Papryczka chili-jak pielęgnować
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2013, o 15:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Super papryczki. Konsumował już ktoś dobrze wyhodowane? Ciekawi mnie moc lubię je dodawać do pizzy i do oliwy!
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Heyedysqa pisze:A kiedy zbierać papryki (wszystkie nasiona z akcji): cayenne (nie wiem czy jest zielona czy czerwona a jest jest sporo na krzaku), mam tez cyklon i ponidorowa.
Tournesol, te papryczki Marbles maja taką nazwę handlową? Szukałam ich nasion i nie znalazłam nigdzie
http://kokopelli-semences.fr/boutique/piment?page=6
http://semences-partage.net/viewtopic.php?p=314352
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Mój tata myśląc ,że yellow cayene to słodka papryka po jednym gryzie dość mocno dał słownie upust emocjom... nie będę przytaczać bo cenzura obowiązuje
Dzisiaj robiłam Peperoncino Picante z akcji nadziewane fetą - pyszne , pikantne ale na tyle,że wszystko było idealnie połączone i ostrość papryki i słona feta.
Zerwałam dzisiaj pierwszego Bhuta (?)... moc jest ... do tej pory po zaledwie kęsie mam poparzone usta...
Dzisiaj robiłam Peperoncino Picante z akcji nadziewane fetą - pyszne , pikantne ale na tyle,że wszystko było idealnie połączone i ostrość papryki i słona feta.
Zerwałam dzisiaj pierwszego Bhuta (?)... moc jest ... do tej pory po zaledwie kęsie mam poparzone usta...
-
- 50p
- Od: 24 mar 2013, o 17:54
Witam
Wróciłem właśnie z urlopu i po 10 dniach ogromne zmiany w mojej plantacji. Mam paprykę Jalapeno Purple, które miałem trzymać do momentu jak będzie fioletowe z odcieniem czerwonego (takie zerwałem i zjadłem przed wyjazdem) wracam a tu owoce mają inny ciemny kolor czerwony nie wiem czy to purpurowy. Niestety nie czuć ostrości smaku oto widok:
Kolejna ciekawostka to papryka Chili Caloro która miała być koloru kości słoniowej, bardzo pyszna troszku ostra, po powrocie niektóre papryczki zaczęły być czerwonawe. czy to normalne ?
Kolejny ciekawy przypadek to grecka papryka z lidla, która normalnie jest zielono-żółta a tu jedna papryka zaczęła nabierać koloru brązowawego
Ciekawe czy gość sprzedający mi na al.. nasiona nabił mnie w butelkę czy to tak powinno być?
Wróciłem właśnie z urlopu i po 10 dniach ogromne zmiany w mojej plantacji. Mam paprykę Jalapeno Purple, które miałem trzymać do momentu jak będzie fioletowe z odcieniem czerwonego (takie zerwałem i zjadłem przed wyjazdem) wracam a tu owoce mają inny ciemny kolor czerwony nie wiem czy to purpurowy. Niestety nie czuć ostrości smaku oto widok:
Kolejna ciekawostka to papryka Chili Caloro która miała być koloru kości słoniowej, bardzo pyszna troszku ostra, po powrocie niektóre papryczki zaczęły być czerwonawe. czy to normalne ?
Kolejny ciekawy przypadek to grecka papryka z lidla, która normalnie jest zielono-żółta a tu jedna papryka zaczęła nabierać koloru brązowawego
Ciekawe czy gość sprzedający mi na al.. nasiona nabił mnie w butelkę czy to tak powinno być?
- SandraABC
- 1000p
Raczej wszystko jest ok ... tak mi się zdaje - poszczególne papryki zbiera się w różnym stopniu dojrzałości np. Jalapeno najlepsze są jak nie dojrzeją i są jeszcze zielone ( w twoim przypadku fioletowe) , później im bardziej czerwone tym mniej ostre.
U mnie w ubiegłym roku było tak z ozdobnymi nn-kami - póki były fioletowe były pyszne i lekko pikantne, jak zrobiły się czerwone to smakowały jak zwykła papryka.
U mnie w ubiegłym roku było tak z ozdobnymi nn-kami - póki były fioletowe były pyszne i lekko pikantne, jak zrobiły się czerwone to smakowały jak zwykła papryka.
-
- 50p
- Od: 24 mar 2013, o 17:54
Dzięki Sandra
4 odmiany papryczek CHILI <---- POMOCY !!!
