Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dereń jadalny - odmiany

Post »

Najważniejsze że w ogóle są owoce, nawet jeśli wszystkie opadną lub wyprzedzą mnie ptaki to jest nadzieja że w przyszłym roku będzie ich więcej, mnie kusi własna dereniówka, a tyle owocków to na moim dereniu jeszcze nie ma, poczekam. Ja również w tym roku mam nadzieję spróbować niektórych owoców z mojego młodego sadku, nawet figowiec ma jedna figę ;:oj
Awatar użytkownika
Entek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 sie 2011, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zielonajagoda pisze:Najważniejsze że w ogóle są owoce(...)
Masz rację, mam trzy maleńkie drzewka i zawiązał mi się aż jeden owoc ;:oj . Małymi kroczkami do przodu.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chciałam przyciąć derenia,w tym roku szeroko się rozrósł.Jeszcze go nie cięłam.Kwitnie ale jeszcze nie owocuje,mam go chyba 4 rok.Jak to zrobić ,podciąć i formować go na drzewko ,czy tylko skórcić gałęzie żeby był węższy.No i kiedy to zrobić ,bo wyczytałam że wiosną nie można bo " płacze."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24

Post »

Witam,
udało mi się znaleźć trzy odmiany derenia jadalnego Schonbrunner, Włodzimirskij i Elegantissima.
Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z tymi odmianami? Jakie one są?
Pozdrawiam.
romekp
leszkowy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 wrz 2012, o 07:05
Kontakt:

Re: Dereń - odmiany

Post »

Myślałem, że to Sibirica, która faktycznie ma pędy w odcieniu czerwonym, ale są one zdecydowanie ciemniejsze (mam kilkanaście krzewów) od odmiany sąsiada. Może ktoś z Was będzie miał jakąś podpowiedź co do odmiany?

Sibirica ma piękny czerwony kolor pędów, ale tylko jednorocznych. Jeżeli chcesz mieć taki kolor, to przycinaj na wiosnę każdego roku bardzo krótko.

Leszek
leszkowy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 wrz 2012, o 07:05
Kontakt:

Post »

zielonajagoda pisze:Najważniejsze że w ogóle są owoce, nawet jeśli wszystkie opadną lub wyprzedzą mnie ptaki to jest nadzieja że w przyszłym roku będzie ich więcej, mnie kusi własna dereniówka, ;:oj
Dwa lata temu robiłem nalewki ze wszystkiego po kolei, co owocowało: od jagody kamczackiej po dereniówkę. W zeszłym roku zrobiłem tylko z czeremchy amerykańskiej i derenia. Na resztę szkoda procentów. Na naszych terenach (Żuławy) czeremcha jest intensywnie zjadana przez szpaki. Warunkiem dobrej nalewki z czeremchy jest dojrzałość owoców, więc szansa na zbiór jest nikła.
Jak chcesz derenia na nalewkę, to rozejrzyj się za czeremchą. Możemy się wymienić. Prawdopodobnie w Twoich stronach czeremcha dojrzewa trochę wcześniej, a szpaki dolatują trochę później.

Pozdrawiam
Leszek
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Post »

Schönbrunner i Władimirski sa odmianami typowo owocowymi i dobrze byłoby kupić oba żeby się zapylały wzajemnie. Natomiast Elegantissima to dereń wyselekcjonowany na krzew bardziej ozdobny niż owocowy - ma małe owoce. Ma liście obrzeżone na biało i chyba jest bardziej cherlawy - słabo rośnie z tego co zauważyłem u siebie i w ogrodach.
Dereń jadalny(cornus mas)
carnivorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 cze 2013, o 12:00

Post »

seedkris pisze:Z nasion można sobie uzyskać co najwyżej siewki na podkładki.
Nie zawsze, ja z siewki uzyskałem derenia o blado-kremowych owocach, doskonałego na nalewki, które mają żółtą barwę (kolor najbardziej zbliżony do tych, które potrafię nazwać :wink: ). Siewka zaczęła owocować po około 15 latach od wysadzenia i z roku na rok daje coraz więcej owoców, ale na razie szału jeśli chodzi o ilość owoców nie ma. Dodam jeszcze, że wysadziłem ją w "dzikich" warunkach - przydomowy, olchowy lasek na podglebiu bagienno-torfowym, miejsce mocno zacienione.
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Czy dereń jadalny dobrze znosi przesadzanie?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Źle i bardzo źle.Przesadzałem dość duży,wiele lat zleciało,zanim nabrał kondycji.
Siewki derenia zaczęły mi owocować,przy wzroście do kolan.Z nasion można otrzymać
bardzo dobre rośliny.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

mirzan pisze:Z nasion można otrzymać bardzo dobre rośliny.
Oto moja siewka ok.10 letnia:

Obrazek

ale plony tak wzrosły kiedy w pobliży posadziłem jeszcze dwa inne zakupione w sklepie.Ja zawsze przycinam po zbiorach.
merydzejn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sie 2013, o 18:03

Post »

Witam.

Jestem tutaj nowa ale szczerze liczę na Waszą pomoc - na forum trafiłam z googli i wygląda na to, że wiecie o czym mówicie. :)

Mianowicie znalazłam na allegro derenia - planuję kupić dla rodziców na nalewki.
Jesteście mi w stanie powiedzieć czy to możliwe, że owoce są już dojrzałe (nie mogę zapytać ojca, bo to ma być prezent). Facet twierdzi, że ma kilkaset kilo...
http://allegro.pl/deren-jadalny-owoce-derenia-cornus-mas-na-nalewki-i3451467307.html

Czekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam
mwojt
100p
100p
Od: 18 wrz 2011, o 15:35

Post »

Najwcześniejsze odmiany powinny zaczynać owocować od początku sierpnia, ale pewnie wszystko zależy od warunków i miejsca uprawy, tegoroczne lato jest dość ciepłe a na południu polski wegetacja jest do przodu o jakieś 2 tygodnie więc jak najbardziej możliwe.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

U mnie wczesne dojrzewają pod koniec sierpnia.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
merydzejn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sie 2013, o 18:03

Post »

Serdeczne dzięki za odpowiedź.

Wnioskuję, że mogę zaryzykować - majątku nie stracę. :)

Jutro umówię się na odbiór osobisty i dam znać czy to prawda czy fałsz (surowe oko ojca pomoże w ocenie :))

Jeszcze raz dzięki i do zobaczenia.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”