidorowego 30%,, garść soli.
Cebulę pokroic w kostkę i zasypać solą wymieszac i odstąpić na kilka godzin. Soku nie wylewac , cukinie zetrzec na tarce wymieszac z cebulą i gotować 30 minut aż warzywa będą miękkie.następnie dodać pozostałe składniki i gotowac kolejne 15 minut. Całość zmiksowac , przelać do słoików i zapasteryzowac .
Smakuje rewelacyjnie .
- stokrotka-77
- 200p
- Od: 21 lut 2011, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
oj to i ja się piszę na ten ketchup
-
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Elu. Pierwszy raz robiłam ten keczup z cukinii i nie jestem pewna czy kabaczek się nadaje . Ale z cukinii jest przepyszny .moja rodzinka się nim zajada .
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2012, o 22:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Przeglądam ten wątek od jakiegoś czasu. Jestem szczęśliwą posiadaczką działki od dwóch lat, więc nie mam zbyt wielkiego doświadczenia - korzystam z Waszych doświadczeń, nie mam jeszcze swoich.
Dzisiaj zdarzyła mi się mała katastrofa - obłamała się wielka gałąź brzoskwini. W efekcie jestem posiadaczką skrzynki nie całkiem dojrzałych owoców. Czy coś mogę z nich zrobić? Szkoda je tak po prostu wyrzucić. Miał być dżemik albo połówki w syropie, a teraz co...
Przeglądam ten wątek od jakiegoś czasu. Jestem szczęśliwą posiadaczką działki od dwóch lat, więc nie mam zbyt wielkiego doświadczenia - korzystam z Waszych doświadczeń, nie mam jeszcze swoich.
Dzisiaj zdarzyła mi się mała katastrofa - obłamała się wielka gałąź brzoskwini. W efekcie jestem posiadaczką skrzynki nie całkiem dojrzałych owoców. Czy coś mogę z nich zrobić? Szkoda je tak po prostu wyrzucić. Miał być dżemik albo połówki w syropie, a teraz co...
Pozdrawiam, Joanna.
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z takich brzoskwiń również można zrobić dżem albo świetny mus -w zeszłym roku dostałam reklamówkę takich nieurodziwych nie do końca miękkich brzoskwiń i zrobiłam mus do małych słoików. Mus idealny do naleśników, deserów, lodów, bydyniu, kaszki na gęsto po prostu rewelacja i wystarczyło rozgotować ze sporą ilością cukru i gotowe.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Z trochę niedojrzałych brzoskwiń i moreli można też zrobić nalewkę.
Owoce wypestkować, pokroić na ćwiartki i zalać przestudzonym syropem z cukru z odrobiną imbiru, wanilii i dwoma-trzema goździkami. Ilość cukru zależna jest od słodkości owoców (albo jej braku). Takie coś się zamyka i odstawia na 24h, w jasnym miejscu, temperaturze pokojowej. Potem trzeba dolać spirytusu, minimum tyle ile jest już płynu, można więcej. To zostawia się na miesiąc w tym samym miejscu, dobrze jest co dzień, dwa trochę wstrząsnąć. Po miesiącu wyjmuje się owoc, nalewkę zlewa do butelek i odstawia na najlepiej pół roku w ciemniejsze miejsce.
Mój M mówi, że to babska nalewka, bo taka słaba.., ale trochę mocy ma i im dłużej się poczeka, tym jest lepsza!
Owoce wypestkować, pokroić na ćwiartki i zalać przestudzonym syropem z cukru z odrobiną imbiru, wanilii i dwoma-trzema goździkami. Ilość cukru zależna jest od słodkości owoców (albo jej braku). Takie coś się zamyka i odstawia na 24h, w jasnym miejscu, temperaturze pokojowej. Potem trzeba dolać spirytusu, minimum tyle ile jest już płynu, można więcej. To zostawia się na miesiąc w tym samym miejscu, dobrze jest co dzień, dwa trochę wstrząsnąć. Po miesiącu wyjmuje się owoc, nalewkę zlewa do butelek i odstawia na najlepiej pół roku w ciemniejsze miejsce.
Mój M mówi, że to babska nalewka, bo taka słaba.., ale trochę mocy ma i im dłużej się poczeka, tym jest lepsza!
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Muszę się pochwalić, to moje działkowe zbiory i włożone do słoika, czekające na zalewę miodową:
-1 litr wody
-150 gr octu 10 proc.
-2 płaskie łyżki soli
-3 łyżki miodu naturalnego
-1 płaska łyżka cukru
- przyprawy: liść laurowy, ziele ang., gorczyca, korzeń i liść chrzanu, czosnek, cebula, marchew papryka.
Uploaded with ImageShack.us
-1 litr wody
-150 gr octu 10 proc.
-2 płaskie łyżki soli
-3 łyżki miodu naturalnego
-1 płaska łyżka cukru
- przyprawy: liść laurowy, ziele ang., gorczyca, korzeń i liść chrzanu, czosnek, cebula, marchew papryka.
Uploaded with ImageShack.us
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Czy do tego keczupu z cukini,to cukinię należy obrać czy może być ze skórką?
-
Cukinie mają być obrane .
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
- ancyk33
- 200p
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
Witajcie moje kochaniutkie Szukam przepisu na sliwki (nie marmolada i nie w occie )to juz zrobione ale sliwek jeszcze zostalo szkoda by sie zmarnowaly i jeszcze co by tu zrobic z kabaczkiem moze ktoras ma sprawdzone i smaczne przepisy .Pozdrawiam i czekam