Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Melduję wykonanie keczupu,w mojej wersji z bazylia i czosnkiem,mężulek się oblizywał dzięki za przepis
- bel_a_6a
- 100p
- Posty: 111
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Goja czy do twojej wersji była dodawana papryka ?
Bożena
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
papryka by la ,ale tylko w proszku ,teraz czekam az cukinia będzie większa,ja robilam z takiej mlodziutkiej,a doczytalam,że taka duża jest lepsza,bo ma mniej wody i keczup wychodzi gęściejszy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Witajcie. Bardzo fajny wątek! Czy sądzicie, że zamiast z cukinii keczup może być z kabaczka? /sadziłam cukinię wyrosły kabaczki/
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 30
- Od: 30 lip 2012, o 22:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki za rady. Brzoskwinie ślicznie się rozgotowały i dżem rzeczywiście smaczny. Tylko niewiedzieć czemu jedna porcja straciła kolor - jest bardziej brunatna niż brzoskwiniowa.
Pozdrawiam, Joanna.
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
ketchup rewelacyjny ale kolejnym razem dodam mniej octu.
A oto przepis na rewelacyjną salsę meksykańską - do mięs wędlin, kanapek, domowych hamburgerów (najlepszych )
1kg papryki czerwonej
1 szt. zielonej papryki
2 cukinie (ja dałam ok 50cm/szt)
1/2 kg cebuli (może być mieszana z czerwoną)
3 łyżki soli
1 szkl octu
3 szkl. cukru
1/2 l. koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka curry
sól, pieprz
Warzywa myjemy, obieramy i oczyszczamy z nasion. Kroimy w kostkę, oprószamy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 12godz/ noc.
Odlewamy sok z warzyw. Gotujemy ocet, cukier gdy się rozpuści dodajemy warzywa i gotujemy na małym ogniu 20 min. następnie dodajemy przecier i przyprawy. Gotujemy 10 min po tym czasie napełniamy słoiki, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
REWELACJA!!!! POLECAM!! Zdrowe i nawet dzieciom smakuje -można tym przemycić warzywa do diety dziecka.
A oto przepis na rewelacyjną salsę meksykańską - do mięs wędlin, kanapek, domowych hamburgerów (najlepszych )
1kg papryki czerwonej
1 szt. zielonej papryki
2 cukinie (ja dałam ok 50cm/szt)
1/2 kg cebuli (może być mieszana z czerwoną)
3 łyżki soli
1 szkl octu
3 szkl. cukru
1/2 l. koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka curry
sól, pieprz
Warzywa myjemy, obieramy i oczyszczamy z nasion. Kroimy w kostkę, oprószamy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 12godz/ noc.
Odlewamy sok z warzyw. Gotujemy ocet, cukier gdy się rozpuści dodajemy warzywa i gotujemy na małym ogniu 20 min. następnie dodajemy przecier i przyprawy. Gotujemy 10 min po tym czasie napełniamy słoiki, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
REWELACJA!!!! POLECAM!! Zdrowe i nawet dzieciom smakuje -można tym przemycić warzywa do diety dziecka.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Jaka cukinia?Czy jeszcze zielona czy już taka typu gigant ?magnolia15 pisze:Keczup z cukini .
1.5 kg cukini,
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja cukinię dałam taką ok 50cm. obraną i wydrążoną
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Sałatka z cukinii i buraków.
1 kg cukinii
1 kg buraków
0,5 kg cebuli
Zalewa:
1 szkl cukru
1 szkl octu 10%
1 szkl oleju
sól i pieprz do smaku
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, cebule również, posolić i pozostawić na 2 godziny. Buraki ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Odlać sok z cukinii, dodać buraki, przyprawy i zalać zalewą, przełożyć do słoików, pasteryzować.
1 kg cukinii
1 kg buraków
0,5 kg cebuli
Zalewa:
1 szkl cukru
1 szkl octu 10%
1 szkl oleju
sól i pieprz do smaku
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, cebule również, posolić i pozostawić na 2 godziny. Buraki ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Odlać sok z cukinii, dodać buraki, przyprawy i zalać zalewą, przełożyć do słoików, pasteryzować.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Robię taką sałatkę, z tą różnicą, że buraki i cukinię ścieram na grubej tarce. Uwielbiamy ją wszyscy. Niestety w tym roku szału nie będzie, bo buraki z majowego siewu mam bardzo kiepskie. Chyba,że dorosną te posiane 3 tygodnie temu.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 993
- Od: 26 sty 2009, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: biesal.warmia i mazury
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja zbieram cukinie na bieżącą,nie lubie zbyt przerosnietej .
A co do salsy meksykanskiej to szczerze polecam,właśnie ja robię jest pyszna .
A co do salsy meksykanskiej to szczerze polecam,właśnie ja robię jest pyszna .
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zebrałam dość sporo smacznych, dojrzałych śliwek. Chcę zrobić z nich dżem, nie powidła tylko dżem właśnie. Jadłam kiedyś dżem ze śliwek z rumem i zachwycił mnie jego smak. Czy ktoś z Was ma może jakiś przepis, bo nie chciałabym eksperymentować.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
To znowu ja. Z powodu braku odpowiedzi zaryzykowałam amatorszczyznę.
Udało się i polecam ten przepis wszystkim szukającym niebanalnych smaków. Wczoraj jak rodzinka dorwała się do słoiczka to resztę słoików musiałam czym prędzej ukryć w piwnicy.
DŻEM ŚLIWKOWY Z RUMEM:
2 kg śliwek
1 kg cukru
2 konfitur fix
1/4 l ciemnego rumu.
Śliwki rozdrobnić wg uznania, dodać cukier i konfitur fix, smażyć wg przepisu. zdjąć z ognia I CHWILKĘ ODCZEKAĆ przed wlaniem rumu BO WYKIPI. Po wlaniu rumu zamieszać i rozlać do słoików. Można pasteryzować.
Polecam Beata
Udało się i polecam ten przepis wszystkim szukającym niebanalnych smaków. Wczoraj jak rodzinka dorwała się do słoiczka to resztę słoików musiałam czym prędzej ukryć w piwnicy.
DŻEM ŚLIWKOWY Z RUMEM:
2 kg śliwek
1 kg cukru
2 konfitur fix
1/4 l ciemnego rumu.
Śliwki rozdrobnić wg uznania, dodać cukier i konfitur fix, smażyć wg przepisu. zdjąć z ognia I CHWILKĘ ODCZEKAĆ przed wlaniem rumu BO WYKIPI. Po wlaniu rumu zamieszać i rozlać do słoików. Można pasteryzować.
Polecam Beata
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa