Kawon ( arbuz ) - część 4
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
Witam, co wy na to, będzie coś z mojego arbuzika. Mam bardzo dużo małych owocków, ale większość po paru dniach robi się czarna i gnije ;(
Oto Rosario na dzień dzisiejszy :
Oto Rosario na dzień dzisiejszy :
- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przy dobrych warunkach spokojnie dojrzeje. Mi parę dni temu też się zawiązał taki arbuzik, a dzisiaj już ma 17 cm w obwodzie, ogólnie rośnie jak szalony.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zawiązek wygląda na zdrowy. Jeśli masz na agro to nie powinno mu się nic złego stać.
Miałem podobny przypadek z moimi, które leżały bezpośrednio na ziemi i robiły sie brunatnoczarne, bo po ostatnich ulewach nie zauważyłem nowych zawiązek i nie podłożyłem dachówek..
I z 5 owocków w plecy.. Na szczeście nowe rosną jak szalone
Powodzenia
Miałem podobny przypadek z moimi, które leżały bezpośrednio na ziemi i robiły sie brunatnoczarne, bo po ostatnich ulewach nie zauważyłem nowych zawiązek i nie podłożyłem dachówek..
I z 5 owocków w plecy.. Na szczeście nowe rosną jak szalone
Powodzenia
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mam nadzieję ze może coś z niego będzie
Po dwóch dniach wygląda już tak :
Po dwóch dniach wygląda już tak :
teraz zapowiadają falę upałów znacznie dłuższą od tej ostatniej, nawet trwającą do dwóch tygodni, więc arbuzy powinny się udać jak nigdy
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wrocław to ma wyjątkowo szczęście w tym roku do upałów. Teraz tez już macie upały od paru dni a wschód PL sobie poczeka jeszcze
Skonsumowałem dzisiaj pierwszego arbuza był to janosik o wadze 3.5kg. Żółciutki, słodziutki, mniam
Pozdrawiam Radek
Jak poznałeś że już dobry? Ogonek przysychał już?
Przy ściskaniu wydawał taki pusty trzask ogonek jeszcze nie usechł, ale był bardzo kruchy i się łatwo odłamał.
Pozdrawiam Radek
Ja się nie spieszę. Przy opukiwaniu dźwięk jest wprawdzie taki sam jak tych dostępnych obecnie w sklepach.Batman pisze:Przy ściskaniu wydawał taki pusty trzask ogonek jeszcze nie usechł, ale był bardzo kruchy i się łatwo odłamał.
Jednak wolę mieć jak najbardziej dojrzałe.
Czekanie zaś na uschnięcie ogonka to chyba tak samo jakby czekać na zaschnięcie ogonka w pomidorze lub ogórku.
Opukiwanie to moim zdaniem chybiony pomysł, bo odgłosy mogą mylić. Poprzez ściskanie da się usłyszeć ten charakterystyczny dla dojrzałego arbuza "trzask", przy ściskaniu niedojrzałego słychać jakby syczenie. W poprzednim sezonie ostatnie arbuzy zbierałem właśnie po zaschnięciu ogonka, były jak miód, ale nie dało się ich długo przechowywać.
Pozdrawiam Radek
Zerwałem dzisiaj kolejnego janosika 3,75kg i był przejrzały Niespodziwałem się że ta odmiana jest tak wczesna!
Pozdrawiam Radek