Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2
- kruszyna_35
- 50p
- Od: 20 sie 2012, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Passiflora cz.2
piękne są Wasze Passiflorki! Ja mam też dwie- takie same, rozmnożyłam przez sadzonki ukorzewnione w wodzie. W tym roku całkiem nieświadomie zapewniłam im dogodne warunki i teraz odpłacają się pięknym kwitnieniem. Zimę spędziły w chłodnym miejscu- na klatce schodowej, gdzie jest ok12-15 st. Potem wniosłam je do mieszkania a wreszcie na balkon mają po kilkanaście pąków kwiatowych, zakwitają po kolei. Chciałabym jeszcze inną odmianę ale nie mam jak jej zdobyć
oto moje cudeńka
oto moje cudeńka
ogród Kruszyny
regulamin
regulamin
zjawka jak dla mnie to nie incense a incarnata. Incense ma 5-klapowe liscie a na zdjęciu widoczne są 3-klapowe
stoper to jakaś krzyżówka a w najlepszym wypadku stawiam na passi "Cary"
stoper to jakaś krzyżówka a w najlepszym wypadku stawiam na passi "Cary"
pozdrawiam, Gosiek
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Niestety nie pachnie ...jak włożę w nią nos to lekko śmierdzi .
Ani to Incense ani Incarnata
Przyjechała z Holandii może to coś pomoże?
Ona ma jeszcze bardziej nasycone/ jaskrawe kolory niż na zdjęciu .Kwiat jest malutki ok 3-5 cm i kwitnie tylko jeden dzień .
Na mojej błękitnej zawiązało się ogrom owocków czy je zostawić czy oberwać ?
Ani to Incense ani Incarnata
Przyjechała z Holandii może to coś pomoże?
Ona ma jeszcze bardziej nasycone/ jaskrawe kolory niż na zdjęciu .Kwiat jest malutki ok 3-5 cm i kwitnie tylko jeden dzień .
Na mojej błękitnej zawiązało się ogrom owocków czy je zostawić czy oberwać ?
zjawka rzadko która passi pachnie a to, że pochodzi z Holandii to nie ma znaczenia, teraz passi krzyżowane są w wielu hodowlach a z owocami zrób jak uważasz podejrzewam, że i tak nie wszystkie będą miały w środku nasiona. Kwiaty wszystkich passi kwitną 1 góra 2 dni
stoper racja jest po obu stronach bo zarówno jelly joker jak i cary pochodzą od tych samych rodziców tzn. p.cincinnata x p.umbilicata a jak wiadomo, mimo że rodzeństwo to nie są identyczne ale bardzo podobne. Uważa się że cary jest bardziej "czystą" odmianą jelly joker posiada jakieś tam skazy i deformacje ale trudno je dostrzec niewprawnemu oku
stoper racja jest po obu stronach bo zarówno jelly joker jak i cary pochodzą od tych samych rodziców tzn. p.cincinnata x p.umbilicata a jak wiadomo, mimo że rodzeństwo to nie są identyczne ale bardzo podobne. Uważa się że cary jest bardziej "czystą" odmianą jelly joker posiada jakieś tam skazy i deformacje ale trudno je dostrzec niewprawnemu oku
pozdrawiam, Gosiek
Mam pytanie do doświadczonych...- mam 5-cio letnie krzaki p. edulis (wysiane z nasion) Czy jest jakaś szansa, że ten gatunek w naszych warunkach zakwitnie ???
Józef zmieniałam niedawno telefon i większość kontaktów została w pamięci starego poza tym jak dzwoniłeś nie byłam przy telefonie potem widziałam, że ktoś dzwonił ale nie wiedziałam kto ale już się poprawiam i obiecuję spisać wszystkie numery ze starego telefonu moje passi żyją i mają się nawet dobrze powoli będę próbować odbudować dawną kolekcję bo wiele fajnych podczas mojego dłuuuugiego budowlano-remontowego okresu padła
stoper niestety są małe szanse aby w polskich warunkach zakwitła, sama mam swoją już wiele lat i cieszy tylko zielonymi liśćmi ale nigdy nic nie wiadomo - kiedyś miałam cupreę, która jak to się mówi rosła jak kromka chleba u gęby aż nadszedł okres gdy nagle urosła na pół metra i miała 2 pąki z czego jeden się rozwinął (w którymś moim poście są nawet jej zdjęcia), więc sama też czekam aż nadejdzie kiedyś ta chwila...
oto dzisiejsze zdjęcia
stoper niestety są małe szanse aby w polskich warunkach zakwitła, sama mam swoją już wiele lat i cieszy tylko zielonymi liśćmi ale nigdy nic nie wiadomo - kiedyś miałam cupreę, która jak to się mówi rosła jak kromka chleba u gęby aż nadszedł okres gdy nagle urosła na pół metra i miała 2 pąki z czego jeden się rozwinął (w którymś moim poście są nawet jej zdjęcia), więc sama też czekam aż nadejdzie kiedyś ta chwila...
oto dzisiejsze zdjęcia
pozdrawiam, Gosiek
Re: Passiflora quadrangularis | Męczennica olbrzymia / jadalna
Passiflora na wolierze , strasznie szybko rośnie ma ponad 2 m
Al 56 - Ogród Alicji
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Re: Passiflora quadrangularis | Męczennica olbrzymia / jadalna
Tyle że tak z fotki to passiflora błękitna,a nie olbrzymia
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Witam. Ponieważ w lipcu przez przypadek stałem się posiadaczem 2 Passiflor chciałbym obserwować i korzystać aktywnie z rad doświadczonych posiadaczy tych przepięknych roślin. Przeszukując przetrzebione ,mocno wyniszczone i przecenione clematisy w Biedronce trafiłem na passiflorę. Niestety nie wiem jakie odmiany do mnie trafiły ponieważ zapakowane były w oryginalne opakowania clematisów. Różnią się nieco pokrojem liści ale być może to tylko kwestia tego w jakich warunkach były przechowywane. Jeden egzemplarz (ten z dorodniejszymi liśćmi) posadziłem na działce a drugi w doniczce w domu. Przed zimą myślę przenieść tego z gruntu również do domu pomimo, że zdecydowanie lepiej rośnie od doniczkowego. Jak nauczę się wstawiać zdjęcia to postaram się zamieścić na forum . Może wtedy ktoś podpowie mi co mogło do mnie trafić. Być może uratowałem od uschnięcia jakieś ładnie kwitnące odmiany.
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof.
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof.
Pozdrawiam - Krzysztof
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
..też kupiłem w Biedronce jako passiflorę ..mając nadzieję że trafię na jakąś odmianę której nie znam..prawdopodobnie trafiłem na powojnik tungucki..sądzę po tym że żadna z passiflor nie owija się wokół podpory rośnie prosto a tylko czepia się wąsami..
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
JózefPassiflora ma całkowicie odmienne liście od powojnika i nie owija się wokół podpory tylko czepia wąsami.
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof
Pozdrawiam - Krzysztof