Trawnikowe chwasty - identyfikacja
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja - trawnikowe chwasty
Jak w trawniku to pozostaje wyrywanie,choć systematyczne koszenie też skutkuje,bo nie dopuści do rozsiania.
Kwiaty to resztki Raju.
Witam,
A czy może ktoś się orientuje czy włośnicę zieloną i palusznika krwawego (lub chociaż jedno z nich)może wytępić Puma Uniwersal 069EW nie niszcząc trawy? (Mam posianą trawę boiskową bis, która wg producenta składa się głównie z kostrzewy trzcinowej).
Pozdrawam użytkowników forum
A czy może ktoś się orientuje czy włośnicę zieloną i palusznika krwawego (lub chociaż jedno z nich)może wytępić Puma Uniwersal 069EW nie niszcząc trawy? (Mam posianą trawę boiskową bis, która wg producenta składa się głównie z kostrzewy trzcinowej).
Pozdrawam użytkowników forum
A byłes i zajrzałeś w ten trawnik? ;) Może tam rośnie wszystko, przecież WSZYSTKIE chwasty tu przedstawione były zielone ;)angee pisze:wszak u sąsiadów z każdej strony taka piękna, soczysta traweczka... Też mi się taka marzy, ech...
U kogos zawsze trawa jest bardziej zielona ;)
Mam jeszcze taka refleksję po przeczytaniu wątku:
U mnie w trawniku rośnie wszystko. Koszę, jest zielono. Szkoda zdrowia na trucie sie chemią. A za jakis czas - chwasty wrócą. truć bez ustanku? Może polubic i tyle
Zresztą, w "pięknym" trawniku krecie kopce bardziej rażą ;)
Wmówiono nam (reklamy),że ma być tak a nie inaczej, ma byc sama trawa i już, bo inaczej jest "brzydko".
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie w trawniku jest dużo stokrotek, koniczyny i mniszków i mi to nie przeszkadza, a nawet przeciwnie - jak kwitną.
U mnie w cienistym miejscu na trawniku trwa zginęła, zostały same stokrotki, a wysiewają się na potęgę.Skoszę, a one wkrótce znów kwitną
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
U mnie część trawnika pochłania coś, co nazwałam "dzikim wrzosem" Szukałam długo, niestety nie znalazłam nazwy Ta część trawnika jest bardzo słoneczna, nieopodal rośnie 4-5 metrowa sosna czarna, której opadłe igły zakwaszają glebę. Podejrzewam, że to chwast kwasolubny, zresztą razem z nim rośnie także sporo mchu. Łodygi ma mocne, sztywne, wręcz ostre, jak również korzenie. Aktualnie brązowe, latem zieleń trochę ciemniejsza od trawy. Ktoś rozpoznaje?
- mateo
Czyżby bażyna?
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Dzięki Mateo - tak myślisz? Ale w trawniku, na mojej glinie? Może spróbuję kilku sadzonkom zapewnić dobre warunki w doniczce - za jakiś czas pokażę rezultaty doświadczenia.
- mateo
Nic innego mi do głowy nie przychodzi. Tym bardziej że w górach.
- krysp50
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
Myślę, że to dobry wątek żeby zapytać co rośnie w moim trawniku.... Ubiegłego roku była jedna plama i nawet ciekawie wyglądało, ale w tym jest tego coraz więcej i to w kilku miejscach - chyba zostało rozniesione zarówno przez grabienie jak i mrówki..... może się rozsiewa ??
Nie mam wprawdzie pokazowego trawnika, bo najczęściej brakuje dla niego wody /reglamentowana na działce podczas suszy/, ale coś mi go bezczelnie zawłaszcza :
Mam nadzieję, że nie grozi mi przekopywanie i sianie na nowo
Nie mam wprawdzie pokazowego trawnika, bo najczęściej brakuje dla niego wody /reglamentowana na działce podczas suszy/, ale coś mi go bezczelnie zawłaszcza :
Mam nadzieję, że nie grozi mi przekopywanie i sianie na nowo
Pozdrawiam Krystyna
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
Krysiu zerknij do wątku Ratunku grzyby na trawniku
Mam nadzieję, że znajdziesz tam różne ciekawe porady forumowiczów.
Mam nadzieję, że znajdziesz tam różne ciekawe porady forumowiczów.
Pozdrawiam Anna
- krysp50
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
Aniu - dziękuję bardzo za przekierowanie. W tamtym wątku nic nie znalazłam, ale poszłam tropem dalej i wujek google skierował mnie do innego na naszym forum : Chwasty na działkowym trawniku
Odkryłam, że jest to Pawężnica psia .... gatunek chroniony Pozostaje mi czekać aż się rozrośnie i oprowadzać wycieczki..... może tym sposobem trawnik zarobi na lepszą egzystencję
Odkryłam, że jest to Pawężnica psia .... gatunek chroniony Pozostaje mi czekać aż się rozrośnie i oprowadzać wycieczki..... może tym sposobem trawnik zarobi na lepszą egzystencję
Pozdrawiam Krystyna