Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.10
Na przyszłość zastanów się nad stosowaniem zakwasu z metalaksylem i cymoksanilem w odwodzie. Moje pomidorki żyją na zakwasie i maja się nieźle zważywszy te pogromy jakie przeszły.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
może mi ktoś wytłumaczyć, czy stosować teraz Revus, w ulotce taka informacja "Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, zgodnie z sygnalizacją oraz interwencyjnie lub po wystąpieniu pierwszych objawów choroby w danym rejonie, nie wcześniej niż od fazy BBCH 12 (rozwinięty drugi liść właściwy na pędzie głównym) i nie później niż do fazy BBCH 49 (początek rozwoju kwiatostanów)" - czy to się tyczy pierwszego oprysku? Przecież potrzeba pierwszego oprysku może być jak już będą kwiatostany?
pozdrawiam
Iwona
Iwona
Gdyby Revus był jedynym środkiem na ZZ, to pytanie miałoby sens. Nie widzę powodów rozczulania się nad tym środkiem skoro istnieją inne, bez takich ograniczeń .
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
forumowicz ja dziś znalazłam u siebie pierwsze ślady zarazy, mam tylko Revus i zamierzam za godzinę nim pryskac. Mam nadzieję że pomoże.
Pomoże, pomoże. U mnie zatrzymał, może ze dwie trzy plamy się pojawiły bezpośrednio po oprysku. Na razie spokój od 26 lipca.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pomidory nie wybarwiają się koło szypółki - problem brak potasu
Opryskałem dziś pomidory MS + florowit na 5 litrów wziołem ok 1,5 ml (w strzykawke wsypałem) MS + 10 ml florowitu - czy nie zrobiłem może za mocne?
forumowicz ile dni lub godzin wchłania się potas - nie mogę znależć tabelki
Opryskałem dziś pomidory MS + florowit na 5 litrów wziołem ok 1,5 ml (w strzykawke wsypałem) MS + 10 ml florowitu - czy nie zrobiłem może za mocne?
forumowicz ile dni lub godzin wchłania się potas - nie mogę znależć tabelki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marcinek, to Ci nic nie da w takim upale, a wyobraź sobie ile dałeś tego potasu, jeśli pomidor potrzebuje kilka procent ( w suchej masie), na wyprodukowanie owoców potrzeba go w dekagramach na roślinę. Jedynie prawidłowe nawożenie doglebowe coś da, a wina niewybarwiania u Ciebie prawdopodobnie jest za wysoka temperatura.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
forumowicz
W przyszłym roku na pewno będę chciała wypróbować metodę z zakwasem, ale na razie wiem tylko,że jest jakiś zakwas, ktoś go gdzieś stosuje i ma dobre rezultaty Dużo nauki przede mną.
Na samą myśl, że ładuję w swoje pomidory metalaksyl , cymoksanil i inne cuda robi mi się nieswojo...
W przyszłym roku na pewno będę chciała wypróbować metodę z zakwasem, ale na razie wiem tylko,że jest jakiś zakwas, ktoś go gdzieś stosuje i ma dobre rezultaty Dużo nauki przede mną.
Na samą myśl, że ładuję w swoje pomidory metalaksyl , cymoksanil i inne cuda robi mi się nieswojo...
Pozdrawiam
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Na samej górze jest tabelka odnośnie nawozów.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p3060808
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p3060808
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Uzyłem wczoraj Dolomitu z magnezem..rozsypałem,zruszyłem ziemie i następniePelasia pisze:Myślę ,że magnezu
podlałem tyle aby można było podlać Biohumusem jutro.
..czy taki zabieg wystarczy
Ordo et pax
Chciałbym zapytać, czy dwa tygodnie upału i suszy w regionie mogły na tyle zachamować rozwój zarazy ziemniaka, że nie będzie ona już w tym roku bardzo groźna. Planowałem w połowie sierpnia ostatni oprysk i nie do końca wiem, co robić. Oczywiście dużo zależy od pogody, ale jeśli ZZ ginie w temperaturze powyżej 25 stopni, to może większość jej ognisk została zniszczona i nie ma co pylić? Chociaż PIORIN twierdzi, że pyli, ale widziałem na ziemniakach ZZ, kiedy twierdzili, że nie pyli.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Efekt, jeśli będzie, to w przyszłym roku . Dawanie magnezu do gleby w sytuacji, gdy nie może on być z gleby pobrany, to jest psu na budę. Tym bardziej w formie węglanu.Spontan pisze:Uzyłem wczoraj Dolomitu z magnezem..rozsypałem,zruszyłem ziemie i następniePelasia pisze:Myślę ,że magnezu
podlałem tyle aby można było podlać Biohumusem jutro.
..czy taki zabieg wystarczy
Proponuję na przyszłość kontrolować nawożenie potasem i azotem amonowym
PaulaPola pisze:forumowicz ja dziś znalazłam u siebie pierwsze ślady zarazy, mam tylko Revus i zamierzam za godzinę nim pryskac. Mam nadzieję że pomoże.
O ile dobrze pamiętam w ubiegłym roku też Cię ZZ zaskoczyła. Widać nie wyciągnęłaś żadnych wniosków.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
W tamtym roku środka nie miałam żadnego, w tym były w zapasie 3, został tylko Revus. Objawy były na razie tylko na 3 krzakach.