Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

valdessa u mnie problem z przesadzeniem zaczyna się wtedy kiedy korzeni jest za dużo na 12 cm doniczkę, nie chcę ich połamać a za mało na 15 cm.. i tak źle i tak niedobrze ;:174 te które przesadzam z dwunastki do dwunastki znoszą to dzielnie ;:173

Janeczko no na pewno 13 cm doniczka byłaby lepsza, bo powinno się przesadzać do jak najmniejszej, tylko własnie problem z dostępnością, wiec chyba zrobię jakieś hurtowe zakupy na te doniczki.. a te korzonki to pomyślałam, ze może tak zagniwają, bo wcześniej rosły praktycznie na zewnątrz a teraz są w podłożu przysypane, może nie przywykły do takiej wilgoci.. w 12 cm doniczce wysychały już następnego dnia praktycznie.

Ale żyję nadzieją, ze zacznie wypuszczać jakieś nowe korzonki tak jak mój pierwszy Phal. Golden beauty..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Ja w zimie przesadzałam żółtka z 12 do 15 i jak na razie(tfu tfu) jest dobrze,dodatkowo niedawno zmieniłam mu kore na keramzyt i przybywa nowych korzonków i w końcu pędy wziely się za wzrost ;:138
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u mnie keramzyt się nie sprawdza.. sypię go na dno jako drenaż i zawsze w tym miejscu mam zgniłe korzonki ;:174

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To bardzo ci współczuję bo jak człowiek chce dobrze a wychodzi odwrotnie to się załamać można...
Nie wiem czy ci się spodoba pomysł, ale przesadziłam jakiś czas temu swoją mini w jak się okazało mocno za dużą doniczkę i żeby się tak biedna tam nie gamgała przy pierwszej okazji (ok miesiąc temu) dosadziłam w tą samą doniczkę druga mini :) tak się tej starej spodobało, że właśnie listka nowego puszcza :D
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Może faktycznie potrzebuje towarzystwa ;:306
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam kiedyś o tym aby posadzić dwa storczyki do jednej doniczki, ale większość już poprzesadzałam i nie chcę ich teraz znowu stresować.. może przy następnym przesadzaniu :) Poza tym teraz tak sobie myślę, że jeśli posadziłabym dwa golden beauty razem z czego ten jeden ładnie przyrasta a drugi zagniwa, to tez nie byłoby dobre gdybym musiała co chwile wyciągać oba z podłoża chcąc zrobić porządek z drugim.. więc posadziłabym tak tylko te storczyki, które się już ładnie przyjęły, ale tak jak mówię, niedawno wszystkim pozmieniałam podłoża, wiec nie chcę ich teraz od nowa maltretować ;) W przyszłym roku rozważę te opcję, zwłaszcza, ze zrobiłoby się troszkę miejsca :lol:

Pozdrawiam Ania!
Lolivette
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 17:05

Post »

Tak wlasnie z nimi jest. Im mniej sie nimi interesujesz tym bardziej one chca zwrocic nasza uwage na siebie i pieknie rosna ;:224
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Dufin pisze:Obrazek
Śliczny jest, bardzo mi się podoba, coś ostatnio za mną chodzi taki czarnuszek :roll: . czy to ten z kolażu Aniu ?
Lolivette
500p
500p

Post »

ajania pisze:
Dufin pisze:Obrazek
Śliczny jest, bardzo mi się podoba, coś ostatnio za mną chodzi taki czarnuszek :roll: . czy to ten z kolażu Aniu ?
Jak to sie stalo, ze ja go przeoczylam ;:oj ??? ;:167 Uwielbiam takie ;:167 Pfff pfff, ale brzydal :roll: Ale wiesz co? Uwolnie Cie od niego i go wezme :P Tak zebys nie musiala cierpiec patrzac na niego ;:224
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Piękny Aniu, ta żółta otoczka dodaje mu uroku ;:oj
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Lolivette
500p
500p

Post »

Callanthe pisze:Piękny Aniu, ta żółta otoczka dodaje mu uroku ;:oj
Ciiii bo nie odda !! ;:124 Pisz, ze brzydki ;:108
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu tak, to ten z kolażu, mam tylko jednego takiego ciemnego :)
Loli ;:306 uwielbiam te Twoje wariactwa ;:196
Pati ja tez jestem nim oczarowana. Zaczął się wczoraj wieczorem wykluwać i już widziałam, że te brzeżki ma takie jasne, myślałam nawet, że białe.. Może ma to jakiś związek z tym, że teraz stoi dalej od okna? Może brakuje mu światła, przez co zabrakło mu barwnika na płatki ;:306 w takim razie postawię go chyba jeszcze dalej :;230 ale z drugiej strony gdyby miał za mało światła, to w ogóle by chyba pędu nie wydłużał a pączki by opadały..

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Lolivette pisze:
Callanthe pisze:Piękny Aniu, ta żółta otoczka dodaje mu uroku ;:oj
Ciiii bo nie odda !! ;:124 Pisz, ze brzydki ;:108
Aniu, okropny egzemplarz Ci się trafił ;:306 ale Loli lubi takie potwory, co nie Loli ? 8-)

-- 11 sie 2013, o 12:52 --
Dufin pisze:Może ma to jakiś związek z tym, że teraz stoi dalej od okna? Może brakuje mu światła, przez co zabrakło mu barwnika na płatki ;:306 w takim razie postawię go chyba jeszcze dalej :;230 ale z drugiej strony gdyby miał za mało światła, to w ogóle by chyba pędu nie wydłużał a pączki by opadały..
Chyba za dużo kombinujesz ;:224 Po prostu tak jego uroda ;:138
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”