Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa

Post »

Podczas codziennego przeglądania natrafiłem na ciekawą zawiązkę.

Obrazek

Okazało się, że jest to zawiązka kobry na baaardzo długiej szypułce. Sama zawiązka przykuła mą uwagę z powodu kształtu, którego tam nie siałem :) Po pędach doszedłem do kobry :D

A co najciekawsze... To obojnak :D

Obrazek

Ciekawe, czy zapyliłaby się własnym pyłkiem :roll: Ale na 100% zrzuci :)

Całokształt, zgadujcie odmiany :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

ja widzę kobrę, snake i marenke :D

co do moich tykw to powiem Ci Patryku, że moja jedna kobra jest tak ciężka, że naderwała pęd :roll: ledwo się na nim trzyma....zrobiłam podpórkę ze skrzynki i narzuciłam na nią grubo włókniny i położyłam na niej tykwę....teraz się na niej opiera....mam nadzieję, że się nie zniekształci :roll: .....trochę jestem zawiedziona na tych kobrach bo mam ich jedynie 4....nie wiem czy jeszcze coś urośnie....zawiązki zasychają :cry: szkoda bo myślałam, że będzie więcej :? ....ale za to z odmiany birdhause mam więcej owoców :wink:

na następny rok zorganizuję to inaczej bo ledwo się mogę przecisnąć przez ten mój busz :roll:
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zamieszczam gifa ze Speckled Snake, trochę dziwna ta tykwa, wyrosły dwie z międzywęźla (nietypowo) i rosną :D
Ta po prawej urosła od 5 sierpnia do dziś 33,5 cm, a po lewej większa 38,5 cm. Dziś prawa ma 50 cm, a lewa 61 cm. Średni przyrost w ciągu doby to 10 cm, od wczoraj 11,5 cm. Obwód na razie 6 cm.

Obrazek

Niesia, u mnie podobnie, myślałem, że będę miał co najmniej 38 tykw (z każdego krzaka po jednej), tym czasem mam 13... Ta płaska to Plate de Corse, niestety większa nie będzie, źle oceniłem zdjęcia. Jeżeli ta tykwa jest już wyrośnięta to nie odkształci się, gorzej jakby jeszcze miała sporo urosnąć :D Przyszły rok będzie u nas przełomowy, pobudujemy jakieś konstrukcje i szafeczka gra haha :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie się podoba Patryka Speckled Snake, tylko nie za bardzo wiem do czego jej użyć ?
Tykwy nigdy nie jadłam, traktuję je raczej jako ozdobę...
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

a u mnie marne!
kwiatek zakwita i usycha.. nic-0 owocu!!
a i sama roślina marna jakaś.. może ma 1,2!

dokarmmiać je czymś trzeba?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rusalka, o_O Moje mają po 5 metrów :!: Powinnaś przed sadzeniem wypełnić dołek obornikiem zmieszanym z ziemią. Teraz już takie nawożenie nic nie da :(

Comcia, w zasadzie to ta tykwa jest bezużyteczna... Ale pod wpływem weny zawsze znajdzie się dla niej zastosowanie. Moje ususzone zeszłoroczne wiszą w ogrodzie i bąki zbijają, nikt nie chce ode mnie ich kupić :(
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

patasko pisze:Siekier, jak zostanie zapylona i zacznie rosnąć, to zwróć uwagę po pięciu-6 dniach, czy już widać na niej ciemno zielone paski/punkty, jeżeli nie to powinno z tego wyjść Verruqueux de Maurice.
Tak wygląda moja tyka po 4 dniach od zapylenia
Obrazek
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Mam pierwszą tym roku tykwę:) Gotowa do suszenia tylko muszę poczytać jak to zrobić. Od dłuższego czasu nie rosła także ciachnąłem ją:) duża jest mam jedna 60cm w obwodzie ale nie z tak grubą szyjką i tak dużym 'łebkiem". Ta ma 65cm w obwodzie i 50cm długości. W przyszłym roku będą miał własne nasionka:):D ;:138 ;:oj Obrazek
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vanyavala ;:24 Jak długo już nie rosła? ile waży? Jest twarda jak kamień? Jeżeli wbijesz w nią szpilkę i przejdzie to jej nie ususzysz. Tykwy mimo, że już niby nie rosną, miesiąc rosną codziennie o ćwierć mm. to i tak czeka się do pierwszych przymrozków. Jeżeli jest lekka jak piórko, to może Ci się uda ususzyć. Ja generalnie czekam, aż zaczną zasychać ogonki.
vanyavala
500p
500p

