Zebrałam się w końcu do założenia tematu o mnie i mojej kolczastej pasji. Forum odwiedzam już od dawna... ale zazwyczaj szukając pomocnych informacji, tylko czytam , nie udzielam się.....
Postanowiłam się ujawnić, żeby móc pochwalić moimi dziećmi ;), ale przede wszystkim liczę na komentarze i spostrzeżenia, które pomogą mi lepiej zadbać o moje roślinki.
Przyznam się, iż z kaktusami się wychowałam, miałam 6 lat kiedy zafascynowała mnie kolekcja kaktusów mojej ciotki. I tego samego dnia przyniosłam do domu na rączce pierwsze moje "szczepki". Od tej pory minęło trochę ponad 20 lat a o zgrozo moja pasja nie zmalała, zmieniła się wręcz w chorobliwe uwielbienie roślin i chęć posiadania ich jak najwięcej. Niestety ciężko mi zapewnić dobre warunki dla tych roślin które już mam. Zdaję sobie sprawę z tego, że moja kaktusy nie mają odpowiedniego zimowania, ale staram się jak mogę zrobić wszystko żeby dotrwały w jak najlepszej kondycji do tego momentu kiedy będę mogła im to zapewnić!
A teraz trochę o tym co i jak. Większość moich kaktusów lato spędza pod gołym niebem

1.Mammillaria hahniana ssp.woodsii (kwitnie mi od wielu lat, wiosną, latem, a nawet jesienią)

2.Mammillaria marksiana

3.Mammillaria bomycina (też uparcie nie kwitnie)

4.Eriocactus leninghausii ( jedyne czego sie doczekałam z jego strony to 2 "młodych" )

5.Mammillaria wildii ( często kwitnie - ale nie w tym roku, obraziła się czy co...)

6.Cereus peruvianus monstrose

7.Coryphantha andreae ( mam ją 4 lata, drugi sezon kwitnie i rozkręca się, bo w tym roku już 2 razy! )

8.Echinopsis eyriesii ( od 3 lat kwitnie i cieszy moje oko najbardziej )

9.Notocactus mammulosus

10.Mammillaria ( przygnitek uratowany z dolnej półki w markecie, po 3 latach pierwszy raz nieśmiało zakwitł tej wiosny ale niestety nie mam fotki )

11.Gymnocalicium baldianum ( jeden z młodszych w kolekcji zalewdie 2 rok u mnie )

12. Mammillaria baumii

13. Mammillaria prolifera

14.Mammillaria carmenae

15.Trichocereus schickendantzii ( jeden z tych pierwszych w zielonej donicy MATKA rodziny

16. Podobna do Mammillaria wildii ( znajduch śmietniskowiec przywlokłam do domu w listopadzie, od wiosny kwitnie jak głupi )

17.Rebutia pulvinosa

18.Notocactus scopa

19. żywy kamień. ( miałam daawno temu jeden ale jakoś szybko go wykończyłam :/ )

20.Notocactus (Eriocactus) magnificus

21.Espostoa lanata

22.Niezidentyfikowany

23.Pilosocereus azureus ( dostał jakiś niepokojących plam, i kolce z czubka ma jakieś słabe i wypadające, nie wiem czy to uraz mechaniczny czy jakieś choróbsko się go czepiło? Po za tym chciałam go rozsadzić, bo mam wrażenie że zycie w takiej konkurencji nie wychodzi tym kaktusom na dobre...)

24.Mammillaria gracilis var. pulchella

25.Sedum ( szczepię co 2 /3 lata od nowa bo strasznie mi marnieje zimą.... wyciąga się i traci "listki" wiem że to brak zimowania

kiedyś:

teraz:

26.Echinocactus grusonii ( strasznie wrażliwy! w upalne dni dostaje białych plam , które zazwyczaj schodzą po 2 dniach ( cieniowania ) i trochę się marszczy,
przestawiłam na wschodnia stronę z opuncjami )

A teraz moje opuncje i podobne
27.Opuncja (ale jaka ?)

28.Opuncja (ale jaka?) nie pokoi mnie że nowe pędy nawet tego roczne nie mają kolców... pierwsze tego rodzaju jakie miałam, rosły zwielkimi mocnymi kolcami a te tracą je szybko albo wyrastają w ogole bez! Czy to może być jakaś choroba? czy złe warunki może

29.Austrocylindropuntia A.vestita( przez 2 lata tylko marniało i marniało, aż w końcu całkiem bez korzeni zgnite i brzydkie przesadziłam i wywalilam na ostre słońce w końcu ruszyły, ale nadal jeszcze nie w formie)

30. Austrocylindropuntia, A.vestita

31.Austrocylindropuntia subulata forma monstruosa.

32.Opuncja subulata( dostały jakiś dziwnych plamek w tym roku, na listkach)

33.Opuncja, tylko jaka?

34.Pachypodium lamerei

35. Opuntia vulgaris .Moje najstarsze opuncje -to znaczy ich potomkowie

ich forma też mnie martwi , kiedyś były ciemno zielone i miały mocne kolce, teraz też je tracą i maja takie czarne plamki w miejscu kolca.. no i jakieś inne zmiany plamiaste )

36.Opuntia microdasys

37.Euphorbia trigona. ( staruszka i nieliczne z jej licznego potomstwa )

Na dziś kończę, nie mam już siły wstawić reszty fotek ;) Mam jeszcze trochę innych sukulentów, jak aloesy, agawy itp. Postaram się wstawić zdjęcia jutro.
Pozdrowienia i podziękowania dla : piasek pustyni, za zmobilizowanie mnie do założenia tego wątku.