Dalie wymagania,problemy - cz.2
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dalie - cz.2
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magdalleno,
moje dalie na balkonie mają dokładnie takie same objawy - balkon jest bardzo nasłoneczniony, południowy Skrzynki są ciemne i bardzo się nagrzewają, podobnie ściana, przy której ustawione są rośliny. Myślałam, ze to może być przyczyną takiego, trochę dziwnego, zasychania liści. Za gorąco, za sucho, ziemia w skrzynkach nagrzewa się maksymalnie pomimo częstego podlewania. Próbowałam znaleźć w necie jakieś wyjaśnienie tego stanu rzeczy, ale żadne objawy chorobowe typowe dla dalii nie pasują. Może więc to jest przyczyną?Albo to jakaś nietypowa choroba grzybowa? Opryski środkiem przeciwgrzybowym są bezskuteczne. Jeśli to się dzieje Twoim daliom ogródkowym to wskazywałoby jednak na jakąś chorobę - może jednak jest to kwestia przegrzewania się podłoża, w którym rosną. Pytałam p. Stanisława, ale też po raz pierwszy spotyka się z takimi objawami i nie wie co by to mogło być.
moje dalie na balkonie mają dokładnie takie same objawy - balkon jest bardzo nasłoneczniony, południowy Skrzynki są ciemne i bardzo się nagrzewają, podobnie ściana, przy której ustawione są rośliny. Myślałam, ze to może być przyczyną takiego, trochę dziwnego, zasychania liści. Za gorąco, za sucho, ziemia w skrzynkach nagrzewa się maksymalnie pomimo częstego podlewania. Próbowałam znaleźć w necie jakieś wyjaśnienie tego stanu rzeczy, ale żadne objawy chorobowe typowe dla dalii nie pasują. Może więc to jest przyczyną?Albo to jakaś nietypowa choroba grzybowa? Opryski środkiem przeciwgrzybowym są bezskuteczne. Jeśli to się dzieje Twoim daliom ogródkowym to wskazywałoby jednak na jakąś chorobę - może jednak jest to kwestia przegrzewania się podłoża, w którym rosną. Pytałam p. Stanisława, ale też po raz pierwszy spotyka się z takimi objawami i nie wie co by to mogło być.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gailardio - gratuluję ,wyjatkowo piekne okazy jak na takie anomalie pogodowe.....
Co prawda na balkonie nie mam dalii,ale sporo innych kwiatów,balkon jest nasłoneczniony i położony od południowej strony.Kwiaty sa obecnie w doniczkach ułozonych w drewnianych skrzynkach.
Gdy temp. wzrosła powyżej 30 st.C -ok. godz.10-ej zaczęłam zbierać doniczki i ustawiac je na podłodze w pokoju,a nawet w zimnej wannie w łazience.Pod wieczór do skrzynek..... itd....Jak zaczynałam zabierać,doniczki były gorące/plastik/,wyobrazam sobie jaka temperat. musiały mieć korzenie.Liście już mocno zwiędły......Trzeba było stopniowo reanimować....
Objawy jakie pokazujecie,to może byż szok termiczny......zbyt zimna woda na osłabione i nagrzane słońcem rośliny....
A teraz coś miłego,zakwitła jedna z moich ulubienic:
SATOKAGURA
Co prawda na balkonie nie mam dalii,ale sporo innych kwiatów,balkon jest nasłoneczniony i położony od południowej strony.Kwiaty sa obecnie w doniczkach ułozonych w drewnianych skrzynkach.
Gdy temp. wzrosła powyżej 30 st.C -ok. godz.10-ej zaczęłam zbierać doniczki i ustawiac je na podłodze w pokoju,a nawet w zimnej wannie w łazience.Pod wieczór do skrzynek..... itd....Jak zaczynałam zabierać,doniczki były gorące/plastik/,wyobrazam sobie jaka temperat. musiały mieć korzenie.Liście już mocno zwiędły......Trzeba było stopniowo reanimować....
Objawy jakie pokazujecie,to może byż szok termiczny......zbyt zimna woda na osłabione i nagrzane słońcem rośliny....
A teraz coś miłego,zakwitła jedna z moich ulubienic:
SATOKAGURA
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dostałam od sąsiada dużą karpe dali-urosły ok.1,5m wys. Nie znam odmiany, ale są piękne
Pozdrawiam Ewa
- lanceta
Dalie zostały obficie podlane,mam nadzieję,że teraz pokażą na co je stać.......
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Lodziu! Moje dalie też strasznie się ociągają. To ewidentnie wina pogody. Już widzę, ze 2 szt mają chyba wirusa i jestem zła, że muszę je wyrzucić. Chociaż po ostatnich burzach i deszczach wypuściły zdrowe pędy.
Parę moich dalii, które zdecydowały się zakwitnąć ;-)
Lolo Love
Esther
Poppet
Honka Surprise
Red White Fubuki
Parę moich dalii, które zdecydowały się zakwitnąć ;-)
Lolo Love
Esther
Poppet
Honka Surprise
Red White Fubuki
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- lanceta
Mój zachwyt fotografiami......
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Dziękuję!
Lodziu! Zrobiłam zdjęcie tej dalii zamiecionej między kanny. Okazało się, że to Kier Legutki Dostałam od Olusi i nie wiem dlaczego nie wysadziłam na rabacie. Albo był mega mizerny, albo coś pomieszałam, jak to zwykle ja
Lodziu! Zrobiłam zdjęcie tej dalii zamiecionej między kanny. Okazało się, że to Kier Legutki Dostałam od Olusi i nie wiem dlaczego nie wysadziłam na rabacie. Albo był mega mizerny, albo coś pomieszałam, jak to zwykle ja
Miłka
- lanceta
Od Olusi - wszystko pięknie rośnie,nawet schowane miedzy kannami....