Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
fabianos13366
50p
50p
Od: 18 maja 2013, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Ja to już nie wiem, wasze arbuzy rosną po 3-4 kilo, a mój jeden to ledwo 2 kilo przekroczył. Zastanawiam się czy to wina nasion z Legutko, ponieważ rośliny porosły całą powierzchnię szklarni, a owoce z nich są takie małe. Coś tu nie gra. Czy ktoś może też ma taki problem? Rośliny były podlewane 2 razy dziennie, więc wody miały pod dostatkiem. Co tydzień podlewam także gnojówką z pokrzywy.
djbizon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2013, o 07:20

Post »

Ja nasiona miałem z firmy Polan,Rosario F1 wysiałem trochę za wcześnie i w momencie sadzenia do gruntu miały juz ok 40-50 cm pędy. Po przesadzeniu pogoda nie dopisała i wszystkie uschły/zgniły. Pod koniec czerwca znowu zauważyłem 3 małe krzaczki no i w dwa tygodnie arbuz ma juz prawie 4,5 kg

W jaki sposób się odrodziły - tego do końca nie wiem. To moja pierwsza uprawa.
Awatar użytkownika
Prazyn
200p
200p
Od: 30 lip 2012, o 16:31

Post »

Ja też mam rosario od legutko i na ogrodzie leży ponad 6 kg arbuz więc nie wiem co może być z twoimi nie tak tym bardziej że ja nic nie robie przy arbuzach- nawet nie podlewam. ;:131
Karol
Awatar użytkownika
fabianos13366
50p
50p

Post »

Może jestem dla nich nadopiekuńczy.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

A ja jestem zadowolony z mojego eksperymentu z sadzonkami zielnymi z arbuzów.
W przyszłym roku zastosuję go w znaczącej ilości.

Rośliny z sadzonek zielnych zawiązują więcej owoców jednocześnie, po 3-4 na jednej roślinie. Owoce szybciej rosną.

W przyszłym roku zamiast wysiewać i pilnować 30 sadzonek, zrobię tylko 5-6. Pozostałe wyłącznie z sadzonek zielnych z tych pierwszych, które od kwietnia będą w szklarni. Nie warto sobie samemu robić dodatkowej roboty.

Zrobiłem tak - najdłuższe pędy skierowałem do skrzynek wypełnionych ziemią. Przysypałem pęd na długości 3 węzłów. Miejsce przysypania trzeba utrzymywać wilgotne. Po 7-10 dniach można spokojnie odciąć pęd, zaś skrzynkę z ukorzenionym pędem traktować jako nową roślinę. Tego zaś można wynieść na dwór w czerwcu, przy sprzyjającej pogodzie. Owoce z takiej rośliny i tak zdążą dogonić te macierzyste.

Podobny eksperyment zrobiłem z kiwano - też zadziałało.
Awatar użytkownika
fabianos13366
50p
50p

Post »

Świetny pomysł! Gratuluję :)
kored
100p
100p
Od: 31 maja 2013, o 16:05

Post »

Na amerykańskich stronach o arbuzach tę samą metodę polecają do wzmacniania roślin już rosnących (ukorzeniony, przykryty ziemią pęd nie jet odcinany, pozostaje na roślinie). Nie mogłem tego zastosować bo u mnie rosną na włókninie. Chyba żeby wycinać specjalne otwory pod to, zastanowię się w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piszecie o ukorzenianiu pędów. Moje arbuzy, czy raczej ich pędy, po ostatnich ulewach zostały wkomponowane w ziemię, w której się pięknie ukorzeniły. Zauważyłem, że teraz znacznie lepiej rosną.
Co do nasion. Ja miałem je kupione od Legutka i jakoś ładnie rosną, nie narzekam. Największy ma jakoś trochę ponad 5 kg, ale od jakiegoś czasu nie rośnie. Próbowałem go ścisnąć, wg waszych zaleceń co do sprawdzania dojrzałości arbuza, i wydał z siebie dźwięk trzasku, czyli niby jest dobry już. Natomiast wg metody na "świński ogonek", to właśnie końcówka położonego najbliżej owocu zaczyna usychać. Czyli jutro zrywam :lol:
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
noontaak
200p
200p
Od: 16 lis 2012, o 21:47
Kontakt:

Post »

Ja wysiewałem arbuza rosario z Pnos'u. Największy:

Obrazek
Kamil :)
Awatar użytkownika
fabianos13366
50p
50p

Post »

Z obrazka wydaje mi się, że jest takiej wielkości jak mój Rosario, czyli jakieś 40-50 obwodu i 2 kilo. Zgadza się. U mnie też liście zaczynają się robić żółte.
noontaak
200p
200p
Od: 16 lis 2012, o 21:47
Kontakt:

Post »

Obwód to 60cm. ;) Te zółte liście są od samego początku i na tych krzaczkach rosną arbuzy Złoto Wolicy, widać je w tyle :D
Kamil :)
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

U mnie też Złoto_wolicy oraz japńoski_Żółty - mają częściowo żółte liście. To raczej cecha tych odmian. Ale już ten sam, tyle że w szklarni - nie ma żółtych liści.
Awatar użytkownika
fabianos13366
50p
50p

Post »

U mnie i Rosario i Janosik mają żółte liście.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”