Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Melduję wykonanie keczupu,w mojej wersji z bazylia i czosnkiem,mężulek się oblizywał dzięki za przepis
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Goja czy do twojej wersji była dodawana papryka ?
Bożena
papryka by la ,ale tylko w proszku ,teraz czekam az cukinia będzie większa,ja robilam z takiej mlodziutkiej,a doczytalam,że taka duża jest lepsza,bo ma mniej wody i keczup wychodzi gęściejszy
Witajcie. Bardzo fajny wątek! Czy sądzicie, że zamiast z cukinii keczup może być z kabaczka? /sadziłam cukinię wyrosły kabaczki/
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 lip 2012, o 22:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za rady. Brzoskwinie ślicznie się rozgotowały i dżem rzeczywiście smaczny. Tylko niewiedzieć czemu jedna porcja straciła kolor - jest bardziej brunatna niż brzoskwiniowa.
Pozdrawiam, Joanna.
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ketchup rewelacyjny ale kolejnym razem dodam mniej octu.
A oto przepis na rewelacyjną salsę meksykańską - do mięs wędlin, kanapek, domowych hamburgerów (najlepszych )
1kg papryki czerwonej
1 szt. zielonej papryki
2 cukinie (ja dałam ok 50cm/szt)
1/2 kg cebuli (może być mieszana z czerwoną)
3 łyżki soli
1 szkl octu
3 szkl. cukru
1/2 l. koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka curry
sól, pieprz
Warzywa myjemy, obieramy i oczyszczamy z nasion. Kroimy w kostkę, oprószamy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 12godz/ noc.
Odlewamy sok z warzyw. Gotujemy ocet, cukier gdy się rozpuści dodajemy warzywa i gotujemy na małym ogniu 20 min. następnie dodajemy przecier i przyprawy. Gotujemy 10 min po tym czasie napełniamy słoiki, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
REWELACJA!!!! POLECAM!! Zdrowe i nawet dzieciom smakuje -można tym przemycić warzywa do diety dziecka.
A oto przepis na rewelacyjną salsę meksykańską - do mięs wędlin, kanapek, domowych hamburgerów (najlepszych )
1kg papryki czerwonej
1 szt. zielonej papryki
2 cukinie (ja dałam ok 50cm/szt)
1/2 kg cebuli (może być mieszana z czerwoną)
3 łyżki soli
1 szkl octu
3 szkl. cukru
1/2 l. koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka curry
sól, pieprz
Warzywa myjemy, obieramy i oczyszczamy z nasion. Kroimy w kostkę, oprószamy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 12godz/ noc.
Odlewamy sok z warzyw. Gotujemy ocet, cukier gdy się rozpuści dodajemy warzywa i gotujemy na małym ogniu 20 min. następnie dodajemy przecier i przyprawy. Gotujemy 10 min po tym czasie napełniamy słoiki, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
REWELACJA!!!! POLECAM!! Zdrowe i nawet dzieciom smakuje -można tym przemycić warzywa do diety dziecka.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Jaka cukinia?Czy jeszcze zielona czy już taka typu gigant ?magnolia15 pisze:Keczup z cukini .
1.5 kg cukini,
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
Ja cukinię dałam taką ok 50cm. obraną i wydrążoną
Pozdrawiam Anka
Sałatka z cukinii i buraków.
1 kg cukinii
1 kg buraków
0,5 kg cebuli
Zalewa:
1 szkl cukru
1 szkl octu 10%
1 szkl oleju
sól i pieprz do smaku
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, cebule również, posolić i pozostawić na 2 godziny. Buraki ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Odlać sok z cukinii, dodać buraki, przyprawy i zalać zalewą, przełożyć do słoików, pasteryzować.
1 kg cukinii
1 kg buraków
0,5 kg cebuli
Zalewa:
1 szkl cukru
1 szkl octu 10%
1 szkl oleju
sól i pieprz do smaku
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, cebule również, posolić i pozostawić na 2 godziny. Buraki ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Odlać sok z cukinii, dodać buraki, przyprawy i zalać zalewą, przełożyć do słoików, pasteryzować.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Robię taką sałatkę, z tą różnicą, że buraki i cukinię ścieram na grubej tarce. Uwielbiamy ją wszyscy. Niestety w tym roku szału nie będzie, bo buraki z majowego siewu mam bardzo kiepskie. Chyba,że dorosną te posiane 3 tygodnie temu.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 26 sty 2009, o 14:53
Ja zbieram cukinie na bieżącą,nie lubie zbyt przerosnietej .
A co do salsy meksykanskiej to szczerze polecam,właśnie ja robię jest pyszna .
A co do salsy meksykanskiej to szczerze polecam,właśnie ja robię jest pyszna .
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Zebrałam dość sporo smacznych, dojrzałych śliwek. Chcę zrobić z nich dżem, nie powidła tylko dżem właśnie. Jadłam kiedyś dżem ze śliwek z rumem i zachwycił mnie jego smak. Czy ktoś z Was ma może jakiś przepis, bo nie chciałabym eksperymentować.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
To znowu ja. Z powodu braku odpowiedzi zaryzykowałam amatorszczyznę.
Udało się i polecam ten przepis wszystkim szukającym niebanalnych smaków. Wczoraj jak rodzinka dorwała się do słoiczka to resztę słoików musiałam czym prędzej ukryć w piwnicy.
DŻEM ŚLIWKOWY Z RUMEM:
2 kg śliwek
1 kg cukru
2 konfitur fix
1/4 l ciemnego rumu.
Śliwki rozdrobnić wg uznania, dodać cukier i konfitur fix, smażyć wg przepisu. zdjąć z ognia I CHWILKĘ ODCZEKAĆ przed wlaniem rumu BO WYKIPI. Po wlaniu rumu zamieszać i rozlać do słoików. Można pasteryzować.
Polecam Beata
Udało się i polecam ten przepis wszystkim szukającym niebanalnych smaków. Wczoraj jak rodzinka dorwała się do słoiczka to resztę słoików musiałam czym prędzej ukryć w piwnicy.
DŻEM ŚLIWKOWY Z RUMEM:
2 kg śliwek
1 kg cukru
2 konfitur fix
1/4 l ciemnego rumu.
Śliwki rozdrobnić wg uznania, dodać cukier i konfitur fix, smażyć wg przepisu. zdjąć z ognia I CHWILKĘ ODCZEKAĆ przed wlaniem rumu BO WYKIPI. Po wlaniu rumu zamieszać i rozlać do słoików. Można pasteryzować.
Polecam Beata
Beata