Witam mam taki problem z moimi krzaczkami , hoduje je hobbistycznie w domu na parapecie niestety nie mam dużo słońca ....
są to 3 odmiany
- zółta doniczka ( cayenne z marketu tzw chili )
- biała donnica Trinidad Scorpion Butch
- 3 x Bhut jolokia RED
- 3x pasilla bajio mot peper
Pytanie
w plastikowych pojemnikach po wodzie mam małe krzaczki i b.dużo liści czy je obrywać ?
cayanne ma maly krzaczek i juz kwitnie ale paczki odpadają
Trinidad Scorpion Butch narazi dobrze rośnie(oceńcie) choć miała więcej pączków ale odpadły jak wyjechalem na 3 dni i nie podlane były
są to 3 odmiany
- zółta doniczka ( cayenne z marketu tzw chili )
- biała donnica Trinidad Scorpion Butch
- 3 x Bhut jolokia RED
- 3x pasilla bajio mot peper
Pytanie
w plastikowych pojemnikach po wodzie mam małe krzaczki i b.dużo liści czy je obrywać ?
cayanne ma maly krzaczek i juz kwitnie ale paczki odpadają
Trinidad Scorpion Butch narazi dobrze rośnie(oceńcie) choć miała więcej pączków ale odpadły jak wyjechalem na 3 dni i nie podlane były
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Witajcie, nasiona papryczek chili dostałem z Ekwadoru, miały być małe i czerwone.
Chyba coś poszło nie tak ;D, czy to może być wina dobrego nawożenia lub szklarni i warunków w niej?
Papryki porosły ogromne jak ręka i żółte, nie sądzę aby miały zamiar zmienić kolor, chociaż ostre strasznie.
W ogóle co można zrobić z taką ilością papryki? zasuszyć, jakoś zamarynować?
Chyba coś poszło nie tak ;D, czy to może być wina dobrego nawożenia lub szklarni i warunków w niej?
Papryki porosły ogromne jak ręka i żółte, nie sądzę aby miały zamiar zmienić kolor, chociaż ostre strasznie.
W ogóle co można zrobić z taką ilością papryki? zasuszyć, jakoś zamarynować?
- SandraABC
- 1000p
Maciekchn - możesz obrywać systematycznie po kilka największych liści z krzaka , ja u swoich usuwałam na początku wszystkie największe od dołu do rozwidlenia - dzięki temu ładnie zaczęły się krzaczyć, bo słońce docierało do całej rośliny.
Co do opadania pączków - może być to spowodowane braiem wody lub brakiem pożywienia w ziemi. Radziłabym też póki słońce grzeje co jakiś czas wystawiać je na dwór ( po wcześniejszym zahartowaniu oczywiście) - u mnie w gruncie Bhut bardzo dobrze sobie radzi i cały czas owocuje.
Russski - niektóre papryki z tych które częściej używam w kuchni (cayenne,jalapeno) mrożę w całości i później odkrawam ile potrzebuję, resztę suszę w suszarce i kruszę. Część przeważnie też idzie do wędzenia i później po dosuszeniu też jest kruszone... smak niezapomniany i można używać przez cały rok.
P.S
Jedną jakąś testową z tych żółtych zostawiłabymna krzaku,żeby zobaczyć czy się wybarwi. W ubiegłym roku miałam fioletowe papryki ,które cały sezon takie były, a dopiero po przeniesieniu do domu w ciemniejsze miejsce wybarwiły się na czerwono
Co do opadania pączków - może być to spowodowane braiem wody lub brakiem pożywienia w ziemi. Radziłabym też póki słońce grzeje co jakiś czas wystawiać je na dwór ( po wcześniejszym zahartowaniu oczywiście) - u mnie w gruncie Bhut bardzo dobrze sobie radzi i cały czas owocuje.
Russski - niektóre papryki z tych które częściej używam w kuchni (cayenne,jalapeno) mrożę w całości i później odkrawam ile potrzebuję, resztę suszę w suszarce i kruszę. Część przeważnie też idzie do wędzenia i później po dosuszeniu też jest kruszone... smak niezapomniany i można używać przez cały rok.
P.S
Jedną jakąś testową z tych żółtych zostawiłabymna krzaku,żeby zobaczyć czy się wybarwi. W ubiegłym roku miałam fioletowe papryki ,które cały sezon takie były, a dopiero po przeniesieniu do domu w ciemniejsze miejsce wybarwiły się na czerwono
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeżeli macie za dużo ostrej papryki można zrobić domowe Tabasco.Pokrojone na mniejsze kawałki papryczki razem z pestkami układam dość ściśle w słoju ,dodaję kilka ząbków czosnku trochę soli i zalewam octem winnym.Po ok.2 miesiącach zaczyna się fermentacja i trwa ok.miesiąca w zależności od temp.Potem przecieram przez drobne sitko i do butelek.Smacznego.
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Moje papryczki stoją na słońcu, dokarmiam je Florovitem dolistnie lub podczas podlewania,niczego im nie brakuje, owocują, ale mają żółtawe liście... Dlaczego?
Pozdrawiam - BabajAGA
Poszłam do foliaka zrobić zdjęcia papryk ale komary mnie pogoniły , zanim zebrałam nogi za pas udało mi się uwiecznić świński ogonek , który jest wyjątkowo plenną odmianą , to co na krzaku to połowa , tyle samo już zjedzone no i bhut jolokia , ta też szaleje i już się zastanawiam co ja z niej zrobię bo na krzaku dużo ponad 30 sztuk . Te swoje wyhodowane są bardziej zjadliwe niż kupcze , znajomy przeklął nas na wszystkie strony świata jak już udało mu się dojść do siebie po zjedzeniu nawet nie wiem której