Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
x-k-ka

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

Widać że są w dobrym stanie i zdrowe ;:333 , widać parę sztuk słabych ale zawsze te osłabione pierwsze padają a i tak masz więcej niż ja ;:224 .Proszę już cykam focię . Nie są jeszcze za małe aby je odkryć na stałe :?: parę wykiełkowało :) te wysoko wyrośnięte chyba padły
Obrazek
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2012, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale masz fajne lithopsiki , super ;:138 Ja swoich żebym nie odkrył to wszystkie by mi padły robiły się jasnozielone i znikały .Teraz są już miesiąc odkryte i nabierają kolorków
madzia8228
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 cze 2013, o 12:28

Post »

A jak długo trzymać kamyczki pod przykryciem. Moje mają gdzieś około 2 miesięcy :?:

To moje maluchy :D
Obrazek

Obrazek
madzia8228
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

:wit tutaj są te moje maluszki :)

Obrazek

Obrazek
x-k-ka

Post »

Madzia boskie te twoje brylanty :tan ja dzisiaj po miesiącu odkryłam i jeden mi już padł :( trzymam je na strychu na parapecie północno-wschodnim a tam taki gorąc od dachu że hej , zastanawiam się czy ich nie przenieść do pokoju. Ile powinny mieć teraz temperatury otoczenia :?: .
madzia8228
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ja swoje kamyczki trzymam na oknie od południa i w taka pogodę jaka jest aktualnie nie wystawiam ich na bezpośrednie słońce. W sumie dopiero dzisiaj odkryłam je całkowicie. Do tej pory codziennie je wietrzyłam żeby mi się nie zagotowały pod folia i codziennie zraszam. Mam jeszcze kilka okazów większych kamyczków oczywiście kupiłam gotowce bo nie mogłam się doczekać kiedy moje urosną i jak na razie trzymają się dobrze oby tak dalej :)

Moje pociechy :heja

Obrazek
Obrazek
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Gotowce robią wrażenie ;:oj ,jak mi się miejsce wolne zrobi na parapecie to też kupie wielkie gotowe do kwitnienia :wit
x-k-ka

Post »

Jak często podlewacie swoje młode sadzonki kamieni? . Moje jeszcze nie mają 2 m-cy, podlewam co 4 dni od spodu pojemnika. Mam je posadzone tylko w piasku nawet jak po 2 dniach mają sucho jak w popiele to trzymam się tych 4 dni a może mają mieć cały czas wilgotno? :?
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Re: Za szybka wegetacja Lithops

Post »

darekcn42 pisze:W widnym pomieszczeniu w tej chwili zimuję. Jak chcesz, to możesz je przenieść do chłodnego pomieszczenia, jest to wręcz wskazane. Przesiedzą zimę w należytych warunkach :D :D :D .
U mnie jedynym takim zimnym pomieszczeniem byłaby ciemna jak noc piwnica.
Staram się zimą nie przegrzewać pokoju dlatego gdy wychodzę z domu często wyłączam kaloryfer ale nocą muszę już mieć ciepło bo marznę nawet pod pierzyną. Nie sądzę by to były dobre warunki, więc czy piwnica może być?
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
pxenix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ostatnio jak podlałem to czekałem tydzień aż przeschnie podłoże :) słońce paliło a ciągle było wilgotno aż mech zaczął rosnąć.A normalnie to spryskiwałem z góry dwa trzy razy co dwa dni .Trzy miesiące będą miały maleństwa ,z dwudziestu co zostało tylko czternaście ładnie wygląda ,może wyrosną na takie ładne jak ma Madzia :wink:
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Pochwalę się moim egzemplarzem:
Obrazek

Przejrzałam nieco internet i zgaduję, że to któraś z tych odmian:
1) http://www.cactus-art.biz/schede/LITHOP ... a_C245.htm
2) http://www.lithops.info/en/gallery/lithops_c385.html
3) http://www.lithops.info/en/gallery/lithops_c384.html
Stawiam najbardziej na numer 1.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
joannatcz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2013, o 19:55

Post »

Witam. Posiadam już kilka kaktusów, ale ostatnio w mojej kolekcji pojawiły się dwa malutkie żywe kamienie. Wiem, że ich uprawa jest trudniejsza od uprawy kaktusów dlatego proszę o jakieś rady dla początkującej. :) Jak na razie kamyczki są na balkonie z innymi kaktusami. A oto ich zdjęcie. Zaznaczam, że są bardzo malutkie. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wcale nie są takie malutkie :) radzę przesadzić je do mocno przepuszczalnego podłoża, nawet bardziej niż dla kaktusów. Moje kamyki też trzymam na zewnątrz i podlewam ok. raz w miesiącu, częściej spryskuję. Na pewno dostają mniej wody niż kaktusy. Jak przedobrzę z wodą to później odchorowują to na zimę, więc wolę je bardziej podsuszyć, niż za często podlewać.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”