Vanda (wątek merytoryczny)
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Vanda i Banda (wątek merytoryczny)
Nie wiem czy ktoś się jeszcze udziela w tym wątku ale nurtuje mnie pewne pytanie. Przeczytałam, że dobrze się sprawdza w przypadku Vand woda z biedronki czy ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć temu? Zastanawiam się czy taka woda źródlana nie ma za dużo minerałów? Vandy lubią miękką wodę, więc jak się do tego odnieść? Swego czasu miałam baniaczek wody zebrany ze strumyczka i on zostawiał mi brzydki kamień na korzonkach falenopsisów, wiec tym bardziej nie chcę ryzykować z Vandami, bez uprzedniego zorientowania się w temacie
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Podlewałam wszystkie storczyki wodą z biedronki , nic się nie działo ale na taką ilość jakiej potrzebuję przestałam nastarczać z noszeniem, dlatego teraz podlewam woda w filtra dzbankowego
- Dufin
ja od niedawna mam dwie Vandzie, moje pierwsze i z braku laku tez mocze je w wodzie z dzbanka Chciałam kupić destylowaną obok mnie, ale mają urlop a do marketu za daleko aby ją dźwigać Później doczytałam o tej wodzie z biedronki.. adamanna a czy jesteś w stanie mi w prosty sposób wytłumaczyć co ona ma w sobie takiego, że idealnie się nadaje do vand? Ma dużo mniej minerałów niż inne wody, czy jak? W czym tkwi jej fenomen? Vandy trzeba moczyć często, więc też zastanawiałam się na jak długo taka woda wystarczy i czy to nie za duży koszt, ale uznałam, że będę ja odlewać i wykorzystywać ponownie.. Oczywiście do czasu ;) Póki nie dodaje nawozu to raczej nic złego się z taką woda nie powinno dziać przez kilka dni..
- adamanna
- Kontakt:
Nie wiem kochana co ta woda w sobie ma , ale zaczęłam podlewać nią falki - korzonki jakie powypuszczały były naprawdę imponujące - jednak na moje +/- 70 storczyków nie mogłam jej nastarczyć i co 2 dni jechałam po cysterne wody Moczyłam w niej i wandy i te też nie narzekały.
- Dufin
dziękuję Aniu, więc może kupię na próbę Będę używać zamiennie z deszczówką (bo niestety nie zawsze jest możliwość by jej nałapać, zwłaszcza gdy mieszka się w bloku ) i z wodą z dzbanka a pamiętasz może jaka to była konkretnie woda? Jaka nazwa?
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adamanna To i ja też jestem zainteresowana, co to za woda? Także mieszkam w bloku i to na czwartym piętrze! Zastanawiam się jakiej to wody używać do swojego storczyka, ale z racji gdzie mieszkam, oraz daszku na balkonie raczej woda deszczowa odpada.. Jak na razie gotuję wodę kranową i przez filtr przepuszczam
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- adamanna
- Kontakt:
Biedronkowa woda o której była mowa to taka w 5litrowych butelkach - woda źródlana - na mojej pisze Zubrzycki zdrój 1
- Dufin
dziękuję, czytałam, że właśnie te wody różnią się w biedronkach nie wiem czy tylko etykieta czy składem też, ale mam chyba tą samą co Ty, więc ok ; Dziękuję za info
- adamanna
- Kontakt:
Przepraszam że tak późno odpisałam , ale mnie nie było
- Dufin
Nic nie szkodzi, poszperałam w internecie i widziałam właśnie, że każdy miał praktycznie inną tą wodę w swojej biedronce.. No ale już po problemie
Witam, czytam Wasze wszystkie wypowiedzi dotyczące Vandy i nasunęło mi się pytanie: czy można uprawiać te storczyki w w kryształowych wazonach i czy można je trzymać na oknie z wystawą na południe? Może ktoś z Was uprawia je w takich warunkach
jack55
Moje wszystkie vandy stoją w wazonach(szklanych nie kryształowych)na parapecie z wystawą południową, co prawda w samo południe słońce na nie nie pada(zadaszenie) ale widzę że ta miejscówka bardzo im odpowiada bo często mi kwitną .
Pozdrawiam, Magda
Magdo, z tym kryształowym, to obawiam się, by nie działał jak soczewka i nie palił korzeni.... Moje południowe okna nie mają zadaszenia i w południe, to jak na Saharze
jack55