Post »

Jest bardzo ciężka, nie rosła już od tygodnia, szpilki nie wbijałem ale jest bardzo twarda. Nie mam doświadczenia bo to moje pierwsze, resztę zostawię i pozwolę im rosnąć tak długo jak pogoda pozwoli.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vanyavala, z suszeniem będzie bardzo ciężko. Twarda jest tylko zewnętrzna strona egzokarpu (skorupy), reszta w środku wygląda jak gąbka, nasiona o ile się wykształciły to będą puste. Ale niech Cie to nie zniechęca, każdy robi podobne błędy :uszy
vanyavala
500p
500p

Post »

Jak to puste??? Rozumiem że pozostawione okazy wykształcą pełnowartościowe nasiona?

-- 10 sie 2013, o 21:47 --

Patasko wbiłem igłę w spód, czy to w jakikolwiek sposób zmienia sytuację? Kurczę chciałem nasiona z dużego okazu, z biegiem lat może wpłynęło by to na rozmiary. Powiedź mi proszę czy próbowałeś kiedyś, w sumie pytanie do wszystkich. Czy próbowaliście może ograniczać liczbę tykw na roślinie by uzyskać większe owoce? W przyszłym roku jak wysieje więcej to może się pokuszę o takie praktyki.
vanyavala
500p
500p

Post »

Widać że ze mnie amator. Sądziłem ze nasiona nawet jak niedojrzały w 100% to "dojdą" będą dalej rosły pomimo że tykwa już nie jest częścią rośliny.
Artur_
50p
50p
Od: 27 kwie 2013, o 14:34

Post »

Jak jest mniej tykw na krzaku to rosną większe owoce. Można regulować ich ilość.

Wydaje mi się że za wcześnie zerwałeś tę tykwę.

Gdzieś zniknął mój post ostatni z tykwami :cry:
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vanyavala, szczerze mówiąc, jak czytałem Twój post to wydało mi się to bardzo nielogiczne, żeby nasiona "doszły" w czasie, gdy sama tykwa już nie pobiera składników :lol: Ale popatrz, to jest myślenie każdego człowieka, który pierwszy raz zabrał się za dyniowate. Ja np przez 3 lata nie wiedziałem, dlaczego zbierając dynie w środku są tylko łupiny :roll: W końcu mi to jakiś ogrodnik po dobrej szkole wytłumaczył, ale kiedy to tam było...

Artur_, ja chyba wiem dlaczego znikają Twoje posty ze zdjęciami. Jesteś ucieleśnieniem męstwa na tym forum :;230 Forumowiczki zamiast pisać o tykwach, piszą off-topy :lol: Ale tak na poważnie, mierzyłeś Swoją Plate de Corse? Moje dwie dziś mają w obwodzie po 50,5 cm. Nie wiedziałem, że to takie małe... Już ledwo rosną, krzak chyba wykorzystał cały obornik, bo stożek wzrostu ma już tylko kwiaty. Pozostaje czekać aż zaczną zasychać. Ogólnie mam jeszcze jeden krzak Plate de Corse i rośnie na nim mała tykwa. Jest jeszcze mnóstwo czasu, niektóre tykwy mam wyrośnięte, więc możliwe, że zawiążą się nowe :)

Edit: W sprawie regulowania owoców, to się nie sprawdza. U mnie na birdhouse trzy pierwsze tykwy są małe, a czwarta już ich przegoniła. Szkoda żeby to ciąć.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”