Sadzenie grążela
- Slomkowata
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sie 2013, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sadzenie grążela
Witam wszystkich (ponownie). Daaawno temu byłam członkiem tego zacnego Forum i po latach zdecydowałam się tu powrócić
Pytanie mam dość pilne i ważne. Jak można posadzić grążela - mam kłącza. Jest to przesadzanie z naturalnego zbiornika do innego już gotowego i napełnionego stawu (potężny akwen). Z uwagi na koszty i ilość sztuk (setki) żadne plastikowe koszyczki w grę nie wchodzą. Sadził ktoś metodą "kamieniową" (ewentualnie "na kotka") czyli sznurek - kamień - i do wody? Macie jakieś doświadczenia?
Jak zrobić to fachowo z koszyczkiem, żwirkiem i tym podobne to wiem, ale tak się po prostu nie da.
Czekam na wieści.
pozdrowienia
ps. Ciekawam kiedy dawni przyjaciele mnie zdemaskują ;)
Pytanie mam dość pilne i ważne. Jak można posadzić grążela - mam kłącza. Jest to przesadzanie z naturalnego zbiornika do innego już gotowego i napełnionego stawu (potężny akwen). Z uwagi na koszty i ilość sztuk (setki) żadne plastikowe koszyczki w grę nie wchodzą. Sadził ktoś metodą "kamieniową" (ewentualnie "na kotka") czyli sznurek - kamień - i do wody? Macie jakieś doświadczenia?
Jak zrobić to fachowo z koszyczkiem, żwirkiem i tym podobne to wiem, ale tak się po prostu nie da.
Czekam na wieści.
pozdrowienia
ps. Ciekawam kiedy dawni przyjaciele mnie zdemaskują ;)
pozdrawiam
Słomka
Słomka
- Slomkowata
Re: Sadzenie grążela
Gliniaste jak mniemam. Dziura w ziemi w miejscu pola uprawnego. Niezbyt głęboki do ok. 5 m ale za to spory (w tym momencie nie wiem jaka powierzchnia, ale to na pewno "oczko wodne" nie jest)
pozdrawiam
Słomka
Słomka
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kłącze przywiąż do kamienia i plum
korzenia same załapią podłoże
korzenia same załapią podłoże
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- Slomkowata
Taki jest plan, inny jest taki, że tam gdzie w strefie przybrzeżnej mamy 1 m głębokości można sadzić ręcznie.
Zastanawiam się tylko czy to będzie wystarczająco skuteczne i czy grążele mają szansę się przyjąć..
Zastanawiam się tylko czy to będzie wystarczająco skuteczne i czy grążele mają szansę się przyjąć..
pozdrawiam
Słomka
Słomka
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
przecież ręcznie - też polega na zmocowaniu kłącza, z reguły za pomocą drutu do podłoża
na to samo wychodzi, czemu ma się nie przyjąć?
na 100% metoda sprawdzona przez mnie oraz moich kolegów
na to samo wychodzi, czemu ma się nie przyjąć?
na 100% metoda sprawdzona przez mnie oraz moich kolegów
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- Slomkowata
U mnie się też sprawdziła, ale to dość duża akcja i potrzebowałam potwierdzenia skuteczności u innych.
Zawsze inaczej jest wcisnąć w ziemię niż tylko obciążyć kamieniem. Pewnie część zostanie posadzona tak a część metodą "kamieniową". Cieszę się, że poza mną ktoś ma jeszcze w tej materii pozytywne doświadczenia
Dzięki za pomoc
Zawsze inaczej jest wcisnąć w ziemię niż tylko obciążyć kamieniem. Pewnie część zostanie posadzona tak a część metodą "kamieniową". Cieszę się, że poza mną ktoś ma jeszcze w tej materii pozytywne doświadczenia
Dzięki za pomoc
pozdrawiam
Słomka
Słomka
Mam 2 grążele w oczku i rosną po prostu w podłożu które jest na dnie.Kwitnie .