Berberys - dyskusja i komentarze do bazy
Re: Berberys - dyskusja i komentarze do bazy
Tak o niego chodzi Ania po prostu u niektórych rośliny rosną ponad schematem u mnie dopiero się wziął po przycięciu dość radykalnym.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 100p
- Od: 27 maja 2012, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie Mama obdarowała mnie w tamtym roku berberysem ale nie pamięta odmiany.Mam do was prośbę, czy mógłby mi ktoś go rozpoznać . We wrześniu chcę zrobić małą aranżacje ogrodu ale nie wiem gdzie tego berberysa wsadzić, ponieważ nie wiem jak duży urośnie.Jeszcze jedna prośba do was otóż poszukuję małego czerwonego lub bordowego berberysa na obwódki czy mogli byście mi coś polecić.Z góry serdeczne dzięki
Pozdrawiam Jolka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 lip 2013, o 08:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Prawdopodobnie Berberis thunbergii 'Red Chief'. Ale rośnie chyba w trochę zacienionym miejscu?
- Ivona44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
Joladzola polecam Bagatelle i Admiration - obydwa piękne.
Pozdrawiam, Iwona.
-
- 100p
- Od: 27 maja 2012, o 19:21
Witam Ten berberys rośnie od południa ale słońce ma od 11 do wieczora więc wydawało mi się że powinien być bardziej czerwony ( tak dla laika)i dlatego obstawiałam na Red Jawel
Dzięki Ivona trochę poszperałam w necie i znalazłam te dwie odmiany i jeszcze Autopurpurea Nana . Więc wybiorę się do szkółki i zobaczę na żywo jak wyglądają.
Dzięki Ivona trochę poszperałam w necie i znalazłam te dwie odmiany i jeszcze Autopurpurea Nana . Więc wybiorę się do szkółki i zobaczę na żywo jak wyglądają.
Pozdrawiam Jolka
Witam.
Mam możliwość zebrania nasion z BERBERYS THUNBERGA 'ATROPURPUREA' i w związku z tym chciałbym parę (około 20) krzaczków wyhodować. Czy mógłby ktoś doświadczony opisać kiedy należy zbierać takie nasiona (owoce) z krzaka, jak je przygotować i w jaki sposób je siać, w jakiej ziemi oraz o jakiej porze roku? Czy w ogóle sens ma takie rozmnażanie?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Mam możliwość zebrania nasion z BERBERYS THUNBERGA 'ATROPURPUREA' i w związku z tym chciałbym parę (około 20) krzaczków wyhodować. Czy mógłby ktoś doświadczony opisać kiedy należy zbierać takie nasiona (owoce) z krzaka, jak je przygotować i w jaki sposób je siać, w jakiej ziemi oraz o jakiej porze roku? Czy w ogóle sens ma takie rozmnażanie?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Dość ryzykowny sposób rozmnażania. Siewki zawsze będą inne niż roślina mateczna więc nie polecam siewu lecz sadzonkowanie. Sadzonkuje się podobnie jak tuje i w podobnych warunkach więc zapraszam tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=43451baxik8 pisze:Witam.
malo nasion wschodzi próbowąłam
i nie zawsze siewka wygląda jak roślina matczyna
i nie zawsze siewka wygląda jak roślina matczyna
- Pani Szlązkiewicz
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Kontakt:
Berberys Thunberga 'Atropurpurea' rozmanżany jest tylko i wyłącznie z nasion w produkcji szkółkarskiej, 80% siewek powtarza czerwoną barwę liści. Nasiona zbiera się jesienią, usuwa się owocnie ( można blenderem, dodajesz wody + nasiona i blender je oddzieli, nasiona wypłyną na wierzch). Nasiona należy wyłowić i wysuszyć. Niektórzy nasiona stratyfikują 3 miesiące, inni nie, w obu przypadkach wschodzą
Wysiew wiosną
Wysiew wiosną
Nic podobnego... Berberys "Atropurpunea" jak i inne berberysy są rozmnażane w szkółkach wegetatywnie.
- Pani Szlązkiewicz
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Kontakt:
Do rozmnażania roślin wybiera się najtańszą metodę. W przypadku berberysu Thunberga 'Atropurpurea' dlatego stosuje się wysiew nasion, bo na etapie pierwszych liści właściwych można dokonać selekcji (usuwa się siewki zielone). Z nasion rozmnaża się wszystkie GATUNKI berberys?w! Być może pomyliłeś 'Atropurpurea' z 'Atropurpura Nana' którą rzeczywiście rozmnaża się przez sadzonki jak pozostałe ODMIANY . Rozmnażanie tej pierwszej z sadzonek jest błędem w sztuce szkółkarskiej.
Nie będę dyskutował, ale z wiadomości od pana mgr inż. Michała Boj... absolwenta wydziału Leśnictwa na SGGW w Warszawie, doświadczonego w wieloletniej pracy przy rozmnażaniu krzewów... wiem, że w szkółkarstwie rozmnaża się po przez sadzonki... prawie wszystko prócz np. świerków, które bardzo trudno ukorzeniają się, dlatego stosuję się dwie formy rozmnożenia tych roślin albo przez siew lub szczepienie. Na szczęście berberysy wszystkie rozmnaża się z sadzonek. Oczywiście można poeksperymentować z siewem, ale jest to uciążliwa forma produkcji, dlatego odchodzi się od tego i omija szerokim łukiem.